Ero sivun ”Colt Army Model 1860” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
194 merkkiä lisätty ,  9 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
[[Kuva:Revolver-p1030082.jpg|thumb|250px|Colt Army Model 1860. Aseen laatikossa on revolverin lisäksi luodinvalupihdit, ruutiannostelija, nallirasia, nallipiikkiavain ja vasara valetun luodin hännän katkaisemiseksi jasekä piipun runkoon yhdistävän kiilan poistamiseksi asetta huoltopurettaessa.]]
'''Colt Army Model 1860''' on [[Colt's Manufacturing Company]]n valmistama [[revolveri]].
{{Aseet
Malli 1860 suunniteltiin korvaamaan armeijan käyttämä Colt Dragoon - malli pienemmällä ja helpommin käsiteltävällä revolverilla.
Aseen toinen mallinimi onkin Colt New Model Army.<ref>Smit s.34, 35</ref> Se suunniteltiin kaliperiin 44 ja vuodesta 1861 rinnalle
tuli 36 versio. Epävirallinen mallinimi Navy ( engl. [[''laivasto'']] ) tuli 36 - aseille joihin oli tehty laivastoaiheisiapurjelaiva-aiheisia koristekaiverruksia. Revolveriin oli mahdollista ostaa lisävarusteena tarvittaessa sormiruuvilla kahvaanperään kiinnitettävä olkatuki, jolloin siitä tuli pistoolikarabiini. Aseen tähtäimenätähtäiminä on piipun etuosaan sijoitettu jyvä piipunsuussa ja iskuvasaran yläosaan tehtyviilattu urahahlo.
 
Ase on mustaruutikäyttöinen ja yksitoiminen elits. iskurihana täytyy virittää jokaista laukausta varten erikseen liipaisimen vain laukaistessa aseen. Ase muistuttaa modernia revolveria, mutta alkuperäinenAlkuperäinen ase ei käytä [[patruuna]]a. Patruunan sijaan kammiojokainen panoskammio ladataan erilliselläerikseen nallilla, ruutipanoksella sekäja luodilla. Nallia varten jokaisessa kammiossapanoskammiossa on nallipiikki, johon nalli ladattaessa painetaan ja jota vasten iskuri lyö sytyttäen nalliinnallin joka puolestaan sytyttää ruutipanoksen. Ruuti ja luoti ladataan rullaan sen etupäästä ja piipun alla on aseeseen nivelöity latauspuristin jolla luoti saadaan puristettua tiukasti paikoilleen rullaan. Rullaa käännetään ladattaessa siten, että puristimen kohdalle tulee jokainen kammio kerrallaanvuorollaan. Latausta varten rulla vapautetaan lukituksestaan vetämällä iskurihana puolivireeseen. NallitTurvallisuussyistä sijoitetaannallit turvallisuussyistäasetetaan viimeisenäpaikoilleen lataustoimenanallipiikkeihin paikalleenviimeisenä nallipiikkeihinlataustoimenpiteenä.
 
Rullassa on kuusi kammiotapanoskammiota ja hanaa viritettäessä vivusto kääntää järjestyksessä seuraavan kammion piipun linjaan, iskurin eteen. Rulla on irroitettavissa, mutta tämä toimenpide vaatii aseenpiipun irrottamisen revolverin rungosta, sillä piippu kiinnittyy kiilalla rullan akselin katkaisemisenpäähän.
 
Aseen varustukseen kuuluvat luotipihdit luotien valamiseksi. Lyötäessä valupihtien leikkuri auki varustukseen kuuluvalla pienellä vasaralla leikkurin reuna katkaisee valujäänteet eli luodin hännän pois. Aseeseen sai myös valmiita latauksiapaperipatruunoita eli kartuuseja joissa oli ohueen, nitrattuun paperiin käärittynä ruutilataus ja luoti.<ref>Chris McNab s.66</ref> Kartuuseja käytti erityisesti armeija uudelleenlatauksen nopeuttamiseksi.
 
Asetta valmistettiin vielä kilpailijoiden tuodessa markkinoille patruunakäyttöisiä aseita ja Army Model aseita muunnettiin käyttämään patruunoita. Tehdas tarjosi muuntomahdollisuutta 1870-luvun alusta lähtien.<ref>Wills s.131</ref> Kaikkiaan mallia valmistettiin vuosien 1860-1873 aikana 200500 kappaletta.<ref>McNab s.66</ref>
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko