Ero sivun ”Runkolinja 550” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Tekstistä sai virheellisen kuvan, että liikennöijän vaihtumisella olisi ollut merkitys runkolinja-nimen käyttöönottoon
Rivi 2: Rivi 2:
[[Kuva:Jokeri 8700LE Westend.jpg|250px|thumb|Vanhan Jokeri-värityksen mukainen [[Volvo 8700|Volvo 8700LE]] [[Westendinasema]]lla]]
[[Kuva:Jokeri 8700LE Westend.jpg|250px|thumb|Vanhan Jokeri-värityksen mukainen [[Volvo 8700|Volvo 8700LE]] [[Westendinasema]]lla]]
'''Jokeri-linja''' ({{k-sv|Jokerlinjen}}) oli pääkaupunkiseudun poikittaisliikenteessä kulkeva bussilinja ja kehitysprojekti. Linjanumerona on 550 ja reittinä [[Westendinasema]] – [[Leppävaara]] – [[Pitäjänmäen rautatieasema]] – [[Huopalahden rautatieasema]] – [[Oulunkylän rautatieasema]] – [[Itäkeskus]]. Arkisin linjaa käyttää noin 30 000 matkustajaa päivässä.<ref>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.hsl.fi/fi/mikaonhsl/uutiset/2010/Sivut/Page_20100525104920.aspx | Nimeke = Jokerin matkustajamäärät edelleen kasvussa | Sivusto = hsl.fi | Ajankohta = 25.5.2010 | Julkaisija = Helsingin seudun liikenne | Viitattu = 18.8.2010 }}
'''Jokeri-linja''' ({{k-sv|Jokerlinjen}}) oli pääkaupunkiseudun poikittaisliikenteessä kulkeva bussilinja ja kehitysprojekti. Linjanumerona on 550 ja reittinä [[Westendinasema]] – [[Leppävaara]] – [[Pitäjänmäen rautatieasema]] – [[Huopalahden rautatieasema]] – [[Oulunkylän rautatieasema]] – [[Itäkeskus]]. Arkisin linjaa käyttää noin 30 000 matkustajaa päivässä.<ref>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.hsl.fi/fi/mikaonhsl/uutiset/2010/Sivut/Page_20100525104920.aspx | Nimeke = Jokerin matkustajamäärät edelleen kasvussa | Sivusto = hsl.fi | Ajankohta = 25.5.2010 | Julkaisija = Helsingin seudun liikenne | Viitattu = 18.8.2010 }}
</ref> Jokeri-nimen käytöstä luovuttiin 12.8.2013, kun linjan 550 liikennöinti siirtyi Nobinalta Helsingin bussiliikenteelle. Tässä yhteydessä linjasta 550 tuli ensimmäinen HSL:n runkolinja.
</ref> Jokeri-nimen käytöstä luovuttiin 12.8.2013, jolloin linjasta 550 tuli ensimmäinen HSL:n runkolinja ja linjaa alettiin ajaa uusilla oranssin tilaajavärityksen mukaisilla busseilla.
==Linja 550==
==Linja 550==

Versio 20. elokuuta 2013 kello 19.10

Jokeri-linja
Vanhan Jokeri-värityksen mukainen Volvo 8700LE Westendinasemalla

Jokeri-linja (ruots. Jokerlinjen) oli pääkaupunkiseudun poikittaisliikenteessä kulkeva bussilinja ja kehitysprojekti. Linjanumerona on 550 ja reittinä WestendinasemaLeppävaaraPitäjänmäen rautatieasemaHuopalahden rautatieasemaOulunkylän rautatieasemaItäkeskus. Arkisin linjaa käyttää noin 30 000 matkustajaa päivässä.[1] Jokeri-nimen käytöstä luovuttiin 12.8.2013, jolloin linjasta 550 tuli ensimmäinen HSL:n runkolinja ja linjaa alettiin ajaa uusilla oranssin tilaajavärityksen mukaisilla busseilla.

Linja 550

Linjan 550 bussi joukkoliikennesillalla Viikissä

Linjan liikennöinti aloitettiin 18. elokuuta 2003 parantamaan pääkaupunkiseudun heikoiksi miellettyjä poikittaisyhteyksiä.kenen mukaan? Linjan matkustajamäärät ovat nousseet odotuksia korkeammaksi ja matkustajapalaute oli myönteistä.kenen mukaan? Linjaa ovat liikennöineet HKL-Bussiliikenne ja Helsingin Bussiliikenne. Nykyään liikennöitsijänä on Nobina. Ensi vuoden syksyaikataulujen lähtöajankohdasta alkaen liikennöitsijä on uudelleen Helsingin Bussiliikenne.

Jokerin esiastetta liikennöitiin vain arkisin. Vuoroväli oli pahimpaan ruuhka-aikaan 7 minuuttia, ruuhka-ajan reunoilla 10 minuuttia, päivällä 15 ja liikennöintiajan ääripäissä 30 minuuttia.

Bussit pysähtyvät vain Jokeri-tunnuksella merkityille pysäkeille. Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Westendinasemalle kulkevalla reitillä on vain 38 Jokeri-pysäkkiä, joiksi on valittu pysäkeistä keskeisimmät. Pysäkkien vähyys auttaa busseja suoriutumaan reitistä tunnissa.

Linjan reitillä on useita sen kulkua nopeuttavia liikenneratkaisuja. Haagassa linjan reitti kulkee Eliel Saarisen tien joukkoliikennekatua pitkin, joka alittaa Huopalahden aseman. Viikissä bussit käyttävät metron yhdysraiteen reitille rakennettuja joukkoliikenneväyliä. Linja ylittää Lahden moottoritien ja Vantaanjoen yksikaistaisia, valo-ohjattuja siltoja pitkin.

Jokeri

Jokerin sininen pysäkkikatos Viikissä
Jokeri-valot Viikintien ja Pihlajamäentien liikenneympyrässä.

Linjan nimeksi tuli Jokeri 13. elokuuta 2006, mutta 550 on yhä käytössä linjatunnuksena. Liikennöintiä tihennettiin ruuhka-aikoina 5 minuuttiin ja päivisin 10 minuuttiin. Viikonloppuisin linjaa liikennöidään 20-30 minuutin välein. Linjan käyttöön tuli Otaniemessä Konemiehen pysäkkipari ja sen reitti oikaistiin kulkemaan suoraan Otaniemestä Tapiolaan, jolloin Keilaniemen reittiosuus jäi pois. Samalla linjalta poistui yhteinen pysäkki Länsiväylän länteen kulkevien linjojen kanssa, mistä johtuen länteen kulkevia jatkoyhteyksiä käyttääkseen matkustajan on käveltävä joitakin satoja metrejä Otaniemen tai Westendinaseman suunnasta.

Jokeri-linjan tarjouskilpailussa vaadittiin vähäpäästöisiä suurkapasiteettibusseja erityisellä graafisella ilmeellä. Kilpailun voitti Concordia Bus Finland, joka hankki linjaa varten 29 uutta Volvo 8700LE-telibussia. Nämä linja-autot alittavat tiukat Euro5-päästövaatimukset. Busseissa on myös nauhoittava kameravalvonta. Linjan liikennöintikustannukset ovat noin 4,3 miljoonaa euroa vuodessa.

Jokeri-bussien sinivihreän kuosin lisäksi myös pysäkit saivat oman värityksensä. Jokeri-linjan pysäkkikatokset ovat sinisiä tavanomaisen vihreän sijasta. Jokeri-pysäkkikatoksia ei ole Itäkeskuksen metroaseman, Huopalahden aseman, Leppävaaran eikä Westendinaseman pysäkeillä, vaan niillä on edelleen esiasteen aikaiset J550-tunnukset.

12.8.2013 alkaen Jokeri-brändistä luovuttiin. Linja on nyt HSL-alueen ensimmäinen runkolinja. Kalustona käytetään Lahden autokoritehtaan valmistamia Scala-busseja, jotka on maalattu oransseiksi. Oranssi väri kuvaa korkeaa palvelutasoa ja raideliikenteen kaltaista matkustamisen helppoutta..[2]

Etuudet

Joukkoliikennekatujen lisäksi Jokeri-bussien kulkua pyritään nopeuttamaan liikennevaloetuuksin ja erityisin Jokeri-valoin.

Jokerin reitillä on 35 liikennevalo-ohjattua risteystä ja kahdeksat suojatievalot. Yhdessä liikennevaloristeyksessä on ikivihreä Jokeri-busseille ja yksissä suojatievaloissa bussiohitus. Helsingissä kaikissa reitin liikennevaloissa Vihdintien liikenneympyrää lukuun ottamatta on etuudet Jokeri-busseille. Espoon puolella liikennevaloetuus on käytössä seitsemässä risteyksessä ja etuudettomia risteyksiä on yhdeksän.

Linjan varrelta löytyy myös erityisiä Jokeri-valoja neljästä eri paikasta. Näillä pysäytetään risteävien teiden liikenne Jokeri-bussin lähestyessä. Jokeri-valot vastaavat ulkonäöltään tasoristeysten valo-opasteita, mutta valon vaihtumisesta varoitetaan vilkkuvalla keltaisella ja seis-opasteena on kaksi vilkkumatonta punaista valoa.

Matkustajainformaatio

Jokerin 38:sta pysäkkiparista 13 on varustettu reaaliaikaisin aikataulunäytöin. Näillä näytöillä esitetään seuraavien bussien saapumisajat pysäkille sekä mahdolliset häiriötiedotteet. Oulunkylän aseman näytöt saatiin toimimaan vasta 19. elokuuta 2006. Itäkeskuksen ja Pitäjänmäen infotaulut otettiin käyttöön vasta marraskuussa 2006. Espooseen näyttötauluja saatiin odottaa vuoteen 2007 asti laitetoimittajan toimitusvirheen vuoksi.

Bussien sisällä on näyttöpaneeli, jossa lukee seuraavan pysäkin nimi ja linjan määränpää. Myös automaattiset pysäkkikuulutukset olisivat teknisesti mahdollisia, mutta niitä ei ole ainakaan vielä käytössä. Jokeri-bussien sisältä löytyy myös linjan reittiä kuvaava kartta.

Suunnitellut parannukset

Syysliikenteen alussa 2007 aloitti Helsingin sisäinen linja 52V reitillä Viikki - Oulunkylä - Munkkiniemi, joka on osuudella Viikistä Vihdintielle päällekkäinen Jokerin ruuhkaisimman osuuden kanssa. Linja pysähtyy muillakin kuin Jokeri-pysäkeillä. Linja ei ole merkittävästi auttanut Jokerin ruuhkatuntien matkustajamäärissä, mistä johtuen YTV suunnittelee uusia toimia Jokeri-linjan ruuhkien helpottamiseksi.[3] Linjan 52V liikennöinti loppui vuoden 2008 lopussa.[4] Myös Jokeri-linjan vuorovälejä viikonloppuliikenteessä lyhennettiin syksyllä 2007. Lauantaisin vuoroväli lyheni 15 minuutista 10 minuuttiin; sunnuntaisin muutos oli 20 minuutista 15 minuuttiin.

Ongelmat

Tiheästi liikennöivien, pitkien bussireittien ketjuuntuminen letkoiksi on globaali ja hyvin tunnettu yleinen ongelma, josta myös Jokeri-linja kärsii. Tutkimuksien mukaan edes satunnaiset epävakiot, kuten matkustajamäärien vaihtelut tai liikenteen sujuvuuden vaihtelut eivät selitä ongelmaa (tai ole asian ratkaisun avain). Ratkaisumalleja ja teorioita on monia, on silti enemmän sääntö kuin poikkeus, että hallitsemattomana tällaisen reitin liikenne pyrkii puuroutumaan mainituiksi letkoiksi.[5][6][7]

Raide-Jokeri

Helsinki esitteli suunnitelman Jokeri-pikaraitiotiestä alun perin vuonna 1990, ja vuoden 1994 Pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelmassa Raide-Jokeri oli esitetty välittömästi aloitettavaksi hankkeeksi.[8] Nimi Jokeri on lyhenne sanoista JOukkoliikenteen KEhämäinen Runkolinja. [9] Bussilinjan muuttamista pikaraitiotieksi on suunniteltu sen perustamisesta vuonna 2003 asti, mutta päätöstä radan rakentamisesta ei vielä ole. Jokeri I -pikaraitiotien linjaus vastaa karkeasti nykyistä bussilinjaa, mutta kulkee suuren osan matkasta erillään muusta liikenteestä ja poikkeaa bussilinjan reitistä paikoitellen merkittävästi. Pikaraitiotien alustava yleissuunnitelma valmistui toukokuussa 2009.[10] Suunnitelman perusteella saatiin alustava kustannusarvio ja voidaan tehdä kaavavaraukset. Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta suositti työn jatkamista hankesuunnitelmalla välittömästi, mutta HKL:n johtokunta päätti HKL:n suunnittelijoiden esityksen perusteella kesäkuussa 2009 selvittää edelleen mahdollisuuksia kehittää Jokeria bussi- tai johdinautolinjana.[11] Vuoden 2010 alusta pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen suunnittelu siirtyi HSL:lle. Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma HLJ 2011:n luonnoksessa Raide-Jokeri on listattu tulevien vuosien joukkoliikennehankkeiden kiireellisyysjärjestyksessä viimeisenä mm. metron ja kaupunkiratojen laajennusten jälkeen.[12] Järjestyksestä on kuitenkin todettu, että yksittäisen hankkeen viivästyminen ei saa viivästyttää seuraavien aloitusta.

Jokeri 2

Myllärintien pysäkkikatos rakenteilla

YTV ja HKL (vuoden 2010 alusta suunnittelu- ja tilaajatehtävistä vastaava HSL) ovat suunnitelleet Jokeri 2 -bussilinjaa. Hankesuunnitelmassa[13] linjan ensimmäinen vaihe kulkisi reittiä Myyrmäki - Kuninkaantammi - Paloheinä - Malmi - Kontula - Mellunmäki - Vuosaari. Sen pohjana Helsinginj puolella toimisi nykyinen linja 78. Uuden Jokeri 2 -linjan tunnukseksi tulisi 570. Toisessa vaiheessa on ehdotettu linjan jatkamista Myyrmäestä Matinkylään.

Linjan toteuttaminen edellyttää 1,2 kilometrin mittaisen tunnelin rakentamista Paloheinän ja Kuninkaantammen välille. Sen rakennustyöt alkoivat vuoden 2013 keväällä ja kustantavat noin 30 miljoonaa euroa.

Linjan liikennöinti aloitetaan ruuhka-aikaan 8 minuutin ja päivisin 12 minuutin vuorovälillä. Kilpailutettu liikenne alkaa syksyllä 2015 tunnelin ja muiden järjestelyiden valmistuttua.[14]

Lähteet

  1. Jokerin matkustajamäärät edelleen kasvussa hsl.fi. 25.5.2010. Helsingin seudun liikenne. Viitattu 18.8.2010.
  2. HSL Liikenteessä: Runkolinjalla ei eksy http://hslliikenteessa.blogspot.fi. 12.8.2013. Helsingin seudun liikenne. Viitattu 12.8.2013.
  3. YTV ei halua muuttaa suositun Jokeri-linjan reittiä ytv.fi. 15.11.2007. YTV. Viitattu 28.11.2007.
  4. Vuodenvaihteen muutoksia liikenteessä hkl.fi. 2.1.2009. HKL. Viitattu 4.1.2009.
  5. http://www.sbstransit.com.sg/doyouknow/facts_bus.aspx#1
  6. http://www.its.berkeley.edu/publications/UCB/2009/VWP/UCB-ITS-VWP-2009-12.pdf
  7. http://www.uctc.net/research/diss165.pdf
  8. Jokerilinja www.kaupunkiliikenne.net. 14.3.2010. Antero Alku. Viitattu 8.11.2020.
  9. Helsingin kaupungin yleiskaavakartta 2002 hel.fi. Helsingin kaupunki. Viitattu 1.7.2012.
  10. Raide-Jokeri Alustava yleissuunnitelma 2009 raidejokeri.info. Toukokuu 2009. Helsingin kaupunki, Espoon kaupunki, YTV, Liikenne- ja viestintäministeriö. Viitattu 8.11.2020.
  11. Haltian kiskotyö. Kokouskuulumiset: HKL:n johtokunta 18.6.2009 haltia.blogspot.com. 18.6.2009. Mirva Haltia. Viitattu 8.11.2020.
  12. Helsingin seidun liikennejärjestelmäsuunnitelma (HLJ 2011), Liikennejärjestelmäluonnos www.hsl.fi. 26.10.2010. HSL. Viitattu 8.11.2020.
  13. Joukkoliikennelautakunnan esityslista: Hankesuunnitelma ja hankepäätös Jokeri 2 -linjan toteuttamisesta hel.fi. 13.11.2008. Joukkoliikennelautakunta. Viitattu 29.3.2009.
  14. Linjastosuunnitelmat: Jokeri 2 hel.fi. 13.11.2008. Joukkoliikennelautakunta. Viitattu 17.7.2012.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Runkolinja 550.