Ero sivun ”Reaalipreesens” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 284 merkkiä lisätty ,  8 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (Botti poisti 7 Wikidatan sivulle d:q2134873 siirrettyä kielilinkkiä)
'''Reaalipreesens''' (lat. ''praesentia realis'') on [[kristinusko]]n ajatus, että [[Kristus|Kristuksen]] ruumis ja veri on todella läsnä [[ehtoollinen|ehtoollis]]viinissä ja -leivässä. ([[Matteuksen evankeliumi|Matt.]] 26:26). ReaalipreesensiäTodellisen koskevialäsnäolon teologisiavastakohta määritelmiäon ovatläsnäolon mmharha. katolilainenReaalipreesens jakaantuu [[transsubstantiaatiosubstanssi|substantiaaliseen]] reaalipreesensiin ja ortodoksinen[[hengellinen|hengelliseen]] reaalipreesensiin. Ensin mainitussa (alalajeja mm. [[transsubstantiaatio]] ja [[konsubstantiaatio]]) luterilaistentodellisesti tyytyessäläsnä pelkkäänon Kristuksen ruumiin ja veren substanssi eli olemus. Jälkimmäisessä nämä eivät ole läsnä olemuksellisesti, reaalipreseensiinvaan uskomiseenpelkästään senhenkisesti selittämisentai sijastahengellisesti.
 
Termi on ilmeisesti alun perin peräisin [[Johannes Duns Scotus|Johannes Duns Scotuksen]] kirjoituksista.<ref>http://www.catholicireland.net/the-mystery-of-faith/ Liam Walsh, ''The Presence of the Mystery of Christ in the Broken Bread'' teoksessa The Mystery of Faith]]. Katsottu 14.3.2013.</ref> Sitä käytettiin myös uskonpuhdistuksen ajan kiistelystäkiistelyssä Kristuksen ruumiin ja veren läsnäolosta ehtoollisaineissa, joka sai alkunsa sveitsiläisten reformaattoreiden, [[Ulrich Zwingli]]n ja Oekolampandiuksen ryhtyessä vastustamaan luterilaisten ja myös katolilaisten kirjaimellistasubstantiaalista käsitystänäkemystä Jeesuksenehtoollisessa sanoistaläsnäolevasta ''"Tämä on minun ruumiini""Kristuksesta. <ref>Hermann Sasse, ''Tämä on minun ruumiini. Lutherin taistelu ehtoollisen reaalipreesensin puolesta.'' Concordia 2011.</ref> Termi on kuului myös [[Calvin]]in käsitteistöön; hän ilmaisi sillä, että Kristuksen läsnäolo on todellinen, eikä harhaa, mutta se ei kuitenkaan ole ruumiillinen samalla tavalla kuin katolinen ja luterilainen osapuoli opettivat.<ref>[http://www.reformed.org/webfiles/antithesis/index.html?mainframe=/webfiles/antithesis/v2n2/ant_v2n2_presence.html Brian Nicholson, ''Calvin's Doctrine of the Spiritual Presence of Christ in the Lord's Supper''], katsottu 14.3.2013.</ref>
 
Nykyisessä kielenkäytössä reaalipreesensiä käytetään usein nimenomaisesti substantiaalisen reaalipreesensin merkityksenä, ja [[spirituaalipreesenssi]] nähdään sen vastakohtana. Tällä tavalla termiä käyttävät mm. katolilaiset ja luterilaiset.
 
== Viitteet ==

Navigointivalikko