Ero sivun ”Torsten Stålhandske” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Torsten Stålhandske''' ([[1. syyskuuta]] [[1593]], [[Porvoo]] – [[21. huhtikuuta]] [[1644]], [[Haderslev]]) suomalainen [[kenraali]] ja [[hakkapeliitta|hakkapeliittojen]] päällikkö Ruotsin armeijassa [[30-vuotinen sota|30-vuotisen sodan]] aikana.
'''Torsten Stålhandske''' ([[1. syyskuuta]] [[1593]], [[Porvoo]] – [[21. huhtikuuta]] [[1644]], [[Haderslev]]) suomalainen [[kenraali]] ja [[hakkapeliitta|hakkapeliittojen]] päällikkö Ruotsin armeijassa [[30-vuotinen sota|30-vuotisen sodan]] aikana.


Torsten Stålhandsken isä oli Sven Torstensson (Stålhandske) Länsi-Göötanmaalta Ruotsista ja äiti Carin Lydikintytär Jägerhorn Uudeltamaalta. Stålhandske avioitui [[Arvid Horn]]in tyttären Kristinan kanssa [[1643]], mutta sairastui [[Tanska]]n sotaretkellä vuotta myöhemmin. Hänen hautamuistomerkkinsä on [[Turun tuomiokirkko|Turun tuomiokirkossa]].
Torsten Stålhandsken isä oli Torsten Svensson (Stålhandske) Länsi-Göötanmaalta Ruotsista ja äiti Carin Lydikintytär Jägerhorn Uudeltamaalta. Stålhandske avioitui [[Arvid Horn]]in tyttären Kristinan kanssa [[1643]], mutta sairastui [[Tanska]]n sotaretkellä vuotta myöhemmin. Hänen hautamuistomerkkinsä on [[Turun tuomiokirkko|Turun tuomiokirkossa]].


== Sotilasura ==
== Sotilasura ==

Versio 25. kesäkuuta 2006 kello 20.32

Torsten Stålhandske (1. syyskuuta 1593, Porvoo21. huhtikuuta 1644, Haderslev) suomalainen kenraali ja hakkapeliittojen päällikkö Ruotsin armeijassa 30-vuotisen sodan aikana.

Torsten Stålhandsken isä oli Torsten Svensson (Stålhandske) Länsi-Göötanmaalta Ruotsista ja äiti Carin Lydikintytär Jägerhorn Uudeltamaalta. Stålhandske avioitui Arvid Hornin tyttären Kristinan kanssa 1643, mutta sairastui Tanskan sotaretkellä vuotta myöhemmin. Hänen hautamuistomerkkinsä on Turun tuomiokirkossa.

Sotilasura

Torsten Stålhandske aloitti sotilasuransa eversti Patrick Ruthwenin asepoikana ja oli tämän mukana rekrytointiretkellä Skotlannissa. Hän matkusti henkivartiokaartin vänrikkinä Kustaa II Adolfin mukana Preussiin 1622. 1626 hänet ylennettiin majuriksi Arvid Hornin jalkaväkirykmenttiin, mutta siirtyi jo seuraavana vuonna Åke Henriksson Tottin ratsuväkirykmenttiin. Hänet ylennettiin everstiluutnantiksi 1629 johtamaan suomalaisia hakkapeliittoja.

Ruotsin liittyessä 30-vuotiseen sotaan 1630 Stålhandske oli mukana Pommernissa ja seuraavana vuonna Breitenfeldin taistelussa. 1632 hänet ylennettiin everstiksi ja oli ratsumiehineen ratkaisevassa roolissa Lützenin taistelussa, jossa Kustaa II Adolf sai surmansa.

Kesäkuussa 1634 hän haavoittui Hamelin taistelussa. 1635 hän liittyi kenraalimajurina Johan Banérin johtamaan armeijaan. Hän valtasi 35 lippua Wittstockin taistelussa ja ajoi vihollisen pakenemaan. Huhtikuussa 1642 hän haavoittui vakavasti Breitenfledin toisessa taistelussa. Toukokuussa hänet nimitettiin ratsuväen kenraaliksi. Hän kokosi pitkillä sotaretkillään huomattavan omaisuuden, ja lahjoitti Turun akatemialle Aarhusin piispalta sieppaamansa kirjaston.