Ero sivun ”Lauluyhtye” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti poisti 4 Wikidatan sivulle d:q120544 siirrettyä kielilinkkiä
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Lauluyhtye''' on yleensä n. kolmen - kahdeksan laulajan muodostama musiikki-intrumentti / kokoonpano, jossa kutakin ääntä laulaa pääasiallisesti vain yksi laulaja. Yksi yleinen lauluyhtyeen kokoonpano on kvartetti, johon kuuluu neljä laulajaa, jotka kukin laulavat yleensä vain omaa ääntään. Erotuksena kuorosta lauluyhtyeellä ei yleensä ole johtajaa. Kuorojen sisällä toimii usein kvartetteja, jotka tarjoavat etevimmille laulajille mahdollisuuden päästä koettamaan solistisempaa, pienimuotoisempaa ja intiimimpää ilmaisutyyliä. Suomalaisen lauluyhtyeliikkeen perustana ja syntysijana onkin ollut korkeatasoinen kuorotominta. Lauluyhtyeet esiintyvät yleensä ''[[a cappella]]'' eli ilman säestystä, mutta joskus myös säestyksen kanssa. Alkuaan keskiajalla ja renessanssiajalla sitä esitettiin kirkoissa, mutta nykyään laulutyyliä käytetään yleisesti myös viihdemusiikissa. Lauluyhtyeen ohjelmistoon kuuluu niin taidemusiikkia kuin populaarimusiikkiakin. The Hilliard Ensemble, King's Singers, Anonymous 4, The Manhattan Transfer ja ruotsalainen The Real Group kuuluvat ulkomaiden arvostetuimpiin ja tunnetuimpiin a cappella -lauluyhtyeisiin. Suomessa lauluyhtyetoiminta on kokenut 1990-luvulta alkaen voimakkaan nousun. Tunnetuimia toimivia lauluyhtyeitä ovat kevyen musiikin puolella sähköisesti vahvistettuna esiintyvät Club for Five, [[Rajaton]], [[How Many Sisters]] ja Lauluyhtye Viisi, sekä ns. vakavan musiikin puolella akustisesti vanhaan musiikkiin, erityisesti renessanssiajan säestyksettömään vokaalipolyfoniaan erikoistunut [[Lumen Valo]] ja Ensemble Petraloysio, gregorianiikkaa tunnetuksi tehnyt naisyhtye Vox Silentii, sekä Ylioppilaskunnan Laulajien riveihin pohjautuva Talla -lauluyhtye. Poliittisesti värittyneistä kotimaisista laluyhtyeistä yksi tunnetuimista on [[Agit Prop]]. Yksi 1980-luvulla toimineista taidokkaista lauluyhtyeistä on helsinkiläinen Sotto Voce.
'''Lauluyhtye''' on pienikokoinen [[kuoro]], jossa kutakin ääntä laulaa vain yksi tai kaksi laulajaa. Yksi yleinen lauluyhtyeen kokoonpano on kvartetti, johon kuuluu neljä laulajaa, jotka kukin laulavat yleensä vain omaa ääntään. Erotuksena kuorosta lauluyhtyeellä ei yleensä ole johtajaa. Lauluyhtyeet esiintyvät yleensä ''[[a cappella]]'' eli ilman säestystä, mutta joskus myös säestyksen kanssa.


==Suomalaisia lauluyhtyeitä==
==Suomalaisia lauluyhtyeitä==

Versio 19. maaliskuuta 2013 kello 14.11

Lauluyhtye on yleensä n. kolmen - kahdeksan laulajan muodostama musiikki-intrumentti / kokoonpano, jossa kutakin ääntä laulaa pääasiallisesti vain yksi laulaja. Yksi yleinen lauluyhtyeen kokoonpano on kvartetti, johon kuuluu neljä laulajaa, jotka kukin laulavat yleensä vain omaa ääntään. Erotuksena kuorosta lauluyhtyeellä ei yleensä ole johtajaa. Kuorojen sisällä toimii usein kvartetteja, jotka tarjoavat etevimmille laulajille mahdollisuuden päästä koettamaan solistisempaa, pienimuotoisempaa ja intiimimpää ilmaisutyyliä. Suomalaisen lauluyhtyeliikkeen perustana ja syntysijana onkin ollut korkeatasoinen kuorotominta. Lauluyhtyeet esiintyvät yleensä a cappella eli ilman säestystä, mutta joskus myös säestyksen kanssa. Alkuaan keskiajalla ja renessanssiajalla sitä esitettiin kirkoissa, mutta nykyään laulutyyliä käytetään yleisesti myös viihdemusiikissa. Lauluyhtyeen ohjelmistoon kuuluu niin taidemusiikkia kuin populaarimusiikkiakin. The Hilliard Ensemble, King's Singers, Anonymous 4, The Manhattan Transfer ja ruotsalainen The Real Group kuuluvat ulkomaiden arvostetuimpiin ja tunnetuimpiin a cappella -lauluyhtyeisiin. Suomessa lauluyhtyetoiminta on kokenut 1990-luvulta alkaen voimakkaan nousun. Tunnetuimia toimivia lauluyhtyeitä ovat kevyen musiikin puolella sähköisesti vahvistettuna esiintyvät Club for Five, Rajaton, How Many Sisters ja Lauluyhtye Viisi, sekä ns. vakavan musiikin puolella akustisesti vanhaan musiikkiin, erityisesti renessanssiajan säestyksettömään vokaalipolyfoniaan erikoistunut Lumen Valo ja Ensemble Petraloysio, gregorianiikkaa tunnetuksi tehnyt naisyhtye Vox Silentii, sekä Ylioppilaskunnan Laulajien riveihin pohjautuva Talla -lauluyhtye. Poliittisesti värittyneistä kotimaisista laluyhtyeistä yksi tunnetuimista on Agit Prop. Yksi 1980-luvulla toimineista taidokkaista lauluyhtyeistä on helsinkiläinen Sotto Voce.

Suomalaisia lauluyhtyeitä

Old Chaps, Harmony Sisters, Metro-Tytöt, Kipparikvartetti, Kukonpojat, Four Cats, Kimarakvartetti, Stidit, Anki, Bosse ja Robert, Kivikasvot, Cumulus, Finn Trio, Hootenanny Trio, Muksut, Pappistrio Liperit, Logos-kvartetti, Bellman-kvartetti, Ahonkylän flikat, Sataset, Köyhät Ritarit, Koivistolaiset, Agit Prop, Kekäleet, Siimän-kvartetti, Octopus, Alan Miehet, How Many Sisters, Kamariherrat, Bulevardin Taxi, Cetus Noster, Taxfree, Nolian Kellarikvartetti, Vocalistit-kvartetti, Lauluryhmä Vartin yli, Meerin serkut, Kvartettilaulajat, Operamento, Headmasters' Voice, Mestarit, Rajaton, Virtuoso, Veeti & The Velvets, Ultra Bra, Talla, Hiljaa Ensemble, Viinikvartetti, Lauluyhtye Fiori, Lumen Valo, Akateeminen Kvartti, Hymnos-kvartetti, Sofia Magdalena-lauluyhtye, Papas no mamas, Lauluyhtye Viisi, Lauluyhtye Vitriini, Lauluyhtye Sopra, JimJamMurMur, Club for Five, Jankki Nenonen ja ilta pilalla -Trio, Saundi, Lauluyhtye Olennainen

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.