Ero sivun ”Tavu (tietotekniikka)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti poisti 66 Wikidatan sivulle d:q8799 siirrettyä kielilinkkiä
Lisätään Metatieto-malline
Rivi 34: Rivi 34:
* [http://physics.nist.gov/cuu/Units/binary.html IEC-standardi binäärisistä etuliitteistä]
* [http://physics.nist.gov/cuu/Units/binary.html IEC-standardi binäärisistä etuliitteistä]


{{Metatieto}}
[[Luokka:Tietotekniikka]]
[[Luokka:Tietotekniikka]]

Versio 15. maaliskuuta 2013 kello 16.11

Tämä artikkeli käsittelee tietoteknistä käsitettä. Luonnollisen kielen tavu on äänteistä muodostuva sanan rakenneosa.


Tavun monikerrat
Binäärijärjestelmä
JEDEC IEC  Arvo 
kilotavu - KB kibitavu - KiB 210
megatavu - MB mebitavu - MiB 220
gigatavu - GB gibitavu - GiB 230
- tebitavu - TiB 240
- pebitavu - PiB 250
- eksbitavu - EiB 260
- tsebitavu - ZiB 270
- jobitavu - YiB 280
Kymmenjärjestelmä (SI)
Nimi Lyhenne  Arvo 
 kilotavu kB, kt 103
 megatavu MB, Mt 106
 gigatavu GB, Gt 109
 teratavu TB, Tt 1012
 petatavu PB, Pt 1015
 eksatavu EB, Et 1018
 tsettatavu ZB 1021
 jottatavu YB 1024
Binäärisen ja desimaalisen tavun ero kasvaa yksiköiden kasvaessa

Tavu (engl. byte) on tietotekniikassa käytetty mittayksikkö tallennuskapasiteetille, joka on riippumaton tallennetun datan tyypistä. Tavua tai sen kerrannaisia käytetään ilmoittamaan tietokoneen keskusmuistin tai tallennuskapasiteetin määrä. Tavu on pienin tietokoneen muistiosoitteella osoitettava yksikkö. Se on myös yleinen tietotyyppi ohjelmointikielissä.

Tavun koko on kahdeksan bittiä. Aiemmissa tietokonejärjestelmien arkkitehtuureissa on käytetty myös kuuden, seitsemän, yhdeksän, kymmenen ja kahdentoista bitin tavuja. Epäselvyyksien ehkäisemiseksi kahdeksan bitin tavusta käytetään muun muassa tietoliikenteessä nimeä oktetti (lyh. o). Nykyisin harvemmin käytetty termi puolitavu tarkoittaa nimensä mukaisesti puolikasta tavua, eli käytännössä neljän bitin jonoa.

Kahdeksan bitin tavuun voi tallentaa kokonaisluvun väliltä 0–255 (28). Tavun sisällön merkityksen voi tulkita usealla tavalla, esimerkiksi yhtenä kirjaimena tietyssä merkistössä. Tavun sisältö ilmoitetaan usein heksadesimaalijärjestelmässä.

Tavu lyhennetään tyypillisesti t[1] (vain suomenkielinen lyhenne), mutta toinen yleinen ja täysin pätevä tapa, myös suomenkielisessä tekstissä, on kansainvälinen tavun yksikkö B (varsin usein myös virheellisesti b, joka on bitin lyhenne). Englanniksi tavua kutsutaan nimellä byte, joka on muunnos sanasta bite (haukkaisu). Puolitavu sen sijaan on englanniksi nibble (näykkäisy). Suomessa termiksi on muodostunut tavu lähinnä siksi, että tietokoneesta riippuen kahdesta tai useammasta tavusta muodostuu sana (engl. word). Sanan pituudesta bitteinä käytetään termiä bittisyys, esimerkiksi 8-bittinen tai 64-bittinen.

Tavun monikerrat

Tavun monikertoina ei tulisi käyttää SI-järjestelmän mukaisia kymmenkantaisia kerrannaisyksiköitä kilo-, mega-, giga-, jne. vaan binäärijärjestelmän kahden potensseja kibi-, mebi-, gibi-, ja niin edelleen, koska tämä on yksikäsitteistä.

Binäärikantaisten yksiköiden lyhenteet ovat Ki, Mi, Gi jne. kibitavu (KiB) on 210 = 1 024 tavua, mebitavu (MiB) 220 = 1 048 576 tavua ja gibitavu (GiB) 230 = 1 073 741 824 tavua. Binäärikerrannaisyksiköt kuuluvat IEC:n vuonna 1998 hyväksymään standardiin.[2]

Binääristen etuliitteiden käyttö ei ole kuitenkaan levinnyt laajalle. Monissa ohjelmistoissa, esimerkiksi Microsoft Windowsissa ja joissakin Linuxin ohjelmistoissa, käytetään edelleen merkinnöissä megaa, vaikka kyse olisi binäärimegatavuista (binäärinen megatavu, mebitavu) ja yksikkönä tulisi olla MiB.

Eri kerrannaisyksiköitä käytetään laajasti sekaisin: yleensä tietokoneiden keskusmuistin kapasiteetti ilmoitetaan kahden potensseissa ja kiintolevyjen kapasiteetti ja tiedonsiirron nopeudet kymmenen potensseissa, mutta tästäkin säännöstä on paljon poikkeuksia. Lisäksi kilotavusta käytetään tavallisesti lyhennettä k.

Lähteet

Katso myös

Aiheesta muualla