Ero sivun ”Mad Max 2 – asfalttisoturi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti poisti 17 Wikidatan sivulle d:q1125262 siirrettyä kielilinkkiä
Rivi 63: Rivi 63:
[[Luokka:George Millerin ohjaamat elokuvat]]
[[Luokka:George Millerin ohjaamat elokuvat]]


[[id:Mad Max 2]]
[[bn:দি রোড ওয়ারিয়র]]
[[cs:Šílený Max 2 - Bojovník silnic]]
[[cs:Šílený Max 2 - Bojovník silnic]]
[[de:Mad Max II – Der Vollstrecker]]
[[en:Mad Max 2]]
[[es:Mad Max 2]]
[[fr:Mad Max 2]]
[[gl:Mad Max 2]]
[[it:Interceptor - Il guerriero della strada]]
[[nl:Mad Max 2]]
[[ja:マッドマックス2]]
[[no:Mad Max 2: Landeveiens kriger]]
[[pl:Mad Max II]]
[[pt:Mad Max 2]]
[[ro:Mad Max 2]]
[[ru:Безумный Макс 2: Воин дороги]]
[[sr:Побеснели Макс 2: Друмски ратник]]
[[sv:The Road Warrior]]

Versio 22. maaliskuuta 2013 kello 07.55

Mad Max 2 – Asfalttisoturi
Mad Max 2: The Road Warrior
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja George Miller
Käsikirjoittaja Terry Hayes
George Miller
Tuottaja Byron Kennedy
Säveltäjä Brian May
Kuvaaja Dean Semler
Leikkaaja David Stiven
Pääosat Mel Gibson
Bruce Spence
Valmistustiedot
Valmistusmaa Australia
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Levittäjä Warner Bros.
Netflix
Ensi-ilta 1981
Kesto 91 min
Alkuperäiskieli englanti
Edeltäjä Mad Max
Seuraaja Mad Max – ukkosmyrsky
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Mad Max 2 – Asfalttisoturi (Mad Max 2: The Road Warrior) on vuonna 1981 ensi-iltansa saanut toimintaelokuva, joka on jatko-osa vuoden vuoden 1979 elokuvalle Mad Max. Jatko-osan ohjasi George Miller, joka vastasi myös ensimmäisen osan ohjaustyöstä. Tyylillisesti jatko-osa on edellistä synkempi ja se kuvaa ydintuhon jälkeisiä aikoja erämaassa.

Juoni

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva kertoo Max Rockatanskystä, joka elelee Australian autiomaassa koiransa kanssa. Max elää yksinäistä elämää moottoripyöräjengin riistettyä hänen vaimonsa ja lapsensa hengen. Australia on kärsinyt suuresta ydintuhosta, ja tärkein raaka-aine on moottoriajoneuvojen polttoaine. Ihmiset ovat jopa valmiita tappamaan toisensa saadakseen tätä kallisarvoista nestettä. Maxin etsiessä polttoainetta hän miltei joutuu satunnaisen gyrokopterilentäjän ryöstämäksi, mutta ovelana taistelijana Max kukistaa lentäjän, ja henkensä säästääkseen lentäjä antaa vihjeen linnoituksesta, jossa valmistetaan bensiiniä ja polttoaineita. Max lähtee lentäjä vankinaan etsimään tuota linnoitusta.

Max löytääkin piiritetyn linnoituksen ja pääsee sisälle löydettyään erään linnoituksen asukkaista haavoittuneena maantieltä, mistä Maxin sekä linnoituksen väen välille syntyy hauras luottamus. Haavoittunut asukas lupasi aiemmin Maxille polttoainetta niin paljon kuin jaksaisi kantaa, jos tämä vain pelastaisi hänet. Haavoittunut kuitenkin kuolee, ja tämän myötä Maxin tekemä sopimus hänen kanssaan raukeaa. Linnoitusta piirittävä punkkarityylinen rosvo- ja moottoripyöräjengi ehdottaa, että linnoituksen väki luopuisi polttoaineestaan, jolloin asukkaat säästettäisiin. Tähän ei kuitenkaan suostuta. Max kertoo tietävänsä sopivan vetoajoneuvon jonkin matkan päässä suuren polttoainesäiliön siirtämiseksi.

Tehtyään sopimuksen linnoituksen asukkaiden kanssa Max hakee salassa säiliölle vetoajoneuvon, suuren rekan. Rekka vioittuu rosvojen hyökkäyksessä, mutta Max saa luvatun polttoaineensa ja yön turvin lähtee autollaan linnoituksesta tankit täynnä. Linnoitusta piirittänyt rosvojoukkio lähtee kuitenkin hänen peräänsä, ja pakomatka epäonnistuu Maxin ajaessa rajusti ulos maantieltä. Haavoittuneena Max piiloutuu rosvoilta kiven taakse romuttuneen autonsa lähistöllä ja onnistuu jäämään henkiin, vaikka ansoitettu auto räjähtääkin ja Maxin lemmikkikoira menettää henkensä. Gyrokopterilentäjä näkee nousevan savupilven kaukoputkellaan ja käy noutamassa haavoittuneen Maxin. Leiriin tultuaan Max huomaa, että rekka on korjattu ja kytkettävissä polttoainesäiliöön. Yhdistelmä saattajineen pakenee linnoituksesta, josta alkaa vaiheikas, vauhdikas ja väkivaltainen takaa-ajo. Jengin lähdettyä säiliöauton perään linnoituksesta pakenee samalla useita ajoneuvoja, joissa on linnakkeen väestö. He ovat asettaneet linnakkeeseen aikapommin, joka myöhemmin tuhoaa sen.

Takaa-ajon lopussa säiliörekka nähdään kyljelleen kaatuneena ja tankeista valuukin hiekkaa: Max tajuaa bensiinin olleenkin piilotettuna evakuointiautoissa astioissa, ja säiliöauto tarvittiin vain hämäykseksi, jotta moottoripyörärosvot keskittyisivät siihen ja muut pääsisivät pakoon.

Lopussa henkiinjäänyt Max lähtee omille teilleen autiomaahan, ja gyrokopterilentäjästä tulee linnoituksen asukkaiden uusi johtaja edellisen kuoltua takaa-ajotaistelussa rosvojoukkiota vastaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

  Mel Gibson    Max Rockatansky  
  Bruce Spence    Gyrokopterin lentäjä  
  Michael Preston    Pappagallo  
  Vernon Wells    Wez  
  Kjell Nilsson    Humungus  
  Max Phipps    Toadie  
  Emil Minty    Villilapsi  

Lähteet

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.