Ero sivun ”CIELAB” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.2+) (Botti muokkasi: fa:مدل رنگ ال‌ای‌بی
Rivi 4: Rivi 4:
CIE 1931 XYZ -väriavaruuden avulla voidaan määrittää värille numeeriset tristimulusarvot, mistä on hyötyä teollisuudelle esimerkiksi värieromittauksissa tai [[väri|värin]] uudelleentuottamisessa. Pääongelmana oli kuitenkin CIEXYZ – väriavaruuden huomattava epäyhtenäisyys. Samansuuruinen x,y – arvojen muutos [[kromaattisuusdiagrammi]]n eri osissa on epäsuhteessa silmillä havaittavaan eroon.
CIE 1931 XYZ -väriavaruuden avulla voidaan määrittää värille numeeriset tristimulusarvot, mistä on hyötyä teollisuudelle esimerkiksi värieromittauksissa tai [[väri|värin]] uudelleentuottamisessa. Pääongelmana oli kuitenkin CIEXYZ – väriavaruuden huomattava epäyhtenäisyys. Samansuuruinen x,y – arvojen muutos [[kromaattisuusdiagrammi]]n eri osissa on epäsuhteessa silmillä havaittavaan eroon.


Uusia väriavaruuksia, kuten HunterLab ja ANLAB, johdettiin CIEXYZ - väriavaruudesta, tavoitteena luoda havainnoitavasti yhtenäisempi väriavaruus. CIE esitteli vuonna 1976 kaksi yhtenäistä väriavaruutta [[CIELUV]] ja CIELAB, joita se suositteli käytettäväksi värierojen mittauksiin. Uudet väriavaruudet olivat havainnoitavasti yhtenäisempiä kuin CIEXYZ, mutta eivät silti täydellisesti. CIELAB, jonka kolme akselia L* (valoisuus), a* (punainen-vihreä) ja b* (sininen-keltainen) ovat värien koordinaattisuunnat ja lasketaan XYZ – arvoista alla näkyvillä kaavoilla. L* saa arvoja väliltä 0.0 - 100.0, kun taas a* ja b* arvot ovat sekä positiivisia että negatiivisia.<ref name="berns00">{{cite book | author=Berns, Roy, S. | title=Principles of Color Technology, 3rd Edition | publisher=[[John Wiley & Sons]], Canada | year=2000}}</ref>
Uusia väriavaruuksia, kuten HunterLab ja ANLAB, johdettiin CIEXYZ - väriavaruudesta, tavoitteena luoda havainnoitavasti yhtenäisempi väriavaruus. CIE esitteli vuonna 1976 kaksi yhtenäistä väriavaruutta [[CIELUV]] ja CIELAB, joita se suositteli käytettäväksi värierojen mittauksiin. Uudet väriavaruudet olivat havainnoitavasti yhtenäisempiä kuin CIEXYZ, mutta eivät silti täydellisesti. CIELAB, jonka kolme akselia L* (valoisuus), a* (punainen-vihreä) ja b* (sininen-keltainen) ovat värien koordinaattisuunnat ja lasketaan XYZ – arvoista alla näkyvillä kaavoilla. L* saa arvoja väliltä 0,0 - 100,0, kun taas a* ja b* arvot ovat sekä positiivisia että negatiivisia.<ref name="berns00">{{cite book | author=Berns, Roy, S. | title=Principles of Color Technology, 3rd Edition | publisher=[[John Wiley & Sons]], Canada | year=2000}}</ref>


:<math>L* = 116 / f(Y/Y_n) - 16</math>
:<math>L* = 116 / f(Y/Y_n) - 16</math>
Rivi 13: Rivi 13:


:<math>f(\omega) = \omega^{1/3}, \omega > 0.008856 </math>
:<math>f(\omega) = \omega^{1/3}, \omega > 0.008856 </math>
:<math>f(\omega) = 7.787 * \omega + 16/116, \omega <= 0.008856 </math>
:<math>f(\omega) = 7,787 * \omega + 16/116, \omega <= 0.008856 </math>




X<sub>n</sub>, Y<sub>n</sub> ja Z<sub>n</sub> ovat kohteen valkoisen tristimulusarvot, joka riippuu käytetystä valaisintyypistä, esimerkiksi A tai D<sub>65</sub>. Y<sub>n</sub> arvo tässä tapauksessa olisi 100.0, koska Y kuvaa valoisuutta ja valkoisen kohteen valoisuus on suurin. XYZ - tristimulusarvot normalisoidaan jakamalla ne valkoiselle tristimulusarvolla. Tätä kutsutaan "vääräksi" von Kries transformaatioksi, koska normalisointia ei tehdä LMS - avaruudessa. Muut L*a*b*- kaavojen kertoimet ovat lähinnä skaalauskertoimia, jotka vaikuttavat väripisteiden kokonaissijoittumiseen väriavaruudessa.<ref name="fai97">{{cite book | author=Fairchild, Mark D. | title=Color appearance models | publisher=[[Addison Wesley Longman Inc.]], England | year=1997}}</ref>
X<sub>n</sub>, Y<sub>n</sub> ja Z<sub>n</sub> ovat kohteen valkoisen tristimulusarvot, joka riippuu käytetystä valaisintyypistä, esimerkiksi A tai D<sub>65</sub>. Y<sub>n</sub> arvo tässä tapauksessa olisi 100,0, koska Y kuvaa valoisuutta ja valkoisen kohteen valoisuus on suurin. XYZ - tristimulusarvot normalisoidaan jakamalla ne valkoiselle tristimulusarvolla. Tätä kutsutaan "vääräksi" von Kries transformaatioksi, koska normalisointia ei tehdä LMS - avaruudessa. Muut L*a*b*- kaavojen kertoimet ovat lähinnä skaalauskertoimia, jotka vaikuttavat väripisteiden kokonaissijoittumiseen väriavaruudessa.<ref name="fai97">{{cite book | author=Fairchild, Mark D. | title=Color appearance models | publisher=[[Addison Wesley Longman Inc.]], England | year=1997}}</ref>


Väriavaruus voidaan esittää myös sylinterin muotoisena:
Väriavaruus voidaan esittää myös sylinterin muotoisena:
Rivi 24: Rivi 24:




jossa sylinterin säde C*<sub>ab</sub> kuvaa kylläisyyttä, jolloin 0.0 tarkoittaa värittömyyttä. Sävykulma h<sub>ab</sub>, alkaa 0°:sta liikkuen vastapäivään positiiviselta a* - akselilta. L* - akseli on luonnollisesti sama kuin aiemmin.
jossa sylinterin säde C*<sub>ab</sub> kuvaa kylläisyyttä, jolloin 0,0 tarkoittaa värittömyyttä. Sävykulma h<sub>ab</sub>, alkaa 0°:sta liikkuen vastapäivään positiiviselta a* - akselilta. L* - akseli on luonnollisesti sama kuin aiemmin.


==Värieron mittaaminen==
==Värieron mittaaminen==

Versio 31. maaliskuuta 2013 kello 19.47

CIE L*a*b* - väriavaruus on CIE:n vuonna 1976 julkaisema väriavaruusmalli. Se on rakennettu käyttämällä pohjana CIE 1931 XYZ - väriavaruutta.

CIE 1976 väriavaruudet

CIE 1931 XYZ -väriavaruuden avulla voidaan määrittää värille numeeriset tristimulusarvot, mistä on hyötyä teollisuudelle esimerkiksi värieromittauksissa tai värin uudelleentuottamisessa. Pääongelmana oli kuitenkin CIEXYZ – väriavaruuden huomattava epäyhtenäisyys. Samansuuruinen x,y – arvojen muutos kromaattisuusdiagrammin eri osissa on epäsuhteessa silmillä havaittavaan eroon.

Uusia väriavaruuksia, kuten HunterLab ja ANLAB, johdettiin CIEXYZ - väriavaruudesta, tavoitteena luoda havainnoitavasti yhtenäisempi väriavaruus. CIE esitteli vuonna 1976 kaksi yhtenäistä väriavaruutta CIELUV ja CIELAB, joita se suositteli käytettäväksi värierojen mittauksiin. Uudet väriavaruudet olivat havainnoitavasti yhtenäisempiä kuin CIEXYZ, mutta eivät silti täydellisesti. CIELAB, jonka kolme akselia L* (valoisuus), a* (punainen-vihreä) ja b* (sininen-keltainen) ovat värien koordinaattisuunnat ja lasketaan XYZ – arvoista alla näkyvillä kaavoilla. L* saa arvoja väliltä 0,0 - 100,0, kun taas a* ja b* arvot ovat sekä positiivisia että negatiivisia.[1]

jossa


Xn, Yn ja Zn ovat kohteen valkoisen tristimulusarvot, joka riippuu käytetystä valaisintyypistä, esimerkiksi A tai D65. Yn arvo tässä tapauksessa olisi 100,0, koska Y kuvaa valoisuutta ja valkoisen kohteen valoisuus on suurin. XYZ - tristimulusarvot normalisoidaan jakamalla ne valkoiselle tristimulusarvolla. Tätä kutsutaan "vääräksi" von Kries transformaatioksi, koska normalisointia ei tehdä LMS - avaruudessa. Muut L*a*b*- kaavojen kertoimet ovat lähinnä skaalauskertoimia, jotka vaikuttavat väripisteiden kokonaissijoittumiseen väriavaruudessa.[2]

Väriavaruus voidaan esittää myös sylinterin muotoisena:


jossa sylinterin säde C*ab kuvaa kylläisyyttä, jolloin 0,0 tarkoittaa värittömyyttä. Sävykulma hab, alkaa 0°:sta liikkuen vastapäivään positiiviselta a* - akselilta. L* - akseli on luonnollisesti sama kuin aiemmin.

Värieron mittaaminen

Värierojen mittaaminen L*a*b* - väriavaruudessa on mahdollista laskemalla kahden väripisteen euklidinen etäisyys. Siis kahden pisteen välille piirretyn suoran pituus. CIE julkaisi CIE76 - värieromittarin, joka toimii edelläkuvatulla periaatteella. Otetaan kaksi väripistettä ja , jolloin ero saadaan:



Myöhemmin julkaistiin CIE94, CMC ja CIEDE2000[3] - värieromittarit, joista jälkimmäistä käytetään pääasiallisesti värierojen mittaukseen nykypäivänä.


Lähteet

  1. Berns, Roy, S. (2000). Principles of Color Technology, 3rd Edition. John Wiley & Sons, Canada. 
  2. Fairchild, Mark D. (1997). Color appearance models. Addison Wesley Longman Inc., England. 
  3. M.R.Luo, G. Cui, B. Rigg: The Development of the CIE 2000 Colour Difference Formula: CIEDE2000. Color Research & Applications, October 2001, 26. vsk, nro 5, s. 340-350. Color Research & Applications.