Ero sivun ”Hintajärjestelmä” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
25 merkkiä poistettu ,  8 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
'''Hintajärjestelmä''' eli '''hintamekanismi''' on mikä tahansa [[talousjärjestelmä]], joka ohjaa tavaroiden ja palveluiden [[hinta|hintojen]] määräytymistä, määritetään ne sitten millaisessa [[raha]]ssa tai [[velka|velassa]] tahansa. Se on käytännössä kaikissa nyky-yhteiskunnissa vallitseva tapa ohjata resurssien kohdentumista.
 
Esimerkiksi hintojen korkeus kertoo niukkuudesta ja kannustaa tuottajia tuottamaan enemmän ja ostajia ostamaan vähemmän. Hintojen korkeus voi aiheutua myös esimerkiksi kyseessä olevan markkinan [[oligopoli|monopolimaisesta rakenteesta]].
* [[Markkinahinta]] tarkoittaa, että [[hyödyke|hyödykkeitä]] saa myydä ja ostaa millä tahansa hinnalla. Tällöin [[kysynnän ja tarjonnan laki]] "määrää" hinnat, ts. esim. jos jostain tavarasta on pulaa, sen hinta nousee, kunnes nousu kannustaa tuottamaan tavaraa niin paljon enemmän ja ostamaan sitä niin paljon säästeliäämmin, että tavaraa jälleen riittää. Hinta siis asettuu tasolle, jolla kysyntä ja tarjonta ovat yhtä suuret. Näin hinnat välittävät [[hintainformaatio]]ta.
 
Suomessa ja muissa länsimaissa vallitseen pääosin markkinataloushintamekanismi, joskin esimerkiksi taksikyydeille on Suomessa säädetty enimmäishinnat.
 
== Historia ==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko