Ero sivun ”Sarkasmi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
troll
p Käyttäjän 87.95.70.56 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Yooshimen fin tekemään versioon.
Rivi 1: Rivi 1:
'''Sarkasmi''' ({{k-grc|σαρκάζειν 'repiä lihaa'}}) tarkoittaa pidemmälle vietyä suppeaa, jopa yhden lauseen [[huumori]]a tai purevaa ivaa. Se voi olla joskus erittäin loukkaavaa tilanteesta, aiheesta ja ihmisestä riippuen. Usein kommentin sarkastisuus ilmenee piilomerkityksenä tai päinvastaisena, mitä lauseen suora merkitys on (esimerkiksi "Olipa viisaasti tehty" väärin tehneelle ihmiselle).
ole hyvä äläkä tallenna teksti muutoksia. voit harjoitella kakkaamista hiekkalaatikolla!!!!!!

Sarkasmia erehdytään usein pitämään [[ironia]]n synonyymina. Sarkasmi on kuitenkin ironian alatyyppi ja poikkeaa ironiasta siten, että sarkastisella kommentilla on aina uhri eli on olemassa henkilö, johon kommentti kohdistuu.

Sarkasmia käyttelevää henkilöä luonnehditaan sarkastiseksi.

Sarkasmi on etenkin kirjoitetun huumorin muotona vaikea, sillä ilman sarkasmiin usein liittyvää ei-verbaalista viestintää sen ymmärtäminen voi olla vastaanottajalle hankalaa.
Sarkasmi voi olla sekä hyväntahtoista että ilkeää, useimmiten henkilö johon sarkasmia käytetään, yrittää päästä tilanteesta, jollain samantapaisella keinolla. Esim:
Henkilö A: Olipas taas viisaasti tehty!(Sarkastisesti)
Henkilö B: Aivan, eikös ollutkin?

{{Metatieto}}
{{Tynkä/Kulttuuri}}

[[Luokka:Huumorin muodot]]

Versio 17. syyskuuta 2013 kello 13.10

Sarkasmi (m.kreik. σαρκάζειν 'repiä lihaa') tarkoittaa pidemmälle vietyä suppeaa, jopa yhden lauseen huumoria tai purevaa ivaa. Se voi olla joskus erittäin loukkaavaa tilanteesta, aiheesta ja ihmisestä riippuen. Usein kommentin sarkastisuus ilmenee piilomerkityksenä tai päinvastaisena, mitä lauseen suora merkitys on (esimerkiksi "Olipa viisaasti tehty" väärin tehneelle ihmiselle).

Sarkasmia erehdytään usein pitämään ironian synonyymina. Sarkasmi on kuitenkin ironian alatyyppi ja poikkeaa ironiasta siten, että sarkastisella kommentilla on aina uhri eli on olemassa henkilö, johon kommentti kohdistuu.

Sarkasmia käyttelevää henkilöä luonnehditaan sarkastiseksi.

Sarkasmi on etenkin kirjoitetun huumorin muotona vaikea, sillä ilman sarkasmiin usein liittyvää ei-verbaalista viestintää sen ymmärtäminen voi olla vastaanottajalle hankalaa. Sarkasmi voi olla sekä hyväntahtoista että ilkeää, useimmiten henkilö johon sarkasmia käytetään, yrittää päästä tilanteesta, jollain samantapaisella keinolla. Esim: Henkilö A: Olipas taas viisaasti tehty!(Sarkastisesti) Henkilö B: Aivan, eikös ollutkin?

 

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.