Ero sivun ”Jiangxi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 105: Rivi 105:


== Kulttuuri ==
== Kulttuuri ==
[[Gan-kiina]]n murteita puhutaan lähinnä Jiangxin pohjoisosissa, ja maakunnan pääkaupungissa [[Nanchang]]issa puhutaan kielen standardimurretta. Muita kieliä ovat [[hakka-kiina|hakka]] etelässä sekä [[mandariinikiina|mandariini]], [[hui-kiina|hui]] ja [[wu-kiina|wu]] pohjoisrajalla.
[[Gan-kieli]] syntyi Jiangxissä.


[[Lushan]], lähellä pohjoista [[Jiujiang]]in satamakaupunkia, on suosittu matkailukohde kauniiden maisemiensa ja historiallisten paikkojensa vuoksi. Kaupungin lähellä on kaksi tärkeää [[buddhalaisuus|buddhalaista]] temppeliä, [[Donglin-temppeli]] ja [[Tiefo-temppeli]] (rautainen Buddha).
[[Lushan]], lähellä pohjoista [[Jiujiang]]in satamakaupunkia, on suosittu matkailukohde kauniiden maisemiensa ja historiallisten paikkojensa vuoksi. Kaupungin lähellä on kaksi tärkeää [[buddhalaisuus|buddhalaista]] temppeliä, [[Donglin-temppeli]] ja [[Tiefo-temppeli]] (rautainen Buddha).

Versio 12. huhtikuuta 2013 kello 23.58

Jiangxi
江西省
Jiāngxī shěng
Jiangxin (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Jiangxin (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Valtio Kiina
Hallinto
 – hallinnon tyyppi maakunta
 – hallinnollinen keskus Nanchang
Pinta-ala 166 600 km² (18.)
Väkiluku (2001) 41 860 000 (14.)
 – väestötiheys 251 as./km²
BKT (2002) 245 mrd. RMB
 – asukasta kohti 5 200 RMB
www.jiangxi.gov.cn

Jiangxi (kiin.: 江西; pinyin: jiāngxī) on yksi Kiinan eteläisistä maakunnista.

Luonto

Lushanin kansallispuisto on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1996 lähtien.

Historia

Han-dynastian aikana vuonna 202 perustettiin Yuzhang-komentopiiri, joka sai nimensä Yuzhang-joen mukaan. Se oli Gan-joen alkuperäinen nimi. Gan on sittemmin otetettu maakunnan lyhenteeksi. Läntisen Jin-dynastian aikana maakunnasta tuli Jiang-prefektuuri.

Sui-dynastian aikana Jiangxissa oli seitsemän komentopiiriä ja 24 aluetta. Tang-dynastia lisäsi yhden komentopiirin ja 14 aluetta.

Viiden dynastian kaudella Jiangxi jaettiin kuuteen prefektuuriin ja neljään armeijan alueeseen. Tällä kaudella Jiangxi kuului ensin Wu-kuningaskuntaan, sitten Eteläiseen Tang-kuningaskuntaan.

Yuan-dynastian aikana Jiangxin osaset yhdisteltiin Xing-maakunnaiksi, johon kuului myös suurin osa nykyistä Guangdongia. Muodollisesti maakunnan aseman se sai vasta Qing-dynastian aikana.

Kiinan sisällissodan aikana 1. elokuuta 1927 Jiangxissa tapahtui Nanchangin kansannousu. Kiinan neuvostotasavallan hallitus sijaitsi Ruijinissa, Jiangxissa.

Talous

Jiangxista on 947 kilometriä pitkän Zhejiang–Jiangxi-rautatien päätepiste. Rata yhdistää Hangzhoun ja Hunanin Zhuzhoun.

Jingdessä tuotetaan perinteisesti posliinia, jota pidetään hyvin korkealaatuisena.

Väestö

99 prosenttia väestöstä on han-kiinalaisia. Vähemmistöjä ovat hui-kiinalaiset ja zhuangit.

Kulttuuri

Gan-kiinan murteita puhutaan lähinnä Jiangxin pohjoisosissa, ja maakunnan pääkaupungissa Nanchangissa puhutaan kielen standardimurretta. Muita kieliä ovat hakka etelässä sekä mandariini, hui ja wu pohjoisrajalla.

Lushan, lähellä pohjoista Jiujiangin satamakaupunkia, on suosittu matkailukohde kauniiden maisemiensa ja historiallisten paikkojensa vuoksi. Kaupungin lähellä on kaksi tärkeää buddhalaista temppeliä, Donglin-temppeli ja Tiefo-temppeli (rautainen Buddha).

Lähellä Yingtanin pikkukaupunkia on alue nimeltä Longhushan, jonka väitetään olevan taolaisuuden synnyinsija. Siellä on lukuisia temppeleitä, luolakomplekseja, vuoria ja kyliä.

Aiheesta muualla