Ero sivun ”Reaalipreesens” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Tomisti (keskustelu | muokkaukset)
p Fix
Rivi 1: Rivi 1:
'''Reaalipreesens''' (lat. ''praesentia realis'') on [[kristinusko]]n ajatus, että [[Kristus|Kristuksen]] ruumis ja veri on todella läsnä [[ehtoollinen|ehtoollis]]viinissä ja -leivässä. ([[Matteuksen evankeliumi|Matt.]] 26:26). Todellisen läsnäolon vastakohta on läsnäolon harha. Reaalipreesens jakaantuu [[substanssi|substantiaaliseen]] reaalipreesensiin ja [[hengellinen|hengelliseen]] reaalipreesensiin. Ensin mainitussa (alalajeja mm. [[transsubstantiaatio]] ja [[konsubstantiaatio]]) todellisesti läsnä on Kristuksen ruumiin ja veren substanssi eli olemus. Jälkimmäisessä nämä eivät ole läsnä olemuksellisesti, vaan pelkästään henkisesti tai hengellisesti.
'''Reaalipreesens''' (lat. ''praesentia realis'') on [[kristinusko]]n ajatus, että [[Kristus|Kristuksen]] ruumis ja veri on todella läsnä [[ehtoollinen|ehtoollis]]viinissä ja -leivässä ([[Evankeliumi Matteuksen mukaan|Matt.]] 26:26). Todellisen läsnäolon vastakohta on läsnäolon harha. Reaalipreesens jakaantuu [[substanssi|substantiaaliseen]] reaalipreesensiin ja [[hengellinen|hengelliseen]] reaalipreesensiin. Ensin mainitussa (alalajeja mm. [[transsubstantiaatio]] ja [[konsubstantiaatio]]) todellisesti läsnä on Kristuksen ruumiin ja veren substanssi eli olemus. Jälkimmäisessä nämä eivät ole läsnä olemuksellisesti, vaan pelkästään henkisesti tai hengellisesti.


Termi on ilmeisesti alun perin peräisin [[Johannes Duns Scotus|Johannes Duns Scotuksen]] kirjoituksista.<ref>http://www.catholicireland.net/the-mystery-of-faith/ Liam Walsh, ''The Presence of the Mystery of Christ in the Broken Bread'' teoksessa The Mystery of Faith]]. Katsottu 14.3.2013.</ref> Sitä käytettiin myös uskonpuhdistuksen ajan kiistelyssä Kristuksen ruumiin ja veren läsnäolosta ehtoollisaineissa, joka sai alkunsa sveitsiläisten reformaattoreiden, [[Ulrich Zwingli]]n ja Oekolampandiuksen ryhtyessä vastustamaan luterilaisten ja katolilaisten substantiaalista näkemystä ehtoollisessa läsnäolevasta Kristuksesta. <ref>Hermann Sasse, ''Tämä on minun ruumiini. Lutherin taistelu ehtoollisen reaalipreesensin puolesta.'' Concordia 2011.</ref> Termi on kuului myös [[Calvin]]in käsitteistöön; hän ilmaisi sillä, että Kristuksen läsnäolo on todellinen, eikä harhaa, mutta se ei kuitenkaan ole ruumiillinen samalla tavalla kuin katolinen ja luterilainen osapuoli opettivat.<ref>[http://www.reformed.org/webfiles/antithesis/index.html?mainframe=/webfiles/antithesis/v2n2/ant_v2n2_presence.html Brian Nicholson, ''Calvin's Doctrine of the Spiritual Presence of Christ in the Lord's Supper''], katsottu 14.3.2013.</ref>
Termi on ilmeisesti alun perin peräisin [[Johannes Duns Scotus|Johannes Duns Scotuksen]] kirjoituksista.<ref>{{Verkkoviite | Osoite=http://www.catholicireland.net/the-mystery-of-faith/ | Tekijä=Walsh, Liam | Nimeke=The Presence of the Mystery of Christ in the Broken Bread | Julakisu=The Mystery of Faith | Viitattu=14.3.2013}}</ref> Sitä käytettiin myös [[uskonpuhdistus|uskonpuhdistuksen]] ajan kiistelyssä Kristuksen ruumiin ja veren läsnäolosta ehtoollisaineissa, joka sai alkunsa sveitsiläisten reformaattoreiden, [[Ulrich Zwingli]]n ja [[Johannes Oecolampadius|Johannes Oecolampadiuksen]] ryhtyessä vastustamaan [[luterilaisuus|luterilaisten]] ja [[katolinen kirkko|katolilaisten]] substantiaalista näkemystä ehtoollisessa läsnäolevasta Kristuksesta.<ref>Sasse, Hermann: ''Tämä on minun ruumiini. Lutherin taistelu ehtoollisen reaalipreesensin puolesta''. Concordia 2011.</ref> Termi on kuului myös [[Jean Calvin]]in käsitteistöön; hän ilmaisi sillä, että Kristuksen läsnäolo on todellinen, eikä harhaa, mutta se ei kuitenkaan ole ruumiillinen samalla tavalla kuin katolinen ja luterilainen osapuoli opettivat.<ref>{{Verkkoviite | Osoite=http://www.reformed.org/webfiles/antithesis/index.html?mainframe=/webfiles/antithesis/v2n2/ant_v2n2_presence.html | Tekijä=Nicholson, Brian | Nimeke=Calvin's Doctrine of the Spiritual Presence of Christ in the Lord's Supper | Viitattu=14.3.2013}}</ref>


Nykyisessä kielenkäytössä reaalipreesensiä käytetään usein nimenomaisesti substantiaalisen reaalipreesensin merkityksenä, ja [[spirituaalipreesenssi]] nähdään sen vastakohtana. Tällä tavalla termiä käyttävät mm. katolilaiset ja luterilaiset.
Nykyisessä kielenkäytössä reaalipreesensiä käytetään usein nimenomaisesti substantiaalisen reaalipreesensin merkityksenä, ja [[spirituaalipreesenssi]] nähdään sen vastakohtana. Tällä tavalla termiä käyttävät mm. katolilaiset ja luterilaiset.

== Viitteet ==
{{Viitteet}}


== Katso myös ==
== Katso myös ==
Rivi 12: Rivi 9:
* [[Konsubstantiaatio]]
* [[Konsubstantiaatio]]
* [[Transsubstantiaatio]]
* [[Transsubstantiaatio]]
* [[Ubikviteetti (teologia)]]
* [[Ubikviteetti (teologia)|Ubikviteetti]]

== Lähteet ==
{{Viitteet}}


{{Tynkä/Kristinusko}}
[[Luokka:Kristillinen teologia]]
[[Luokka:Kristillinen teologia]]

Versio 20. maaliskuuta 2013 kello 17.11

Reaalipreesens (lat. praesentia realis) on kristinuskon ajatus, että Kristuksen ruumis ja veri on todella läsnä ehtoollisviinissä ja -leivässä (Matt. 26:26). Todellisen läsnäolon vastakohta on läsnäolon harha. Reaalipreesens jakaantuu substantiaaliseen reaalipreesensiin ja hengelliseen reaalipreesensiin. Ensin mainitussa (alalajeja mm. transsubstantiaatio ja konsubstantiaatio) todellisesti läsnä on Kristuksen ruumiin ja veren substanssi eli olemus. Jälkimmäisessä nämä eivät ole läsnä olemuksellisesti, vaan pelkästään henkisesti tai hengellisesti.

Termi on ilmeisesti alun perin peräisin Johannes Duns Scotuksen kirjoituksista.[1] Sitä käytettiin myös uskonpuhdistuksen ajan kiistelyssä Kristuksen ruumiin ja veren läsnäolosta ehtoollisaineissa, joka sai alkunsa sveitsiläisten reformaattoreiden, Ulrich Zwinglin ja Johannes Oecolampadiuksen ryhtyessä vastustamaan luterilaisten ja katolilaisten substantiaalista näkemystä ehtoollisessa läsnäolevasta Kristuksesta.[2] Termi on kuului myös Jean Calvinin käsitteistöön; hän ilmaisi sillä, että Kristuksen läsnäolo on todellinen, eikä harhaa, mutta se ei kuitenkaan ole ruumiillinen samalla tavalla kuin katolinen ja luterilainen osapuoli opettivat.[3]

Nykyisessä kielenkäytössä reaalipreesensiä käytetään usein nimenomaisesti substantiaalisen reaalipreesensin merkityksenä, ja spirituaalipreesenssi nähdään sen vastakohtana. Tällä tavalla termiä käyttävät mm. katolilaiset ja luterilaiset.

Katso myös

Lähteet

  1. Walsh, Liam: The Presence of the Mystery of Christ in the Broken Bread catholicireland.net. Viitattu 14.3.2013.
  2. Sasse, Hermann: Tämä on minun ruumiini. Lutherin taistelu ehtoollisen reaalipreesensin puolesta. Concordia 2011.
  3. Nicholson, Brian: Calvin's Doctrine of the Spiritual Presence of Christ in the Lord's Supper reformed.org. Viitattu 14.3.2013.