Ero sivun ”Boeing B-17 Flying Fortress” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ei muokkausyhteenvetoa
(mallineen tiedot, viite)
 
== Historia ja tuotekehitys ==
Alkuperäinen käyttötarkoitus koneelle piti olla pitkän matkan meripartiopommittaja; vihollislaivojen pommittaminen korkealta näiden ollessa vielä kaukana. Tästä käyttötarkoituksesta kuitenkin luovuttiin, kun huomattiin, ettei laivoihin pysty osumaan korkealta pommittaessa, ja konetta alettiin käyttää normaalina raskaana pommikoneena.
 
B-17:n prototyyppi lensi ensimmäisen kerran 28. heinäkuuta [[1935]] [[Boeing]] Model 299 -nimellä. Vuonna [[1936]] Yhdysvaltain armeijan ilmajoukot tilasivat kolmetoista YB-17-pommittajaa, joissa suurin muutos Model 299:nään nähden oli, että moottorit oli vaihdettu voimakkaampiin Wright R-1820-39 Cyclone -moottoreihinCycloneihin.
 
== Palveluskäyttö ==
Ensimmäiset B-17:t otettiin palveluskäyttöön [[1938]]. [[Hyökkäys Pearl Harboriin|Pearl Harborin hyökkäyksen]] jälkeen [[1941]] koneiden tuotantoa huomattavasti kiihdytettiin. Koneet palvelivat kaikilla sotanäyttämöillä, ja niiden tuotanto loppui huhtikuussa [[1945]] 12 700 koneen jälkeen.
 
Parasta B-17ssa17:ssä oliolivat sen nopeus ja kestävyys; kone pysyi ilmassa ja pystyi laskeutumaan vielä hyvinkin pahasti vaurioituneena.
 
Koneen puolustusaseistusta paranneltiin moneen otteeseen sodan aikana, koneen joutuessa puolustautumaan saksalaisia torjuntahävittäjiä vastaan. Ensimmäisissä malleissa oli muutama konekivääri, viimeisissä malleissaperäti 13.
 
== Mallit ja aseistus ==
 
=== B-17E ===
E-mallissa koneen perään sekä rungon yläpuolelle lisättiin konekivääritornit ja rungon alapuolen vain taaksepäin ampuva gondoli vaihdettiin kääntyvään konekivääritorniin. Kaikki uudet konekivääritornit sisälsivät raskaammat .50 kaliiperin (12,7 mm) konekiväärit. Lisäksi nokan molemmille puolille lisättiin ikkunat, joihin voitiin asentaa raskaat konekiväärit. Tulivoiman lisäys oli huomattava sekä määrällisesti että ampumasektorillisesti. Ilmeisesti myös toinen rungon yläpuolen konekivääreistä poistettiin. Tyynenmeren rintamalla E-malli oli erittäin ikävä yllätys panssaroimattomille japanilaishävittäjilläjapanilaishävittäjille, Euroopan rintamalla E-malli lähinnä teki koneesta kelvollisen suojelemaan itseään kohtuullisesti.
 
=== B-17F ===
F-mallissa aseistus oli melkein sama kuin E-mallissa:ssä, ainoana erona oli, että nokan sivujen konekiväärit olivat vakiovaruste. Sen sijaan koneessa oli lukuisia muita muutoksia; muun muassa suuremmat polttoainesäiliöt, parempi panssarointi sekä mahdollisuus kuljettaa suurempaa pommikuormaa.
 
=== B-17G ===
Ennen G-mallia koneen puolustusaseistuksen suurin heikkous oli tulivoima suoraan eteenpäin; G-mallissa nokan alapuolelle lisättiin konekivääritorni, jossa oli kaksi raskasta konekivääriä. Lisäksi perän konekivääritornia paranneltiin ja rungon yläpuolen yksittäinen konekivääri poistettiin; se oli osoittautunut turhaksi rajallisen ampumasektorinsa vuoksi. Tämä malli sai lisänimen ”siili” joka suuntaan ampuvien konekiväärienkonekivääriensä takia. Myöhemmin se muuttui myös ”lentäväksi linnoitukseksi”, joka on säilynyt tähän päivään asti.
 
==Tekniset tiedot (B-17G)==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko