Ero sivun ”Digitaalisuus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
128 merkkiä lisätty ,  6 vuotta sitten
DNA:n digitaalisuuden lähde
(→‎Muita digitaalisia järjestelmiä: osioon lähteetön + uutta tutkimusta)
(DNA:n digitaalisuuden lähde)
* ''[[Helmitaulu]]'' on perinteinen digitaalinen laskin. Siinä tankojen varteen ripustetut liikuteltavat helmet esittävät numeroita.
* ''[[Merkkituli]]'' on perinteinen digitaalinen viestintäväline. Se voi olla pelkkä nuotiotuli, joka on joko päällä tai pois. Erityisesti [[Savumerkki|savumerkissä]] jatkuva nuotion savu [[modulointi|moduloidaan]] epäjatkuvaksi viestisignaaliksi.
* ''[[DNA]]'' on nelikantainen digitaalinen tiedon varastointi- ja siirtomenetelmä<ref>[http://www.hs.fi/tiede/a1305641188912 Dna:n muistiin sullottiin Shakespearea ja Luther Kingin puhetta, HS 24.1.2013]</ref>. Siinä muuttujina ovat [[adeniini]]-, [[sytosiini]]-, [[guaniini]]- ja [[tymiini]]-molekyylit.
* [[Sähkötys#Morsen aakkoset|Morsekoodi]] koostuu kuudesta muuttujan arvosta eli pisteestä, morseviivasta, merkin sisällä pisteen ja viivan välillä olevasta välistä, merkkien välissä olevasta lyhyestä välistä, sanojen välisestä keskipitkästä välistä ja lauseiden välisestä pitkästä välistä. Morsekoodia käyttäen voidaan lähettää viestejä vaikkapa [[lennätin|lennättimellä]] tai taskulampulla.
* [[Pistekirjoitus]] on kuusibittinen binäärijärjestelmä, jossa kuudesta pisteestä (kaksi vaakaan kertaa kolme pystyyn) muodostetulla kuviolla kuvataan sovittuja merkkejä.
62 068

muokkausta

Navigointivalikko