Ero sivun ”Syväterävyysalue” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
45 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
'''Syväterävyysalueella''' tarkoitetaan valokuvauksessa syvyyssuuntaista aluetta, jolla kohteet ovat kunnolla tarkentuneita.
 
Kuvatessaan valokuvaaja voi valita käyttämänsä [[aukkoarvo|aukon arvolla]] kuinka suureksi syväterävyysalue muodostuu. Lähtökohtaisesti syväterävyysalue muodostuu sitä lyhyemmäksi, mitä suuremapaa aukkoarvoa valokuvaaja käyttää. Vastaavasti pientä aukkoarvoa käytettäessä syväterävyysalue voi ulottua kuvan etualalta äärettömään.
 
Aukon arvon lisäksi syväterävyysalueeseen vaikuttaa kuitenkin myös objektiivin[[objektiivi]]n todellinen [[polttoväli]] ja toisaalta kohteen etäisyys kuvaajasta. Yleisinä sääntöinä voidaan pitää, että mitä lähempänä olevaa kohdetta kuvataan, sitä lyhyemmäksi syväterävyysalue muodostuu. Erityisen merkittävää tämä on [[makrokuvaus|makrokuvauksessa]], jossa kuvattaessa vain joidenkin senttien päässä olevaa kohdetta, suuremmalla aukkoarvolla syväterävyysalue voi rajoittua vain joihinkin millimetreihin. Toisaalta, kuvattaessa vaikkapa maisemaa lyhyen polttovälin laajakulmaobjektiivillalaajakulma[[objektiivi]]lla, syväterävyysalue on suhteellisen helppoa saada ulottumaan kuvan etualalta äärettömään. Objektiivin polttovälin vaikutus taas ilmenee siinä, että mitä pidempi polttoväli on, sitä lyhyemmäksi syväterävyysalue jää.
 
Syväterävyysalueen hallinta on yksi valokuvauksen ilmaisukeinoja. Kohteen ollessa yksilö, kuten henkilö, lyhyen syväterävyysalueen katsotaan useimmiten kohdentavan huomion kuvan varsinaiseen kohteeseen irroittamalla kohteen mahdollisesti häiritsevästä taustasta. Toisaalta, vaikkapa maisemakuvauksessa syväterävyysalueen odotetaan ulottuvan kuvan etualalta äärettömään, siten että kaikki kuvassa näkyvä on kunnolla tarkentunutta.
 
Käytettäessä erilaisia taskukameroita, syväterävyysalueen kunnollinen hallinnointi voi olla vaikeaa tai mahdotonta johtuen taskukameroiden objektiivien erittäin lyhyistä todellisista polttoväleistä. Järjestelmäkameroiden osalta syväterävyysalueen kunnollinen hallinnointi voi puolestaan muodostua kustannuskysymykseksi, sillä suurellasuurellakin aukolla tarkkapiirtoiset objektiivit voivat olla varsin kalliita.
== Laskuri ==
 
500

muokkausta

Navigointivalikko