Ero sivun ”Entäs nyt, Niskavuori?” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Drefer (keskustelu | muokkaukset)
Linkkejä
p Botti poisti 1 Wikidatan sivulle d:q5380857 siirrettyä kielilinkkiä
Rivi 40: Rivi 40:
[[Luokka:Hella Wuolijoen teokset]]
[[Luokka:Hella Wuolijoen teokset]]
[[Luokka:Niskavuori]]
[[Luokka:Niskavuori]]

[[en:Entäs nyt, Niskavuori?]]

Versio 16. maaliskuuta 2013 kello 17.58

Entäs nyt, Niskavuori?
Kirjoittaja Hella Wuolijoki
Kirjoitettu 1953
Aihe Suuren maatilan vaiheet sodan päättyessä ja sen jälkeen.
Tapahtumapaikka ja -aika Niskavuoren maatilalla, Suomessa toisen maailmansodan aikana
Kantaesitys 11. helmikuuta 1953
Kantaesityspaikka Kansanteatteri-Työväenteatteri, Helsinki

Entäs nyt, Niskavuori? on Hella Wuolijoen näytelmä vuodelta 1953. Edvin Laine ohjasi siihen perustuvan elokuvan Niskavuori taistelee vuonna 1957, eli Wuolijoen kuoleman jälkeen. Näytelmä on viisiosaisen Niskavuori-sarjan viimeinen. Muiden Niskavuori-näytelmien tapaan se kuuluu teatterilavojen kestosuosikkeihin. Näytelmän kantaesitys oli Helsingin Kansanteatteri-Työväenteatterissa 11. helmikuuta 1953 Edvin Laineen ohjaamana.

Juoni

Näytelmän keskushahmo on Juhani Niskavuoren ja Malviina Multian avioton poika, Juhani Multia. Hän pakoilee virkavaltaa toisen maailmansodan aikaisessa Suomessa. Hän on niin sanottu käpykaartilainen. Niskavuorelta hän löytää turvapaikan. Edvin Laineen elokuvassa Juhani Multian sukunimi on Mattila, ja hän niin ikään pakoilee viranomaisia, muttei ole kuitenkaan käpykaartissa.

Entäs nyt, Niskavuori? valottaa myös Niskavuoren suurtilan vaiheita sodan päättyessä ja sen jälkeen. Juhani Multian velipuolen, Aarne Niskavuoren ja tämän toisen vaimon, Ilona Ahlgrenin poika, Paavo perii kutistuneen maatilan. Laineen elokuvassa ratkaisu on hieman toisenlainen. Yleisen tiedon mukaan Wuolijoen oli määrä jatkaa Niskavuori-sarjaa vielä kuudennella osalla. Se olisi keskittynyt Martta Niskavuori-Vareliukseen, Aarne Niskavuoren ensimmäiseen vaimoon.

Televisionäytelmä (1987)

Kalle Pursiaisen vuonna 1987 ohjaama televisionäytelmä, Entäs nyt, Niskavuori? mukailee tarkasti Hella Wuolijoen alkuperäistekstiä. 70-minuuttinen näytelmä sai ensiesityksensä 27. joulukuuta 1987. Pursiainen oli ohjannut samana vuonna myös televisioelokuvat Niskavuoren nuori emäntä ja Niskavuoren Heta. Entäs nyt, Niskavuori? -televisionäytelmässä on kuitenkin eri näyttelijät.

Televisionäytelmän erikoisuutena on Hella Wuolijokea esittävä kertoja, joka taustoittaa Niskavuori-sarjaa. Kertojaa näyttelee Eriikka Magnusson, joka tekee myös Ilona Ahlgrenin roolin. Juhani Multian roolin tulkitsee Tapani Perttu. Helinä Viitanen nähdään Loviisa Niskavuoren osassa. Ilonan ja Aarnen lapsia, Paavoa ja Lilliä näyttelevät Panu Raipia ja Mari Auresmaa. Seela Sella on Martan roolissa. Martan puolisoa, tohtori Henrik Wareliusta tulkitsee Elis Sella.

Loviisan lapsia näyttelevät Matti Nurminen (Kaarlo), Soili Markkanen (Saima), Jaana Oravisto (Anna-Liisa) ja Arto Tuominen (Fredrik). Televisionäytelmän tuottaja on Eero Härkönen.

Lähteet

  • Televisionäytelmä Entäs nyt, Niskavuori (1987)

Aiheesta muualla