Ero sivun ”Tevaniemi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Parantaja (keskustelu | muokkaukset)
Jannex (keskustelu | muokkaukset)
p →‎Nähtävää: Vaihdettu käyttämään Commons-kuvaa
Rivi 37: Rivi 37:
<gallery>
<gallery>
Kuva:Mailboxes, Tevaniemi, Finland.jpg|Tevaniemen -seudun yhteinen [[postilaatikko]]teline [[malli]].
Kuva:Mailboxes, Tevaniemi, Finland.jpg|Tevaniemen -seudun yhteinen [[postilaatikko]]teline [[malli]].
Kuva:Kivilaituri.JPG|Miettisissä sijaitseva [[kivi]]nen [[laiva]][[laituri]].
Kuva:Miettisten kivilaituri.jpg|Miettisissä sijaitseva [[kivi]]nen [[laiva]][[laituri]].
Kuva:Vaja, Tevaniemi, Finland.jpg|Miettisissä sijaitseva kirkkoveneen vanha [[vaja]].
Kuva:Vaja, Tevaniemi, Finland.jpg|Miettisissä sijaitseva kirkkoveneen vanha [[vaja]].
Kuva:Luhalahdentie, Tevaniemi, Finland.jpg|[[seututie 276|Luhalahdentie]]. Tevaniemen [[keskusta]] kilometrin päässä.
Kuva:Luhalahdentie, Tevaniemi, Finland.jpg|[[seututie 276|Luhalahdentie]]. Tevaniemen [[keskusta]] kilometrin päässä.

Versio 9. heinäkuuta 2006 kello 14.04

Tevaniemi on Ikaalisissa sijaitseva kylä.
Sana "Teva" on vanhaa suomea ja tarkoittaa uroshirveä. Tevaniemi on siis varsin sopiva muinaisten erämiesten paikkakunnalle antama nimi. Tevaniemen kyläseuraan kuuluu Miettinen, Kallionkieli ja Tevaniemi.


Tevaniemen kylä

Tevaniemen kyläseura ry:n alueeseen kuuluvat Tevaniemen, Miettisen ja Kallionkielen kylät.

Tevaniemen Kyläseura on perustettu 13 heinäkuuta 1998 ja on merkitty yhdistysrekisteriin 6 lokakuuta 1998. Tevaniemen Kyläseura ry jatkaa 12 vuotta toimineen Tevaniemen Kylätoimikunnan toimintaa.

Tevaniemen Kyläseura ry toimii Ikaalisten kaupungin Kallionkielen, Miettisten ja Tevaniemen kylien sekä Höytölän kylään kuuluvan Heinistön alueilla. Seura on puoluepoliittisesti sitoutumaton.

Tevaniemen puheenjohtajana toimii Eeva Lumia ja sihteerinä Timo Niemelä.

Miettisten kylä

Sijaitsee kyrösjärven rannalla ja on erittäin vanhaa asutusaluetta. Kylä lienee saanut nimensä muinaisen uudisasukkaan nimestä.

Kallionkielen kylä

Sijaitsee Kyrösjärven rannalla ja on erittäin vanhaa asutusaluetta. Kylän nimi voi olla peräisin jonkinlaisesta huomiota herättäneestä kallion tai kielekkeestä.


Sijainti

Tiedosto:Sijainti.jpg
Tevaniemen sijainti

Tevaniemi sijaitsee Ikaalisista katsottuna pohjoisessa järven takana.

Järven takia ihmiset joutuvat kiertämään useita kilometrejä päästäkseen Ikaalisiin noin 30 km päähän talvella matka on vain 14 km, surullisen kuuluisan jäätien avulla. Parkanoon Tevaniemestä on matkaa noin 25 km, Tampereelle matkaa on noin 70 km.


Nähtävää

Kylässä on 1930-luvulla rakennettu Maamiesseurantalo jota on viime vuosina kunnostettu. Miettisten uimarannassa on nähtävillä kaunis kivinen laivalaituri sekä vanha kirkkovene- ja vaja Tietenkin myös koko kylä on itse nähtävyys, sen luonnon kauniit maisemat ja sijainti Kyrösjärven rannalla kruunavat niin että Tevaniemi on kuin "timantti".


Palvelut

Teva-Tori on kylän oma kauppa jonka valikoimaan kuuluvat elintarvikkeet, polttoaineen jakelu Teva-Tori hoitaa myös [[asiamiesposti]a. Tevatori sijaitsee erittäin maisemallisella paikalla Kyrösjärven rannalla, jonne voi tulla ostoksille järven takaa kesäisin veneellä. Pankki asioitaan voi Tevaniemessä hoitaa Osuuspankissa. Maamiesseurantalo jossa voi järjestää monenlaista rientoa esim. Juhlia, sinne sopii 200 henkeä.

Koulutus

Kylässä on oma Tevaniemen koulu jossa opetetaan esikoululaisia ja luokkia 1-6. Tevaniemen kouluun tulevat opiskelemaan Röyhiö-, Luhalahti, Leppäkoski- ja Tevaniemeläiset oppilaat, joita kyyditään takseilla ja Ikaalisten Auton linja-autolla.

Yläaste ikäiset siirtyvät opiskelemaan Ikaalisten Yhteiskouluun Ikaalisiin. Kuljetuksista vastaa [[linkin Ikaalisten Auto.

Liikunta

Tevaniemessä sijaitsee koulun lähellä jääkiekkokaukalo. Tevapirtiltä Tevaniemen kuntopolku/latu jossa voi talvisin hiihtää ja kesäisin lenkkeillä. Tevapirtillä on järjestetty monia hiihtokisoja. Tevaniemessä on yksi yleinen uimaranta, kuten myös Kallionkielessä ja Miettisissä.

Yritykset, yrittäjät ja yhdistykset

Jarkko Anttila Tmi (puutavaraa), Tmi Peten kuljetus (tieliikenteen tavarankuljetuksia), Ikaalisten Osuuspankki Tevaniemen Konttori (pankki palvelut), Teva-tori Ky (kauppa), Kuorma-autoilija Veikko Suvilampi (tieliikenteen tavarankuljetuksia), Tevaniemen Toimintakeskus (julkiset palvelut), Taksi Marko Salovaara (taksi), Esko Iso-Oja (taksi) Tevaniemen Seudun Vesiosuuskunta, Keskiruusin lämpöyhtymä Timo ja Tapani Keskiruusi (lämmön tuotantoa ja jakelua), Keskiruusi Hannu Mikael (taksi), Mco-Konsultointi Oy/Amurin halkoliike (polttopuuta).

Aiheesta muualla