Ero sivun ”Työajanseuranta” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Työajanseuranta''' on järjestelmä, jossa työntekijä leimautuu työhön, tauoille ja ulos tai muuten kirjaa työaikansa.
'''Työajanseuranta''' on järjestelmä, jossa työntekijä leimaa itsensä työhön, tauoille ja vapaa-ajalle tai muuten kirjaa työaikansa.


Suomessa eräs vanhimpia työajanseurantajärjestelmiä oli [[päiväpulkka]]. Teollistumisen myötä käyttöön otettiin kellokorttikoneet, joissa työntekijä leimasi oman kellokorttiliuskansa. Kone leimasi aikaleiman liuskaan, mutta laskenta tehtiin silti käsin. Perinteisiä kellokorttilaitteita ei juurikaan enää käytetä. Ne ovat korvaantuneet digitaalisilla leimauspäätteillä ja työajanseurantajärjestelmillä, joista saadaan työajat [[tietokone|tietokoneelle]] valmiiksi laskettuina. Työaikaraportit saadaan ohjelmallisesti valmiiksi laskettuna suoraan tallennetuista työajoista.
Suomessa eräs vanhimpia työajanseurantajärjestelmiä oli [[päiväpulkka]]. Teollistumisen myötä keksittin [[kellokortti]]. Käyttöön otettiin kellokorttikoneet, joissa työntekijä leimasi oman kellokorttiliuskansa. Kone leimasi aikaleiman liuskaan, mutta laskenta tehtiin silti käsin. Perinteisiä kellokorttilaitteita ei juurikaan enää käytetä. Niiden tilalle ovat tulleet digitaaliset leimauspäätteet ja työajanseurantajärjestelmät, joista saadaan työajat [[tietokone|tietokoneelle]] valmiiksi laskettuina. Tietokoneohjelmiston avulla työaikaraportit pystytään tulostamaan suoraan tallennetuista työajoista.


Työajanseurannan ansiosta voidaan paitsi seurata työntekijän paikallaoloa myös käyttää [[työaikapankki|työaikapankkia]] sekä laskea ja maksaa palkat sujuvasti. Se mahdollistaa myös erilaisten asiakas-, osasto-, prosessi- ja projektikohtaisten työvaiheiden kulujen ja keston seurannan. Yksinkertaisimmillaan työajanseuranta voidaan toteuttaa esimerkiksi laskentataulukko-ohjelmalla. Reaaliaikaiset työajanseurantajärjestelmät, joilla työaikojen erittelyt ja laskennat hoituvat automaattisesti, ovat nykyään niin edullisia, että yhä useammin yrityksen tuntikirjanpito päätetään tehdä tietokonepohjaisesti. Nykyaikaiset internetpohjaiset ohjelmistot soveltuvat myös liikkuvan työvoiman seurantaan, jolloin työaikakirjaukset voidaan tehdä matkapuhelimella.
Reaaliaikainen tuntikirjanpito on Suomessa nykyään pakollista jopa kuukausipalkkaisille työntekijöille.{{lähde|16.1.2011}} Työajanseurannan hyötynä on paitsi mahdollisuus työntekijän palkanmaksun ja paikallaolon seurantaan, myös mahdollisuus [[työaikapankki|työaikapankin]] käyttöön, sekä erilaiset asiakas, osasto, [[prosessi]] ja [[Projektinhallinta|projektikohtaisten]] työvaiheiden työkulujen ja keston seuranta.

Yksinkertaisimmillaan työajanseuranta voidaan toteuttaa esim. laskentataulukko-ohjelmalla. Reaaliaikaiset työajanseurantajärjestelmät, joilla työaikojen erittelyt ja laskennat hoituvat automaattisesti, ovat nykyään niin edullisia, että yhä useammin yrityksen tuntikirjanpito päätetään tehdä tietokonepohjaisesti. Nykyaikaiset internetpohjaiset ohjelmistot soveltuvat myös liikkuvan työvoiman seurantaan, jolloin työaikakirjaukset voidaan tehdä matkapuhelimella.


== Perinteisiä työajanseurannan ohjelmistoja ==
== Perinteisiä työajanseurannan ohjelmistoja ==
Rivi 16: Rivi 14:


== Työaikalain vaatimuksia ==
== Työaikalain vaatimuksia ==
Reaaliaikainen tuntikirjanpito on Suomessa nykyään pakollista jopa kuukausipalkkaisille työntekijöille. Työaikalaki ei tässä suhteessa erottele kuukausipalkkaisia ja tuntipalkkaisia työntekijöitä, vaan sen mukaan työnantajan on pidettävä työaikakirjanpitoa työntekijöittäin kaikista tehdyistä tunneista ja niistä suoritetuista korvauksista. On kuitenkin työntekijäryhmiä, joihin ei sovelleta työaikalakia: poikkeuksia, jotka määrittelee 2 §, ovat esimerkiksi johtamassa asemassa olevat ja etätyötä tekevät.

<ref name="Työaikakirjanpito">
Työnantajan on kirjattava tehdyt työtunnit ja niistä suoritetut korvaukset työntekijöittäin. Kirjanpitoon on merkittävä kaikki tehdyt työtunnit samoin kuin erikseen yli-, hätä- ja sunnuntaityötunnit sekä niistä suoritetut korotusosat. Työnantajan on säilytettävä työaikakirjanpito vähintään laissa säädetyn kanneajan päättymiseen asti.
<ref>
{{Verkkoviite
{{Verkkoviite
| Osoite = http://www.tyosuojelu.fi/fi/tyoaikakirjanpito Työaikakirjanpito
| Osoite = http://www.tyosuojelu.fi/fi/tyoaikakirjanpito
| Nimeke = Työaikakirjanpito
| Nimeke = Työsuojeluhallinto
| Julkaisu = Tyosuojelu.fi. Työsuojeluhallinto
| Viitattu = 1.7.2013 |}}</ref><ref>[http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1996/19960605 Työaikalaki] Työaikalaki</ref>
| Viitattu = 1.7.2013 |}}</ref>
<ref name "Työaikalaki">
{{Verkkoviite
| Osoite = http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1996/19960605?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=työaikakirjanpito#L7P37
| Nimeke = Työaikalaki
| Julkaisu = FINLEX ® - Valtion säädöstietopankki. Edita Publishing Oy
| Viitattu = 16.7.2013 |}}</ref>

Työaikakirjanpitoa voidaan pitää palkkakirjanpidon yhteydessä. Työtunnit voidaan kirjata kahdella tavalla: Ensinnäkin voidaan merkitä säännöllisen työajan työtunnit, lisä-, yli-, hätä- ja sunnuntaityötunnit sekä niistä suoritetut korvaukset, mitä tapaa suositellaan käytettävän, kun työntekijät ovat kuukausipalkkaisia. Tuntipalkkaisilla työntekijöillä ja toimihenkilöillä suositeltavampi merkitsemistapa on kirjata kaikki tehdyt työtunnit samoin kuin erikseen yli-, hätä- ja sunnuntaityötunnit sekä niistä suoritetut korotusosat.
<ref name="Työaikakirjanpito"></ref>
Työaikalain työaikakirjanpitoa koskevan pykälän 37 § mukaan työnantajan on säilytettävä työaikakirjanpito vähintään laissa säädetyn kanneajan päättymiseen asti.
<ref name "Työaikalaki"></ref>


== Automaattinen TES-tulkinta ==
== Automaattinen TES-tulkinta ==


Työehtosopimusten tulkinta on vaativa ja monimutkainen prosessi joka vaatii huolellisuutta ja tarkkuutta sekä monien eri laskentasääntöjen huomioimista yhtäaikaisesti. Ennen automaattisen TES-tulkinnan yleistymistä, työehtosopimusten erilaiset ylityö- ja muut säännökset oli tapana laskea käsin ja tämä oli palkanlaskijoiden vaativin ja eniten ammattitaitoa edellyttävä työvaihe. Nykyään modernit työajanseurantajärjestelmät sisältävät automaattisen TES-tulkinnan, joka tekee laskennan käyttäjän puolesta ja esimiehet huolehtivat vain ohjauksista kuten ylityömääräyksistä.
[[Työehtosopimus|Työehtosopimusten]] tulkinta on vaativa ja monimutkainen prosessi joka vaatii huolellisuutta ja tarkkuutta sekä monien eri laskentasääntöjen huomioimista yhtäaikaisesti. Ennen automaattisen TES-tulkinnan yleistymistä, työehtosopimusten erilaiset ylityö- ja muut säännökset oli tapana laskea käsin. Tämä oli palkanlaskijoiden eniten ammattitaitoa edellyttävä työvaihe. Nykyisettyöajanseurantajärjestelmät sisältävät automaattisen TES-tulkinnan, joka tekee laskennan käyttäjän puolesta. Esimiehet huolehtivat vain palkanlaskennan ohjauksista kuten ylityömääräyksistä. Näin automaattinen TES-tulkinta ja [[palkanlaskennan automatisointi]] ylipäänsä säästää aikaa ja vähentää virheitä yrityksen tai yhteisön taloushallinnossa.


=== Moderneja automaattisen TES-tulkinnan sisältäviä työajanseurannan ohjelmistoja ===
=== Automaattisen TES-tulkinnan sisältäviä työajanseurannan ohjelmistoja ===
* [http://www.tuntinetti.fi/Tyoajanseuranta/Esittely/Miten_Toimii/Tehokas_Tyoajanseuranta/Palkanlaskenta Tuntinetti]
* [http://www.tuntinetti.fi/Tyoajanseuranta/Esittely/Miten_Toimii/Tehokas_Tyoajanseuranta/Palkanlaskenta Tuntinetti]
* [http://www.necom.fi Promid]
* [http://www.necom.fi Promid]
Rivi 34: Rivi 43:
* [http://www.emce.fi EmCe]
* [http://www.emce.fi EmCe]
* [http://www.planmill.fi Planmill]
* [http://www.planmill.fi Planmill]

==Katso myös==
*[[Rekrytointi|Rekrytointijärjestelmä]]
*[[Vuokratyövoima]]


== Lähteet ja viitteet ==
== Lähteet ja viitteet ==

Versio 22. heinäkuuta 2013 kello 15.24

Työajanseuranta on järjestelmä, jossa työntekijä leimaa itsensä työhön, tauoille ja vapaa-ajalle tai muuten kirjaa työaikansa.

Suomessa eräs vanhimpia työajanseurantajärjestelmiä oli päiväpulkka. Teollistumisen myötä keksittin kellokortti. Käyttöön otettiin kellokorttikoneet, joissa työntekijä leimasi oman kellokorttiliuskansa. Kone leimasi aikaleiman liuskaan, mutta laskenta tehtiin silti käsin. Perinteisiä kellokorttilaitteita ei juurikaan enää käytetä. Niiden tilalle ovat tulleet digitaaliset leimauspäätteet ja työajanseurantajärjestelmät, joista saadaan työajat tietokoneelle valmiiksi laskettuina. Tietokoneohjelmiston avulla työaikaraportit pystytään tulostamaan suoraan tallennetuista työajoista.

Työajanseurannan ansiosta voidaan paitsi seurata työntekijän paikallaoloa myös käyttää työaikapankkia sekä laskea ja maksaa palkat sujuvasti. Se mahdollistaa myös erilaisten asiakas-, osasto-, prosessi- ja projektikohtaisten työvaiheiden kulujen ja keston seurannan. Yksinkertaisimmillaan työajanseuranta voidaan toteuttaa esimerkiksi laskentataulukko-ohjelmalla. Reaaliaikaiset työajanseurantajärjestelmät, joilla työaikojen erittelyt ja laskennat hoituvat automaattisesti, ovat nykyään niin edullisia, että yhä useammin yrityksen tuntikirjanpito päätetään tehdä tietokonepohjaisesti. Nykyaikaiset internetpohjaiset ohjelmistot soveltuvat myös liikkuvan työvoiman seurantaan, jolloin työaikakirjaukset voidaan tehdä matkapuhelimella.

Perinteisiä työajanseurannan ohjelmistoja

Työaikalain vaatimuksia

Reaaliaikainen tuntikirjanpito on Suomessa nykyään pakollista jopa kuukausipalkkaisille työntekijöille. Työaikalaki ei tässä suhteessa erottele kuukausipalkkaisia ja tuntipalkkaisia työntekijöitä, vaan sen mukaan työnantajan on pidettävä työaikakirjanpitoa työntekijöittäin kaikista tehdyistä tunneista ja niistä suoritetuista korvauksista. On kuitenkin työntekijäryhmiä, joihin ei sovelleta työaikalakia: poikkeuksia, jotka määrittelee 2 §, ovat esimerkiksi johtamassa asemassa olevat ja etätyötä tekevät. [1] [2]

Työaikakirjanpitoa voidaan pitää palkkakirjanpidon yhteydessä. Työtunnit voidaan kirjata kahdella tavalla: Ensinnäkin voidaan merkitä säännöllisen työajan työtunnit, lisä-, yli-, hätä- ja sunnuntaityötunnit sekä niistä suoritetut korvaukset, mitä tapaa suositellaan käytettävän, kun työntekijät ovat kuukausipalkkaisia. Tuntipalkkaisilla työntekijöillä ja toimihenkilöillä suositeltavampi merkitsemistapa on kirjata kaikki tehdyt työtunnit samoin kuin erikseen yli-, hätä- ja sunnuntaityötunnit sekä niistä suoritetut korotusosat. [1] Työaikalain työaikakirjanpitoa koskevan pykälän 37 § mukaan työnantajan on säilytettävä työaikakirjanpito vähintään laissa säädetyn kanneajan päättymiseen asti. Viittausvirhe: Kelpaamaton <ref>-elementti: viitteillä ilman nimiä täytyy olla sisältöä

Automaattinen TES-tulkinta

Työehtosopimusten tulkinta on vaativa ja monimutkainen prosessi joka vaatii huolellisuutta ja tarkkuutta sekä monien eri laskentasääntöjen huomioimista yhtäaikaisesti. Ennen automaattisen TES-tulkinnan yleistymistä, työehtosopimusten erilaiset ylityö- ja muut säännökset oli tapana laskea käsin. Tämä oli palkanlaskijoiden eniten ammattitaitoa edellyttävä työvaihe. Nykyisettyöajanseurantajärjestelmät sisältävät automaattisen TES-tulkinnan, joka tekee laskennan käyttäjän puolesta. Esimiehet huolehtivat vain palkanlaskennan ohjauksista kuten ylityömääräyksistä. Näin automaattinen TES-tulkinta ja palkanlaskennan automatisointi ylipäänsä säästää aikaa ja vähentää virheitä yrityksen tai yhteisön taloushallinnossa.

Automaattisen TES-tulkinnan sisältäviä työajanseurannan ohjelmistoja

Katso myös

Lähteet ja viitteet

  1. a b Työaikakirjanpito Tyosuojelu.fi. Työsuojeluhallinto. Viitattu 1.7.2013.
  2. Työaikalaki FINLEX ® - Valtion säädöstietopankki. Edita Publishing Oy. Viitattu 16.7.2013.