Ero sivun ”Käynnistysakku” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.3) (Botti muutti kielilinkin ur:برقیچۂ سیارہ muotoon ur:کار کی بیٹری
p Botti poisti 16 Wikidatan sivulle d:q902054 siirrettyä kielilinkkiä
Rivi 19: Rivi 19:
[[luokka:Autotekniikka]]
[[luokka:Autotekniikka]]


[[ar:بطارية السيارة]]
[[id:Baterai mobil]]
[[bg:Автомобилен акумулатор]]
[[ca:Bateria d'automòbil]]
[[cs:Autobaterie]]
[[da:Bilbatteri]]
[[de:Starterbatterie]]
[[en:Automotive battery]]
[[es:Batería de automóvil]]
[[is:Rafgeymir]]
[[ml:വാഹന ബാറ്ററി]]
[[pt:Bateria automotiva]]
[[ro:Baterie de acumulatoare]]
[[ru:Автомобильный аккумулятор]]
[[simple:Car battery]]
[[sv:Bilbatteri]]
[[ur:کار کی بیٹری]]
[[ur:کار کی بیٹری]]

Versio 10. huhtikuuta 2013 kello 18.05

Käynnistysakku

Käynnistysakku on akkutyyppi, jonka tarkoituksena on tuottaa lyhyen aikaa mahdollisimman suuriselvennä käynnistysvirta polttomoottorin käynnistysmoottorille. Akkujenvalmistajat ilmoittavat EN-kylmäkäynnistysvirran akun teknisissä tiedoissa. Autojen käynnistysakkujen varauskapasiteetti on yleensä 40 Ah - 100 Ah. Kuorma-autojen, maansiirtokoneiden, traktoreiden ja muiden työkoneiden akkujen varaus voi olla samasta yli kaksinkertaiseen.

Akkuja on kahdentyyppisiä; huollettavia ja huoltovapaita. Huollettavaan akkuun pitää lisätä akkuvettä tarvittaessa kannen korkkien kautta, kun taas huoltovapaassa akussa haihtuvuus on saatu niin pieneksi, ettei nestettä tarvitse lisätä. Molemmat akkutyypit tarvitsevat silti sen verran huoltoa, ettei niihin pääsisi kertymään likaa tai valkoista hapettumaa napojen alueelle.

Akun kiinnitys on hyvä tarkastaa säännöllisesti heilauttamalla akkua – akun pitää pysyä tukevasti telineessään, ja myös akunkenkien pitää pysyä tukevasti navoissa. Irrallinen akku moottoritilassa on turvallisuusriski, koska akku voi kaatua ja valuttaa akkuhapot ulos. Pahimmassa tapauksessa akun kaatuessa navat voivat mennä oikosulkuun, jolloin akku voi räjähtää tai sytyttää auton palamaan. Akkua irrotettaessa on irrotettava aina ensin musta (-) kaapeli ja vasta sen jälkeen punainen (+) kaapeli. Kiinnitä akun kaapelit päinvastaisessa järjestyksessä (muistisääntö: Vähennä irroittaessa (-), lisää asennettaessa (+)). Varo yhdistämästä napoja (oikosulkuvaara) esim. kiintoavaimella toisiinsa.

Ajon aikana auton akkua ladataan latausgeneraattorilla, jota usein kutsutaan myös laturiksi. Tyhjentynyttä tai vajaata akkua voidaan ladata myös erityisellä auton akkulaturilla sähköverkosta.

Akkumerkkejä