Ero sivun ”Varhaistriaskausi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
377 merkkiä poistettu ,  7 vuotta sitten
säätöä, fiksiä, w
(säätöä, fiksiä, w)
{{Triaskausi}}
'''Varhaistriaskausi''' (Buntsandstein tai Scythian) 241,7 - 234,3 miljoonaa vuotta sitten aloitti mesotsooisen matelijoiden valtakauden. Juuri ennen tätä kautta oli sattunut suuri [[permikausi|permikauden]] joukkotuho, joka oli pyyhkinyt eläimistöä runsaasti pois. Erityisesti tämä näkyi meren lajistojen vähälukuisuutena. Ilmekehässä oli vain hiukasti happea, alimmillaan vain 12%<ref>[http://uwnews.org/article.asp?articleID=9592, Low oxygen likely made 'Great Dying' worse, greatly delayed recovery], Vince Stricherz {{vanhentunut linkki}}</ref>. Toipuminen permin joukkotuhosta oli hidasta ja monet lajit pysyivät piilossa palatakseen takaisin [[keskitriaskausi|keskitriaskaudella]]. Simpukat, kotilot, [[ammonoidi]]t, merisiilit, ja nivelikkäät [[brakiopodi]]t. [[Trilobiitit]] olivat tuhoutuneet. Maalla vallitsi kuivuus ja koppisiemeniset levisivät. Vain harva matelija selvisi hengissä permikauden joukkotuhosta.
 
== Varhaistriaskauden eläimiä ==
 
''Lystrosaurus'' oli keskikokoinen kasveja syövä diconydontti, nisäkkäiden kaukainen sukulainen. ''Proterosuchus'' muistutti panssaroimatonta krokotiilia. Kaikki maan eläimet olivat tämän kauden alussa korkeintaan keskikokoisia. Muutaman miljoonan vuoden kuluttua ilmestyi suurempia eläimiä: ''Lystrosaurus'' vaihtui häränkokoiseen ''Kannemeyeriaan'', ja suuret petoliskot kuten sudenkokoinen terapsidi ''Cynognathus'' ja suuret arkosaurit ''Garjainia'' sekä ''Erythrosuchus'' ilmaantuivat.
Kaikki maan eläimet olivat tämän kauden alussa korkeintaan keskikokoisia. Muutaman miljoonan vuoden kuluttua ilmestyi suurempia eläimiä: ''Lystrosaurus'' vaihtui häränkokoiseen ''Kannemeyeriaan'', ja suuret petoliskot kuten sudenkokoinen terapsidi ''Cynognathus'' ja suuret arkosaurit ''Garjainia'' sekä ''Erythrosuchus'' ilmaantuivat.
 
Terapsidit ja tekodontit, jotka kuuluivat arkosaureihin, kilpailivat keskenään.
 
== Varhaistriaskauden alajakojako ==
 
{{Triaskausi}}
Varhaistriaskausi jaetaan kahdteenkahteen vaiheeseen, jotka voidaan edelleen jakaa pienempiin osiin.
*'''Indus-vaihe''' (Brahmanian)
**Griesbach-alavaihe (Ganges-alavaihe)
**Smathian
 
=== Indus-vaihe ===
== Varhaistriaskauden kartta ==
 
Varhaistriaskauden kartassa hieman C:tä muistuttava jättimanner näkyy karttakuvassa keskellä. Jättimantereen itäpuolella oli hajanaisia saaria, nykyinen japani, Kiinan osia ja Indonesia. Etelämanner oli etelänavalla. C:n sisäosissa oli paleotethys ja vielä pieni Tethysmeri. Suurin meri oli Panthalassa.
 
== Indus-vaihe ==
 
:''Pääartikkeli: [[Indus-vaihe]]''
 
[[Indus-vaihe]] 251 ± 0,4 - 249,7 ± 0,7 miljoonaa vuotta sitten aloitti varhaistriaskauden. Silloin maapallo oli kuuma, kuiva ja laajalti aavikoitunut. Silti oli jäätiköitäkin. Merenpinta oli hyvin alhaalla. Ilmakehäsäs oli vain vähän happea, ehkä noin 12-16%. Merten happipitoisuus oli pieni. Tämä saattoi johtua runsaasta tulivuoritoiminnatsa ja sen seurannaisvaikutuksesta, kuten metaanin vapautumisesta merenpohjan klatraattimineraaleista.
Kauden alussa esiintyi lyhyen aikaa bakteerimattoja stromatoliitteja, mikä viittaa niitä syöneiden selkära gattomien pieneliöiden harvinaisuuteen, mikä on ollut kambrikauden jällkeen harvinaista maapallon historiassa. Hyönteiset, kalat, sammankkoeläimet, ja matelijat olivat kaudella hyvin harvinaisia. Matelijoista nelijalkaiset matalat [[lystrosaurus|Lystrosauridit]], ja liskomaiset [[proterosuchus|proterosuchidit]] hallitsivat elämää maalla.
Kaudelle tyypillisiä olivat pitkulaiset krokotiilia muistuttavat sammakkoeläimet.
Matelijoista nelijalkaiset matalat [[lystrosaurus|Lystrosauridit]], ja liskomaiset [[proterosuchus|proterosuchidit]] hallitsivat elämää maalla.
Kaudelle tyypillisiä olivat
pitkulaiset krokotiilia muistuttavat sammakkoeläimet.
 
== Katso myös ==
 
*[[Permikausi]]
*[[Triaskausi]]
 
== Viitteet ==
11 795

muokkausta

Navigointivalikko