Ero sivun ”Colt Army Model 1860” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
304 merkkiä lisätty ,  9 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Malli 1860 suunniteltiin korvaamaan armeijan käyttämä Colt Dragoon - malli pienemmällä ja helpommin käsiteltävällä revolverilla.
Aseen toinen mallinimi onkin Colt New Model Army.<ref>Smit s.34, 35</ref> Se suunniteltiin kaliperiin 44 ja vuodesta 1861 rinnalle
tuli 36 versio. Epävirallinen mallinimi Navy tuli 36 - aseille joihin oli tehty laivastoaiheisia koristekaiverruksia. PistooliinRevolveriin oli mahdollista ostaa tarvittaessa sormiruuvilla kahvaan kiinnitettävä olkatuki, jolloin siitä tuli pistoolikarabiini. Aseen tähtäimenä on piipun etuosaan sijoitettu jyvä ja iskuvasaran yläosaan tehty ura.
tilata kahvaan kiinnitettävä jatkoperä, jolloin siitä tuli lyhyt kivääri. Aseen tähtäimenä on piipun etuosaan sijoitettu jyvä ja iskuvasaran yläosaan
tehty ura.
 
Ase on mustaruutikäyttöinen ja yksitoiminen eli iskuri täytyy virittää jokaista laukausta varten liipaisimen vain laukaistessa aseen. Ase muistuttaa modernia revolveria, mutta alkuperäinen ase ei käytä [[patruuna]]a. Patruunan sijaan kammio ladataan erillisellä nallilla, ruutipanoksella sekä luodilla. Nallia varten jokaisessa kammiossa on alasinnallipiikki, johon nalli ladattaessa painetaan ja jota vasten iskuri lyö sytyttäen nalliin joka räjähtäessäänpuolestaan sytyttää ruutilatauksenruutipanoksen. Ruuti ja luoti ladataan piipunrullaan sen suunnastaetupäästä ja senpiipun sivullaalla on aseeseen nivelöity latauspuristin jolla luoti saadaan tiukasti paikoilleen rullaan. Rullaa käännetään ladattaessa puristimen kohdalle kammio kerrallaan. Latausta varten rulla vapautetaan lukituksestaan vetämällä iskuri erityiseen asentoon, puolivireeseen. Nallit sijoitetaan lopuksiturvallisuussyistä viimeisenä lataustoimena paikalleen takaanallipiikkeihin.
 
Rullassa on kuusi kammiota ja ammuttaessahanaa mekanismiviritettäessä vivusto kääntää järjestyksessä seuraavan kammion piipun linjaan, iskurin eteen. Rulla on irroitettavissa, mutta tämä vaatii aseen katkaisemisen.
 
Aseen varustukseen kuuluvat erityiset pihdit joissa on valumuottiluotipihdit luotien valmistamiseksivalamiseksi. Lyötäessä valupihditvalupihtien leikkuri auki muotinvarustukseen kuuluvalla pienellä vasaralla leikkurin reuna katkaisee valujäänteet eli luodin hännän pois. Aseeseen sai valmiita latauksia eli kartuuseja joissa oli ohueen, nitrattuun paperiin käärittynä ruutilataus ja luoti.<ref>Chris McNab s.66</ref> Kartuuseja käytti erityisesti armeija uudelleenlatauksen nopeuttamiseksi.
 
Asetta valmistettiin vielä kilpailijoiden tuodessa markkinoille patruunakäyttöisiä aseita ja Army Model aseita muunnettiin käyttämään patruunoita. Tehdas tarjosi muuntomahdollisuutta 1870-luvun alusta lähtien.<ref>Wills s.131</ref> Kaikkiaan mallia valmistettiin vuosien 1860-1873 aikana 200500 kappaletta.<ref>McNab s.66</ref>
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko