Ero sivun ”Tilastollisen hypoteesin testaus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ei muokkausyhteenvetoa
(Ak: Uusi sivu: Tilastotieteelliseen tutkimukseen kuuluu hypoteesien tekeminen. Tilastollinen hypoteesi on perusjoukkoa koskeva väite, jonka todenpe...)
 
Ei muokkausyhteenvetoa
[[Tilastotiede|Tilastotieteelliseen]] tutkimukseen kuuluu [[Hypoteesi|hypoteesien]] tekeminen, ja tätä kautta '''tilastollisen hypoteesin testaus'''.
Tilastollinen hypoteesi on [[Perusjoukko|perusjoukkoa]] koskeva väite, jonka todenperäisyyttä arvioidaan todennäköisyyksien avulla. Tilastollisen testin lähtökohtana on muodostaa [[Nollahypoteesi|nollahypoteesi]] ja vastahypoteesi. Nollahypoteesi H<sub>0</sub> yleensä vastaa tilannetta että verrattavien perusjoukkojen välillä ei ole mitään eroja ja kaikki havaitut poikkeamat näiden välillä on vain sattumaa. Yleensä nollahypoteesi on muotoa ”ei vaikutusta” tai ”ei eroa”. Nollahypoteesin vastahypoteesi H<sub>1</sub> on H<sub>0</sub>:n [[Antiteesi|antiteesi]]. Yleensä vastahypoteesi on muotoa ”on vaikutusta” tai ”on eroa”. Tutkittavaa ilmiötä mallinnetaan nollahypoteesin mukaisesti ja katsotaan ovatko tämän seuraukset mielekkäitä.<ref name="Högmander">Högmander, H. (2010). "Tilastotieteen peruskurssi 2", 4. painos, s 14-18</ref>
 
3

muokkausta

Navigointivalikko