Ero sivun ”Aktiivikaiutin” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.3) (Botti lisäsi: ca, de, es, fr, ja, nl
p Botti poisti 7 Wikidatan sivulle d:q422841 siirrettyä kielilinkkiä
Rivi 13: Rivi 13:
[[Luokka:Kaiuttimet‎]]
[[Luokka:Kaiuttimet‎]]
[[Luokka:Musiikkilaitteet]]
[[Luokka:Musiikkilaitteet]]

[[ca:Altaveu actiu]]
[[de:Aktivbox]]
[[en:Powered speakers]]
[[es:Altavoz activo]]
[[fr:Enceinte active]]
[[nl:Actief luidsprekersysteem]]
[[ja:アクティブスピーカー]]

Versio 30. maaliskuuta 2013 kello 04.58

Aktiivikaiutin on sähköakustinen laite, joka muuttaa esivahvistimelta tai mikseriltä saapuvan linjatasoisen signaalin (0-1 V vaihtovirran) ilmanpaineen vaihteluiksi eli ääneksi.

Aktiivikaiutin sisältää samassa kotelossa yleensä yleensä kaiuttimen, aktiivisen teholähteen, jakosuotimen ja erilliset sisäänrakennetut päätevahvistimet jokaiselle kaiutinelementille erikseen. Taajuudet jaetaan vahvistimille aktiivisuotimilla ennen vahvistimia.

Aktiivikaiuttimen etuina pidetään hyvää hyötysuhdetta, koska kukin vahvistin ja kaiutin on suunniteltu pariksi, kytkemisen helppoutta, sekä säädettävyyttäselvennä. Myös linjatasoinen kaapelointi on etu: kaapelissa ei tarvitse kuljettaa suurta tehoa. Samoin jakosuodin voi olla pienikokoinen, koska suodattimen ei tarvitse käsitellä suuria virtoja. Toisaalta jokainen aktiivikaiutin tarvitsee erillisen sähkönsyötön.

Aktiivikaiuttimilla toteutetun äänentoiston hinta on yleensä erillisistä kaiuttimista ja vahvistimista koottua järjestelmää kalliimpi.

Aktiivikaiuttimet ovat yleisiä ammattikäytössä esimerkiksi studioissa tarkkailukaiuttimina ja bändien omina siirrettävinä PA-kaiuttimina. Kotikäytössä aktiivikaiuttimia käytetään usein aktiivisina subwoofereina, jolloin laitteiston muiden osien tehonkulutus ja paino saadaan pidetyksi kompaktina.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.