Ero sivun ”Taisteluhelikopteri” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
4 merkkiä lisätty ,  7 vuotta sitten
typo
p (Botti poisti 22 Wikidatan sivulle d:q753058 siirrettyä kielilinkkiä)
(typo)
Ensimmäisenä maailmassa taisteluhelikoptereita käyttivät [[ranska]]laiset, jotka [[Algerian itsenäisyyssota|Algerian itsenäisyyssodan]] aikana varustivat muutamia [[Bell 47]] -helikoptereita [[konekivääri|konekivääreillä]]. Taisteluhelikoptereita kuitenkin käytettiin ensimmäistä kertaa laajamittaisesti [[Vietnamin sota|Vietnamin sodassa]], jossa yhdysvaltalaiset asensivat [[Bell UH-1]] -koptereihinsa [[ohjus|ohjuksia]] ja [[konetykki|konetykkejä]]. Yksi ensimmäisistä varsinaisista taisteluhelikoptereista oli kuitenkin [[Lockheed Corporation]]in rakentama ja suunnittelema [[AH-56 Cheyenne]], joskin projekti keskeytettiin budjettivajeen ja roottoriongelmien takia.
 
Vuonna [[1967]] [[Yhdysvaltain ilmavoimat]] otti käyttöönsä [[AH-1 Cobra]]n, joka osoittatuiosoittautui hyvin tehokkaaksi ja menestykkääksimenestyksekkääksi. Samoihin aikoihin [[neuvostoliitto]]laiset halusivat yhdistää taisteluhelikopterien ja kuljetushelikopterien ominaisuudet ja suunnittelivat [[Mil Mi-24]]:n, jolla oli merkittävä rooli [[Afganistanin sota (1979–1989)|Afganistanin sisällissodassa]]. 1970-luvulle mennessä taisteluhelikopterit olivat saavuttaneet vakituisen aseman sekä Yhdysvaltain että Neuvostoliiton ilmavoimissa. Vuonna [[1972]] Yhdysvaltain hallitus halusi korvata AH-1 Cobran ja järjesti viiden suurimman yhdysvaltalaisen ilmailualan yrityksen kanssa suunnittelukilpailun, jonka voitti silloisen [[Hughes Helicopters]]in [[AH-64 Apache]]. Vuonna [[1991]] Yhdysvallat käytti Apache-koptereita [[Persianlahden sota|Persianlahden sodassa]], jossa ne ampuivat Yhdysvaltain ensimmäiset laukaukset.
 
Nykyisin taisteluhelikoptereiden määrä on lisääntynyt ja ne ovat levinneet useimpien valtioiden [[ilmavoimat|ilmavoimiin]]. Yhdysvaltain ja Venäjän ohella omia taisteluhelikoptereita ovat valmistaneet esimerkiksi [[Etelä-Afrikka]] ja [[Italia]].
8 905

muokkausta

Navigointivalikko