Ero sivun ”Huijaaminen videopeleissä” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Coen (keskustelu | muokkaukset)
Säätöä
p Botti poisti 3 Wikidatan sivulle d:q264609 siirrettyä kielilinkkiä
Rivi 40: Rivi 40:
[[de:Trainer (Software)]]
[[de:Trainer (Software)]]
[[en:Cheating (video games)]]
[[en:Cheating (video games)]]
[[gl:Trainer]]
[[it:Trucco (videogiochi)]]
[[it:Trucco (videogiochi)]]
[[he:צ'יט]]
[[ja:チート]]
[[pl:Trainer]]
[[pl:Trainer]]
[[ru:Трейнер (игры)]]
[[ru:Трейнер (игры)]]

Versio 6. huhtikuuta 2013 kello 11.12

Videopeleissä huijaaminen tarkoittaa videopelin normaalin pelimekaniikan asettamien rajoitusten ohittamista pelaajan oman edun tavoittamiseksi. Tarkoituksena voi olla esimerkiksi videopelin helpottaminen.

Huijausohjelmat

Huijausohjelma tai traineri (engl. trainer) on tietokoneohjelma, joka muokkaa videopelin toimintaa haluttujen vaikutuksien aikaansaamiseksi.

Trainerin avulla pelaaja voi antaa itselleen esimerkiksi kuolemattomuuden tai loputtomasti ammuksia.[1] Traineri voi tehdä tämän esimerkiksi käyttämällä ohjelmoijien peliin jättämiä virheenetsintätiloja tai muokkaamalla pelitallennuksia.[1] Jokainen traineri on yleensä suunniteltu tiettyä pelin versiota varten, joten väärän version käyttäminen saattaa aiheuttaa trainerin toimimattomuuden.

Trainereita on usein laitettu ”kräkättyjen” pelien alkuun.

Aimbot ja wallhack

Aimbot (myös aim-bot tai autoaim) on ohjelma tai skripti, joka ohjaa pelaajahahmon tähtäimen automaattisesti vastustajia kohti.[2] Aimbot voi myös olla asetettavissa niin, että pelaaja voi tähdätä automaattisesti vastustajiensa eri osiin. Se voi huolehtia myös varsinaisesta ampumisesta.[2] Wallhack on huijaus, joka mahdollistaa seinien läpi näkemisen.[2] Se toteutetaan yleisimmin muuntelemalla seinätekstuureita läpikuultaviksi[2] tai pakottamalla peli siirtymään normaalista pelinäkymästä kokonaan tai osittain rautalankamalliin (engl. wireframe model) ja muuntelemalla ammusten ja/tai seinien fysiikoita.

Näitä huijauskeinoja käytetään monissa internet-ammuskelupeleissä, kuten Counter-Strike: Sourcessa, Half-Lifessa, Call of Duty 4: Modern Warfaressa ja Modern Warfare 2:ssa. Niiden käyttö moninpeleissä on lähes aina kiellettyä, ja koetaan epäreiluna kanssapelaajia kohtaan. Internet-pelissä huijaamisesta kiinnijääminen johtaakin useimmiten pysyvään estoon (ban) pelipalvelimelle.[3]

Huijauskoodit

Huijauskoodi on videopelaamisen helpottamiseksi käytettävä apuväline. Se voi olla peliin syötettävä tekstinpätkä, näppäinyhdistelmä tai järjestys, jossa painetaan nappuloita. Huijauskoodin käyttö antaa mahdollisuuksia esimerkiksi päästä seuraavalle tasolle, muuttua voittamattomaksi tai saada lisäpisteitä.

Huijauskoodeja käytettiin alun perin videopelien testausvaiheessa.lähde? Niiden avulla voitiin helpottaa pelien hankalia kohtia, ja näin välttyä samojen kohtien toistuvalta pelaamiselta mahdollisia virheitä etsittäessä. Koodit jätetään useimmiten julkaisuversioon hakkereiden löydettäviksi tai ne ilmoitetaan esimerkiksi pelipakkauksessa tai pelin verkkosivustolla.

Modit

Modeilla on pieni ero huijauskoodeihin. Modeissa itse peliä muutetaan esimerkiksi lisäämällä tasoon jokin esine, jota ei löydy alkuperäisestä pelistä. Huijauskoodeilla peliä aina helpotetaan (esimerkiksi aseissa on loputtomat ammukset), kun taas modaamisessa pelin vaikeus voi pysyä ennallaan. Modeja on melkein ainoastaan saatavilla PC-peleille.

Tunnetuimmat modaukset löytyvät kenties Grand Theft Auto: San Andreaksesta. Myös esimerkiksi Counter-Strike on itseasiassa Half-Life-pelin modi.

Katso myös

Lähteet

  • Carless, Simon: Pelaajan niksikirja. (Alkuperäisteos: Gaming Hacks, 2005.) Suomentanut Marko Niemi. Readme.fi, 2005. ISBN 952-5592-21-9.

Viitteet

  1. a b Pelaajan niksikirja s. 243
  2. a b c d Pelaajan niksikirja s. 118
  3. a b Valve Anti-Cheat System (VAC) Knowledge Base (englanniksi)