Ero sivun ”Vänrikki” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
18 merkkiä lisätty ,  7 vuotta sitten
 
==Suomalainen käytäntö==
Suomessa vänrikki on alin [[upseeri]]arvo, mutta germaanisissa ja joissain slaavilaisissa maissa [[aliupseeri]]ston ja [[upseeri]]ston väliin sijoittuva arvo. Nimitys juontuu saksan kielen lipunkantajaa tarkoittavasta sanasta ''Fähnrich''. Se oli arvokas tehtävä, jota ei voitu uskoa aliupseerille taieikä [[miehistö]]lle, mutta joka ei kuitenkaan vaatinut erityistä upseerikoulutusta. Toinen vastaavanlainen tehtävä on perinteisesti ollut [[kuriiri]], joka myös on nuoremman upseerin suorittama tehtävä.
 
Suomalainen maa- tai ilmavoimien vänrikki tai merivoimien aliluutnantti vastaa siis anglosaksisten maiden [[2. luutnantti]]a, joka on näiden maiden alin upseerin arvoupseerinarvo.
Suomessa vänrikki on alin [[upseeri]]arvo, mutta germaanisissa ja joissain slaavilaisissa maissa [[aliupseeri]]ston ja [[upseeri]]ston väliin sijoittuva arvo. Nimitys juontuu saksan kielen lipunkantajaa tarkoittavasta sanasta. Se oli arvokas tehtävä, jota ei voitu uskoa aliupseerille tai [[miehistö]]lle, mutta joka ei kuitenkaan vaatinut erityistä upseerikoulutusta. Toinen vastaavanlainen tehtävä on perinteisesti [[kuriiri]], joka myös on nuoremman upseerin suorittama tehtävä.
 
Suomalainen maa- tai ilmavoimien vänrikki tai merivoimien aliluutnantti vastaa siis anglosaksisten maiden [[2. luutnantti]]a, joka on näiden maiden alin upseerin arvo.
 
Suomessa vänrikki on lähinnä [[sotilasreservi|reservin]] upseerien sotilasarvo. Reservin vänrikin arvoon ylennetään [[upseerikokelas|upseerikokelaat]] varusmiespalveluksen tai erillisen reserviläisille tarkoitetun kurssin päättyessä. Vänrikin arvossa aloittavat palveluksensa myös ne, jotka suorittavat [[Maanpuolustuskorkeakoulu]]ssa upseerin perusopinnot.
 
Vuonna 2007 Suomen puolustusvoimissa tapahtuneen uudistuksen johdosta määräaikaiseen [[sopimussotilas|sopimussotilaan]] virkaan pyrkivät reservin upseeritreservinupseerit palvelevat myös vänrikkeinä. Näistä on käytetty jo kauan osavirallista nimikettä "kesävänrikki". Sen sijaan vakinaisessa virassa toimivilla upseereilla [[luutnantti]] on yleensä alin sotilasarvo.
 
Reservin vänrikki/ (aliluutnantti) on korkein sotilasarvo, jonka 12 kuukauden varusmiespalveluksen aikana voi saada.
 
Sodan aikana vänrikit normaalisti johtavat [[joukkue]]tta. Tiedustelu-, tulenjohto- ja mittausryhmän johtajana on useimmiten vänrikki (ja rauhan aikana myös mahdollisesti upseerikokelas). Vänrikki voi toimia myös komppanian ([[patteri]]n) varapäällikkönä.
</gallery>
 
Vänrikin arvomerkissä kauluslaatassa on yksi pieni [[heraldinen ruusu]]. Hihamerkissä puolestaan on yksi vaakaviiva. Ennen [[talvisota]]a vänrikin ja muiden reservin upseerien arvomerkkiruusut olivat väriltään hopeisia, josta juontuu kansanomainen nimitys "tinanappi". Talvisodan jälkeen reserviupseerien arvomerkit ja arvot yhtenäistettiin aktiiviupseerien kanssa. Asetuksella 13.6.1941 poistettiin reserviupseeriarvot ja kaikille upseereille vahvistettiin samanlaiset arvomerkit. Tämän jälkeen sotilasarvojärjestyksessä ei ole ollut muodollista eroa aktiivi- ja reserviupseerien välillä. Reservi- ja aktiiviupseerin arvojärjestykseen vaikuttavat vain sotilasarvo ja ylennyspäivämäärä. Kuitenkin yksi pieni ero säilyi: kesäaikana yleensä vain kantaupseereilla oli mittojen mukaan tehtyjä asetakkeja, kun taas reserviläiset käyttivät valtion omistamaa kesäpuseroa. Muutamat varakkaammat reserviläiset tosin teettivät itselleen asetakkeja, mutta niitä käytettiin yleensä lomapukuina.
 
Vänrikistä seuraava ylempi arvo on [[luutnantti]].
24 838

muokkausta

Navigointivalikko