Ero sivun ”Aivokasvain” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti poisti 35 Wikidatan sivulle d:q233309 siirrettyä kielilinkkiä
Lisätään Metatieto-malline
Rivi 27: Rivi 27:
* [http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=aps00044&p_haku=aivokasvain Aivokasvain, Terveyskirjasto.fi]
* [http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=aps00044&p_haku=aivokasvain Aivokasvain, Terveyskirjasto.fi]


{{Metatieto}}
[[Luokka:Kasvaimet]]
[[Luokka:Kasvaimet]]
[[Luokka:Aivosairaudet]]
[[Luokka:Aivosairaudet]]

Versio 15. maaliskuuta 2013 kello 15.12

Magneettikuvattu keuhkosyövästä aiheutunut etäpesäke toiseen aivopuoliskoon.

Aivokasvain on aivoissa sijaitseva kasvain. Aivokasvain voi olla hyvänlaatuinen kasvain tai pahanlaatuinen kasvain eli syöpä.

Uusia aivojen kasvaimia todetaan Suomessa vuosittain noin 700. Aivokasvaimista yleisimpiä ovat astrosyyttiset glioomat, jotka jaetaan WHO:n kasvaimen pahanlaatuisuusluokituksen mukaan seuraavasti: pilosyyttinen astrosytooma (gradus I), diffuusinen astrosytooma (gradus II), anaplastinen astrosytooma (gradus III) ja glioblastooma (gradus IV). Aivokasvaimet lähettävät kuitenkin etäpesäkkeitä harvemmin kuin muut syövät. 75 prosenttia aivokasvaimista on jonkin muun syövän etäpesäkkeitä. Aivokasvaimet ovat lapsilla toiseksi yleisin syövän muoto leukemian jälkeen.

Aivokalvon kasvainta kutsutaan meningeoomaksi, ja se on tavallisesti hyvänlaatuinen.[1]

Oireet

Aivokasvaimen oireet riippuvat kasvaimen koosta ja sijainnista. Hyvänlaatuiset aivokasvaimet voivat pysyä oireettomina vuosia.

Pitkittynyt päänsärky on eräs tyypillisimmistä aivokasvaimen oireista. Usein siihen liittyy pahoinvointia ja oksentelua, mahdollisesti myös huimausta ja pyörtyminen. Joskus aivokasvain aiheuttaa muistivaikeuksia ja muutoksia käytöksessä.[2]

Aivokasvain voi aiheuttaa vaikeitakin näkö- ja kuulo-oireita, joita ovat muiden muassa yhden tai toisen silmän äkillinen sokeutuminen, tinnitus ja aistiharhat, kuten asioiden näkeminen kaksinkertaisena, tai yllättävä kuulonmenetys, tai epileptisiä kohtauksia; esimerkiksi poissaolokohtauksia.

Hoito ja ennuste

Hyvälaatuinen aivokasvain voidaan hoitaa esim. leikkauksella tai sädehoidolla. [3] Aivokasvaimen ennuste riippuu suuresti sen tyypistä. Noin puolet aivokasvaimista on hyvänlaatuisia, jolloin ennuste voi olla useita vuosikymmeniä tai normaali. Pahimman luokan aivokasvaimia (anaplastinen astrosytooma tai glioblastooma) potevien odotettavissa oleva elinaika on diagnoosin saamisesta vain joitakin kuukausia ja toistaiseksi ei ole olemassa tehokasta hoitomuotoa. Vaikka glioblastoomaan ei ole parannuskeinoa, on joillekin potilaille saatu kemoterapialla jopa useita hyviä elinvuosia.lähde?

Aivokasvaimen sijainti voi myös olla sellainen, ettei sitä voida poistaa, vaikka se kudosopillisesti ei olisikaan syöpä. Tällöin potilaan ennuste voi olla huono, vaikka kasvain ei olekaan varsinaisesti pahanlaatuinen.

Lähteet


Aiheesta muualla