Ero sivun ”Hakapyssy” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki lisätty ,  9 vuotta sitten
[katsottu versio][arvioimaton versio]
p (Botti poisti: id:Arquebus (strong connection between (2) fi:Hakapyssy and id:Senapan kopak))
Olkapäätä tai rintaa vasten asetettava kiväärin tukki kehitettiin todennäköisesti hussilaissotien aikana (1419–1436), ja tätä edeltävien aseiden ongelmana oli rekyylin hallinta. Varhaisemmat [[käsikanuuna]]t oli kiinnitetty pitkään tukisalkoon, jonka perä voitiin asettaa maata vasten ammuttaessa, mutta tämä teki aseesta epäkäytännöllisen pitkän. Käsikanuunasta kehitettiin raskaampi hakapyssy ja kevyempi arkebuusi, jolloin käsikanuunan tukisalosta voitiin luopua.
 
Hakapyssyjä oli käytössä 1600-luvun alkupuolelle saakka. Ase oli painava ja tämän vuoksi sitä käytettiin 1520-luvulle saakka ainoastaan piirityssodankäynnissä. Taistelukentällä ase laukaistiin tukemalla se [[asehaarukkaampumasauva]]an. <ref name=Malkki>Malkki ym.</ref>
 
Myöhemmin 1600-luvulla arkebuusi-nimitys erkaantui tarkoittamaan nimenomaan lunttulukkoista pitkäpiippuista asetta, joka oli [[musketti]]a kevyempi, eikä siten vaatinut asehaarukanampumasauvan käyttöä. 1630-luvulla musketista kehitettiin kevyempiä versioita, joiden laukaisuun ei tarvittu enää asehaarukkaaampumasauvaa. Samaan aikaan termi musketti laajeni käsittämään kaikki jalkaväen pitkäpiippuiset aseet.
 
==Väljyyksien vertailua==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko