Ero sivun ”Franchise” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 193.185.237.226 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Addbot tekemään versioon.
Rivi 46: Rivi 46:
*[[STAR PERSON henkilöstöpalvelut]]
*[[STAR PERSON henkilöstöpalvelut]]
*[[Autoterra korjaamot]]
*[[Autoterra korjaamot]]
|}


== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==

Versio 22. elokuuta 2013 kello 12.51

Franchise (suom. ”toimilupa”, ”edustus”) eli luvake, myös franchising (suom. ”toiminta toimiluvalla”), on menettely, jossa yrittäjä hankkii oikeuden käyttää tavaramerkkiä ja menetelmiä harjoittamassaan yritystoiminnassa. Tästä oikeudesta yrittäjä suorittaa korvauksen, joka voi olla vuosittainen maksu tai prosentuaalinen osuus myynnistä tai voitosta. Koulutus ja tukipalvelut on monesti liitetty tähän sopimukseen.

Yleisimpiä franchise-periaatteella toimivia yrityksiä ovat hampurilais- ja muut ravintolat.

Franchisingketjutoiminnan tunnusomaisia piirteitä

  • on kahden itsenäisen yrityksen, franchising-antajan (engl. franchisor) ja franchising-ottajan eli franchising-yrittäjän (engl. franchisee) välistä sopimukseen pohjautuvaa, yhteistyömuoto. Luvakkeenantaja ei normaalisti rahoita luvakeyrittäjää eikä omista osuutta tämän yrityksestä. Luvakkeenantajalla on kuitenkin yleensä ketjussaan myös omia toimipisteitä.
  • perustuu luvakkeenantajan kehittämään ja luvakkeenottajalle luovuttamaan konseptiin, jonka mukaisesti kaikki ketjun jäsenet markkinoilla toimivat. Ketjun jäsenet toimivat myös yhteisen ”brandin” alla ja yhdenmukaisella julkiasulla.
  • Luvakkeenantaja siirtää konseptiin ja sen käyttöön liittyvän taitotiedon luvakeyrittäjälle esim. koulutuksen ja käsikirjojen avulla.
  • Luvakeyrittäjä sitoutuu liiketoiminnassaan noudattamaan toimintaohjeita ja suuntaviivoja sekä täyttämään konseptin laatuvaatimukset. Luvakkeenantaja voi tuottaa ja järjestää jatkuvaa kaupallista ja teknistä tukea ketjun luvakeyrittäjille.
  • Yrittäjän aloittaessa liiketoimintaansa luvakkeenantaja voi kouluttaa hänet sekä avustaa yrittäjää liiketoiminnan käynnistämiseen liittyvissä asioissa, kuten tilojen hankinnassa ja niiden varustamisessa, rahoitusneuvotteluissa, hankintasopimuksissa, avajaisten järjestämisessä jne. Jatkossa luvakkeenantaja kehittää ketjun jäsenten kilpailukykyä ja toimintaa muun muassa markkinointitoimenpiteillä, koulutuksella, seuranta- ja suunnittelujärjestelmillä, neuvontatyöllä, sisäisellä informaationvälityksellä ja kokemusten vaihdolla.
  • Yrittäjälle toiminta on vastikkeellista - hän maksaa konseptin käyttöoikeudesta, ketjun jäsenyydestä sekä saamistaan eduista ja palveluista kerta- ja/tai jatkuvia maksuja luvakkeenantajalle.
  • Luvakkeenantaja johtaa yhteistyöketjua ja kontrolloi franchisingyrittäjän toimintaa.
  • Luvakeyrittäjä kuten yrittäjä yleensä, kantaa liiketoiminnassaan yrittäjäriskin.

Franchise-ketjuja

[1]

Aiheesta muualla

Viitteet

 

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.