Ero sivun ”Älykäs suunnittelija” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p yksi tynkämerkintä riittää
p Botti poisti 2 Wikidatan sivulle d:q4356623 siirrettyä kielilinkkiä
Rivi 19: Rivi 19:


[[Luokka:Älykäs suunnittelu]]
[[Luokka:Älykäs suunnittelu]]

[[en:Intelligent designer]]
[[pt:Designer inteligente]]

Versio 18. maaliskuuta 2013 kello 23.29

Älykäs suunnittelija on tietoinen olento, jolla älykkään suunnittelun liikkeen mukaan on jotakin tekemistä elämän synnyn ja kehityksen kanssa ja joka liikkeen mukaan on jättänyt tieteellisesti havaittavaa todistusaineistoa tästä älyllisestä suunnittelusta.

Oletus älykkäästä suunnittelijasta

Oletus älykkäästä suunnittelijasta tehdään välillisesti. Jo evoluutioteorian isänä pidetty Charles Darwin totesi, että jos voidaan löytää sellainen monimutkainen rakenne, joka ei ole voinut syntyä useiden peräkkäisten pienten muutosten kautta, hänen teoriansa murenisi täysin [1]. Teoria älykkäästä suunnittelusta lähtee siitä, että eliöiden tiettyjen monimutkaisten rakenteiden synty on paremmin selitettävissä älyllisin syin (suunnittelu) kuin sattumalla luonnonlailla (mutaatiot ja luonnonvalinta). Teoria ei tutki itse suunnittelijaa eikä tee oletusta suunnittelijan persoonasta. Sen keskeisimmät työkalut palautumaton monimutkaisuus ja täsmennetty monimutkaisuus tarkastelevat sunnitelluiksi oletettuja kohteita, eivät itse suunnittelijaa [2].

Arvostelua

Oxfordin yliopiston professori, biologi, Richard Dawkins arvosteli aukkojen palvontaa. Kreationistit etsivät aukkoja nykyisestä tietämyksestä. Mikäli sellainen löytyy, niin oletetaan Jumalan täyttävän sen. Ongelma on, että aukot kutistuvat koko ajan. Dawkinsin mielestä kreationistien käyttövoimana ovat tietämättömyys ja mystifiointi.[3] Vaikka Dawkinsilla on paljon kannattajia, on hänen mielipiteitään myös kritisoitu voimakkaasti [4] Esimerkiksi William Dembskin mukaan "aukkojen jumalan" ja "aukkojen palvonnan" suhteen teoria älykkäästä suunnittelusta on huomattavasti kriittisempi, kuin Dawkins kirjassaan antaa ymmärtää [5]

Lähteet

  1. Charles DarwinLajien synty. Helsinki: Kirjayhtymä, 1980.
  2. William A. DembskiÄlykkään suunnitelman idea, s. 100 - 142. suomeksi toim. Matti Leisola. Helsinki: Datakirjat, 2002. ISBN 951-98558-1-5.
  3. Richard DawkinsJumalharha, s. 138-148. Helsinki: Terra Cognita Oy, 2007. ISBN 978-952-5697-00-1.
  4. Alvin Plantinga: The Dawkins Confusion (kirja-arviointi) Books & Culture. 2007. Christianity Today International. Viitattu 4.9.2008. (englanniksi)
  5. William A. Dembski: Älykkään suunnitelman idea, s. 185 - 189. suomeksi toim. Matti Leisola. Helsinki: Datakirjat, 2002. ISBN 951-98558-1-5.
Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.