Ero sivun ”Rocky IV” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
p Botti poisti 26 Wikidatan sivulle d:q387638 siirrettyä kielilinkkiä
Rivi 103: Rivi 103:
[[Luokka:Vuoden 1985 elokuvat]]
[[Luokka:Vuoden 1985 elokuvat]]
[[Luokka:Poliittiset elokuvat]]
[[Luokka:Poliittiset elokuvat]]

[[ar:روكي 4]]
[[az:Rokki 4 (film, 1985)]]
[[id:Rocky IV]]
[[cs:Rocky IV]]
[[da:Rocky IV]]
[[de:Rocky IV – Der Kampf des Jahrhunderts]]
[[el:Ρόκυ Νο 4: Η Γιγαντομαχία]]
[[en:Rocky IV]]
[[es:Rocky IV]]
[[fa:راکی ۴]]
[[fr:Rocky 4]]
[[ko:록키 4]]
[[it:Rocky IV]]
[[hu:Rocky IV]]
[[nl:Rocky IV]]
[[ja:ロッキー4/炎の友情]]
[[no:Rocky IV]]
[[pl:Rocky IV]]
[[pt:Rocky IV]]
[[ro:Rocky IV]]
[[ru:Рокки 4]]
[[sl:Rocky 4]]
[[sr:Роки 4]]
[[sh:Rocky IV]]
[[sv:Rocky IV]]
[[tr:Rocky IV]]

Versio 12. maaliskuuta 2013 kello 03.14

Rocky IV
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Sylvester Stallone
Käsikirjoittaja Sylvester Stallone
Tuottaja Robert Chartoff
Irwin Winkler
Säveltäjä Vince DiCola
Teemamusiikki;
Bill Conti
Kuvaaja Bill Butler
Leikkaaja John W. Wheeler
Don Zimmerman
Pääosat Sylvester Stallone
Talia Shire
Burt Young
Carl Weathers
Tony Burton
Brigitte Nielsen
Dolph Lundgren
Michael Pataki
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö United Artists
United International Pictures
Levittäjä UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 27. marraskuuta 1985
Suomi 14. helmikuuta 1986
Kesto 90 min
Alkuperäiskieli englanti, venäjä
Budjetti 28 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria
Tuotto 300 473 716 Yhdysvaltain dollaria
Edeltäjä Tiikerinsilmä – Rocky III
Seuraaja Rocky V
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Rocky IV on Sylvester Stallonen käsikirjoittama, ohjaama ja tähdittämä yhdysvaltalainen draamaelokuva vuodelta 1985. Elokuva on neljäs ja 300 473 716 Yhdysvaltain dollarin kokonaistuotollaan se on sekä taloudellisesti menestynein Rocky -elokuva,[1] mutta myös kaikkien aikojen menestynein urheiluaiheinen elokuva.[2]

Elokuvan vastaanotto kriitikoiden keskuudessa oli jokseenkin ristiriitainen, mutta huikean lipunmyyntisuosion johdosta elokuvasarja sai jatkoa vuonna 1990 viidennellä elokuvalla Rocky V.

Elokuvan tarina seuraa nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestari Rocky Balboan suunnitelmia vetäytyä eläkkeelle, mutta kun hänen ystävänsä Apollo Creed menehtyy Neuvostoliiton mestari Ivan Dragon kanssa kehässä kamppaillessaan, Rocky haastaa Dragon otteluun ja päättää kostaa ystävänsä kuoleman.

Elokuvan tarina

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Ivan Dragon rooli oli Dolph Lundgrenille vasta hänen näyttelijänuransa toinen.

Nyrkkeilyn askaansarjan maailmanmestariksi palannut Rocky Balboa (Sylvester Stallone) suunnittelee vetäytyvänsä eläkkeelle. Samaan aikaan Neuvostoliiton mestari Ivan Drago (Dolph Lundgren) saapuu valmentajiensa sekä vaimonsa Ludmillan (Brigitte Nielsen) kanssa Yhdysvaltoihin. Raskaansarjan maailmanmestariksi havittelevan Dragon uskotaan olevan kykenevä voittamaan kenet tahansa, mutta itsevarma Apollo Creed (Carl Weathers) haluaa todistaa tämän perättömäksi ja haastaa Dragon ottelemaan. Apollo pyytää entistä vastustajaansa ja hyvää ystäväänsä Rockya valmentajakseen tulevaa ottelua varten. Apollo on jo yli neljäkymmentävuotias mutta ei halua hyväksyä, että hänen uransa raskaansarjan ottelijana on jo ohitse. Ajatus ottelemisesta tauon jälkeen huolestuttaa Rockya, mutta hän päättää suostua ystävänsä pyyntöön. Ottelua edeltävässä lehdistötilaisuudessa itsevarmuuttaan uhkuva Apollo pilkkaa Dragoa ja vakuuttaa pitävänsä neuvostoliittolaiselle vastustajalleen nyrkkeilyn oppitunnin.

Ottelu käydään muutamaa viikkoa myöhemmin Las Vegasissa; Creed astelee kehään hyvin juhlallisin elkein, mutta jo ottelun alkumetreillä tilanne kääntyy vakavaksi. Apollo ottaa vastaan Dragon räjähtävän voimakkaita lyöntejä kerta toisensa jälkeen, ja Rocky sekä Apollon toinen valmentaja Duke Evers (Tony Burton) yrittävät saada Apolloa keskeyttämään ottelun. Hän ei suostu keskeytykseen ja sanoo Rockylle, ettei tämä saa missään olosuhteissa mennä keskeyttämään ottelua. Toisessa erässä Apollo on edelleen kirkkaasti alakynnessä, mutta Rocky ei halua keskeyttää ottelua kunnioittaakseen Apollon toivetta. Tämä kuitenkin kostautuu, sillä ylivoimaisen Dragon voimakkaiden iskujen edessä voimaton Apollo menehtyy vammoihinsa kesken ottelun.

Syylisyyttä poteva Rocky suivaantuu Dragolle ja haastaa tämän ottelemaan kostaakseen Apollon kuoleman. Vaimonsa Adrianin estelyistä huolimatta Rocky matkaa Moskovaan valmentajiensa ja Adrianin veljen Paulie Penninon (Burt Young) kanssa. Otteluun valmistautumisen suhteen Rocky ja Drago ovat täysin eri luokissa. Ivan suorittaa harjoituksiaan huippuvalmentajien kanssa steroideja käyttäen, kun taas Rocky harjoittelee Siperian syrjäisessä kylässä muun muassa lenkkeillen metsässä, pilkkoen halkoja ja kiskoen perässään painavaa rekeä syvässä ja upottavassa lumihangessa. Myös Adrian saapuu seuraamaan Rockyn harjoittelua, minkä johdosta Rocky saa uutta virtaa harjoitteluunsa.

Ottelun käynnistyessä neuvostoliittolainen yleisö on välittömästi Dragon puolella, kun taas Rocky saa niskaansa valtavan määrän solvauksia. Ottelun alku ei lupaa Rockylle hyvää, sillä myös hän vaikuttaa jäävän toiseksi ylivertaiselta vaikuttavan Dragon lyöntien edessä. Toisessa erässä osat kuitenkin vaihtuvat, ja Rocky onnistuu lyömään Dragoa voimakkaalla lyönnillä suoraan kasvoihin, mikä hiljentää neuvostoliittolaisen yleisön kehän ympärillä. Ottelu jatkuu äärimmäisen tasaväkisenä, ja Rocky onnistuu pitämään puolensa voimakkaan vastustajansa paineen alla. Periksiantamaton Rocky onnistuu kamppaillessaan hiljalleen saamaan jopa paikallisyleisön puolelleen, ja ottelun 15. ja viimeisessä erässä hän lopulta tyrmää Dragon. Ottelun päätteeksi Rocky pitää neuvostoliittolaiselle yleisölle puheen, joka sulattaa loputkin paikallisyleisön puolelta osoittamaan suosiotaan Rockylle valtavin aplodein.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kuvaaminen

Stallone kävi lähellä kuolemaa elokuvan kuvauksissa. Hänen vastanäyttelijänsä Lundgren löi niin lujan iskun, että se aiheutti myöhemmin samana iltana Stallonen sydämen turpoamisen. Hänet kiidätettiin ensiapuun ja hän selvisi tapahtuneesta säikähdyksellä.[3] Lundgren oli käyttäytynyt aggressiivisesti myös aiemmin. Käsikirjoituksen mukaisesti hän viskoi Apollo Creediä esittänyttä Carl Weathersa kehän kulmaan, mutta hänen heittonsa oli niin raju, että Weathers suutui ja oli jo lähellä jättää kuvaukset omalta osaltaan kesken. Neljän päivän päästä Stallone sai Weathersin palaamaan ja ohjasi Lundgrenia olemaan rauhallisempi elokuvaa kuvattaessa.[4]

Musiikki

Rocky IV: Original Motion Picture Soundtrack
Eri esittäjiä
Soundtrack-albumin Rocky IV: Original Motion Picture Soundtrack kansikuva
Soundtrack-albumin tiedot
 Julkaistu 27. marraskuuta 1985
 Formaatti Vinyylilevy
CD-levy
 Tyylilaji rock
pop
 Kesto 39.24
 Levy-yhtiö Scotti Bros.
Rocky-elokuvamusiikin muut julkaisut
Rocky III
1982
Rocky IV: Original Motion Picture Soundtrack
1985
Rocky V
1990

Elokuvassa soitettua musiikkia sisältänyt soundtrack-albumi Rocky IV: Original Motion Picture Soundtrack ilmestyi samanaikaisesti itse elokuvan kanssa 27. marraskuuta 1985. Alun perin albumi julkaistiin Scotti Bros.-levymerkillä vinyylilevyformaatissa,[5] kunnes Scotti Bros. julkaisi albumin CD-levynä vuoden 1992 maaliskuussa.[6] Vuonna 2010 Intrada Records julkaisi Vince DiColan elokuvaan säveltämää musiikkia, jota ei aiemmin oltu julkaistu äänitteenä.

Albumi oli elokuvan tavoin menestyksekäs julkaisu; se sisälsi kaksi Top 5-singleä, Survivorin "Burning Heartin" ja James Brownin "Living in American". Myös Robert Tepperin esittämä "No Easy Way Out" saavutti pienimuotoista listamenestystä nousten Top 40-hitiksi. Ilmestyessään albumi nousi Yhdysvalloissa Billboardin albumilistalla kymmenen parhaan joukkoon ja ylitti myös platinalevymyynnin Yhdysvalloissa.

Muihin Rocky-elokuvien musiikkiin verrattuna albumi ei sisällä lainkaan Bill Contin säveltämää musiikkia.

Kappalelista

  1. "Burning Heart" - Survivor
  2. "Hearts on Fire" - John Cafferty
  3. "Double or Nothing" - Kenny Loggins & Gladys Knight
  4. "Eye of the Tiger - Survivor
  5. "War/Fanfare from Rocky" - Vince DiCola
  6. "Living in America" - James Brown
  7. "No Easy Way Out" - Robert Tepper
  8. "One Way Street" - Go West
  9. "The Sweetest Victory" - Marq Torien
  10. "Training Montage" - Vince DiCola
  11. "Man Against the World" - Survivor (Bonusraita vuoden 2006 uusintapainoksella)

Lähteet

  1. Rocky Movie Franchise Box Office Mojo. Viitattu 3.3.2013. (englanniksi)
  2. Guinnes World Records 2007, s. 182. Elokuvat. Suomentanut Annukka Kolehmainen (sivut 148-159 Matti Kinnunen ja sivut 140-145 Juhani Kokkonen). , 2007. ISBN 951-32-2093-184526. (suomeksi)
  3. Stallonen niska murtui kuvauksissa 7.11.2010. Iltalehti. Viitattu 7.7.2010.
  4. Stallone interview with Ain't It Cool News Ain't It Cool News. Viitattu 3.6.2011. (englanniksi)
  5. Rocky IV Soundtrack - Reviews & Prices Yahoo! Shopping. Viitattu 4.3.2013. (englanniksi)
  6. Music: Rocky IV: Original Motion Picture Soundtrack Amazon.com. Viitattu 4.3.2013. (englanniksi)