Ero sivun ”Amerikan ortodoksinen kirkko” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
lisiä, vrt. en-w
MerlIwBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 28: Rivi 28:
[[bg:Православна църква в Америка]]
[[bg:Православна църква в Америка]]
[[ca:Església Ortodoxa a Amèrica]]
[[ca:Església Ortodoxa a Amèrica]]
[[de:Orthodox Church in America]]
[[en:Orthodox Church in America]]
[[en:Orthodox Church in America]]
[[es:Iglesia ortodoxa en América]]
[[es:Iglesia ortodoxa en América]]

Versio 21. maaliskuuta 2013 kello 15.14

Venäläistyylinen ortodoksinen kirkko Unalaskassa Aleuteilla

Amerikan ortodoksinen kirkko (engl. Orthodox Church in America, OCA) on ensisijaisesti Kanadassa ja Yhdysvalloissa toimiva, venäläistä perinnettä edustava ortodoksikirkko. Sillä on nykyisin autokefalisen kirkon asema ja se on Kirkkojen maailmanneuvoston jäsen. Kirkolla on Yhdysvalloissa noin 85 000 jäsentä. Puolet näistä on kääntynyt ortodoksisuuteen myöhemmällä iällä.[1] Kirkon priimas vuodesta 2013 on Koko Amerikan ja Kanadan Metropoliitta Tihon. Häntä edelsi metropoliitta Jonah.

Historia

Amerikan ortodoksisen kirkon juuret ovat aikoinaan Alaskaan Venäjän Amerikkaan lähetystyöhön lähteineissä venäläisissä munkeissa ja heidän lähetysasemissaan. Venäjän luovuttua Alaskasta 1867 perustettiin Yhdysvaltoihin 1870 Moskovan patriarkaattiin kuulunut Alaskan ja Aleuttien saarten hiippakunta, jonka keskuspaikka oli Kalifornian San Franciscossa. Toiminta-alueen laajetessa mantereella arkkipiispa Tihonin kaudella nimi muutettiin vuonna 1900 Alaskan ja Pohjois-Amerikan hiippakunnaksi ja piispanistuisn siirtyi New Yorkiin. Venäjän vallankumouksen jälkeisen sekasorron aikana se sai Moskovalta autonomisen kirkon aseman ja nimen Amerikan venäläinen ortodoksinen kreikkalaiskatolinen kirkko. Vuonna 1970 Venäjän ortodoksinen kirkko myönsi sille täysin riippumattoman aseman, autokefalian, ja kirkko otti nykyisen nimensä. Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti ei autokefaliaa tunnustanut.

Amerikan muut ortodoksikirkot

Pohjois-Amerikassa toimii myös useita muita, eri patriarkaattien alaisia ortodoksikirkkoja, yhteensä ortodoksikristittyjä on noin 1 200 000 – 1 300 000. Suurin näistä kirkoista on Konstantinopolin ekumeeniseen patriarkaattiin kuuluva Amerikan kreikkalaisortodoksisen arkkihiippakuta (GOA).[1] Venäläistä ortodoksista perinnettä Amerikassa on edustanut myös Venäjän ortodoksinen kirkko ulkomailla (ROCOR), jonka suhteet Moskovan patriarkaattiin ja Amerikan ortodoksiseen kirkkoon olivat vaikeat Neuvostoliiton aikaan.

Lähteet

Aiheesta muualla

Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link GA

Malline:Link GA