Ero sivun ”Rataslukko” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Tiedosto:Wheellock pistol or 'Puffer'.jpg|thumb|Rataslukolla varustettu pistooli.]]
[[Tiedosto:Wheellock pistol or 'Puffer'.jpg|thumb|Rataslukolla varustettu pistooli.]]
'''Rataslukko''' on 1500-luvun alussa kehitetty käsituliaseen lukkotyyppi. Rataslukko muodostuu kierrejousen pyöräyttämästä, pyälletystä teräsrattaasta ja hanasta, jonka ruuvileukojen väliin kiinnitetään rattaaseen nojaava [[rikkikiisu]]pala pientä nahkatilkkua pehmikkeenä käyttäen. Jousi kierretään vireeseen tarkoitukseen varatulla avaimella ja liipaisimen painallus sallii sen päästää ratas pyörähtämään. Tällöin hanassa oleva rikkikiisupala saa teräkseen hankautuessaan aikaan kipinöitä, jotka lennähtävät rattaan pyörimissuuntaan joutuen sankkipannuun ja sytyttäen sankki[[Ruuti|ruudin]] sekä edelleen panoksen. Toimintaperiaate on perustuu [[tulukset|tuluksiin]].
'''Rataslukko''' on 1500-luvun alussa kehitetty [[käsiase|käsituliaseen]] lukkotyyppi. Rataslukko koostuu spiraali- tai kierrejousen pyöräyttämästä, pyälletystä teräsrattaasta ja hanasta, jonka ruuvileukojen väliin kiinnitetään em. rattaaseen nojaava [[rikkikiisu]]pala pientä nahkatilkkua pehmikkeenä käyttäen. Jousi kierretään vireeseen tarkoitukseen varatulla avaimella ja liipaisimen painallus sallii virekynnen ja keinuvivun välityksellä rattaan pyörähtää. Tällöin hanassa oleva rikkikiisupala saa teräsrattaaseen raapiutuessaan aikaan kipinöitä, jotka lennähtävät rattaan pyörimissuuntaan joutuen sankkipannuun ja sytyttävat sankki[[Ruuti|ruudin]], joka puolestaan sytyttää panoksen. Toimintaperiaate on perustuu [[tulukset|tuluksiin]].


Myöhemmin Euroopassa keksitty [[piilukko]] syrjäytti nopeasti rataslukon käytöstä.
Myöhemmin Euroopassa keksitty yksinkertaisempi ja varmatoimisempi [[piilukko]] syrjäytti nopeasti rataslukon käytöstä.


== Katso myös ==
== Katso myös ==

Versio 9. elokuuta 2013 kello 20.54

Rataslukolla varustettu pistooli.

Rataslukko on 1500-luvun alussa kehitetty käsituliaseen lukkotyyppi. Rataslukko koostuu spiraali- tai kierrejousen pyöräyttämästä, pyälletystä teräsrattaasta ja hanasta, jonka ruuvileukojen väliin kiinnitetään em. rattaaseen nojaava rikkikiisupala pientä nahkatilkkua pehmikkeenä käyttäen. Jousi kierretään vireeseen tarkoitukseen varatulla avaimella ja liipaisimen painallus sallii virekynnen ja keinuvivun välityksellä rattaan pyörähtää. Tällöin hanassa oleva rikkikiisupala saa teräsrattaaseen raapiutuessaan aikaan kipinöitä, jotka lennähtävät rattaan pyörimissuuntaan joutuen sankkipannuun ja sytyttävat sankkiruudin, joka puolestaan sytyttää panoksen. Toimintaperiaate on perustuu tuluksiin.

Myöhemmin Euroopassa keksitty yksinkertaisempi ja varmatoimisempi piilukko syrjäytti nopeasti rataslukon käytöstä.

Katso myös

Lähteet