Ero sivun ”Partaveitsi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
P!!SAM! (keskustelu | muokkaukset)
p Botti poisti 18 Wikidatan sivulle d:q597040 siirrettyä kielilinkkiä
Rivi 17: Rivi 17:
[[Luokka:Työkalut]]
[[Luokka:Työkalut]]
[[Luokka:Parranajo]]
[[Luokka:Parranajo]]

[[ar:ماكينة حلاقة مباشرة]]
[[be:Небяспечная брытва]]
[[ca:Navalla d'afaitar]]
[[cs:Břitva]]
[[de:Rasiermesser]]
[[en:Straight razor]]
[[es:Navaja de afeitar]]
[[eo:Tranĉilrazilo]]
[[fr:Rasoir droit]]
[[it:Rasoio a mano libera]]
[[lt:Skustuvas]]
[[nl:Open scheermes]]
[[pl:Brzytwa]]
[[pt:Navalha]]
[[ro:Brici]]
[[ru:Опасная бритва]]
[[sv:Rakkniv]]
[[tr:Ustura]]

Versio 11. maaliskuuta 2013 kello 11.48

Saksalaisen Dovon valmistama veitsi.

Partaveitsi on parranajoon käytettävä erityisen terävä veitsi.

Isosta-Britanniasta on löydetty vanhin tunnettu ihmisen käyttämä partaveitsi. Mansaarelta tehty pronssikauden aikainen löydös on 3 400–4 000 vuotta vanha. Esine kuului vainajan mukana hautaan laskettuun omaisuuteen.

Tyypillisen partaveitsen terä taittuu sen kahvaosaan niin, että ohuenherkkä terä on suojassa. Veitsen terä on mikroskooppisen ohut, ja sen käyttäminen vaatii aikaa ja taitoa. Ennen jokaista ajoa veistä tulee hioa leveään, parkitsemattomaan nahkavyöhön, jotta terä suoristuisi. Partaa ajettaessa jokainen pituussuunnan mukainen liike aiheuttaa haavan, mikäli terä koskee ihoa. Samoin, jos terällä painetaan liian kovasti, se helposti höylää ihoa tai uppoaa siihen. Entisinä aikoina parturit kouluttautuivat ajamaan parran turvallisesti ja nopeasti, ja olivatkin suosittu vaihtoehto itse hoidetulle parranajolle.

Ennen 1800-luvun puoliväliä partaveitsi oli ainoa parranajoväline. Sen jälkeen yleistyivät erilaiset kaksi- ja vaihtoteräiset partahöylät sekä myöhemmin sähköiset partakoneet, joiden käyttäminen on turvallisempaa ja helpompaa. Vaikka modernimmat parranajovälineet ovat nykyisin lähes syrjäyttäneet partaveitsen, on sillä edelleen oma uskollinen kannattajakuntansa. Nykyään on vaikeata löytää partaveistä edes parturitarvikeliikkeistä, vaikka niitä yhä valmistetaan muun muassa Ranskassa, Saksassa ja Japanissa.

Populaarikulttuurissa

Vuonna 2012 julkaistun 007 Skyfall-elokuvan jälkeen partaveitsien myynti lisääntyi useissa verkkokaupoissa jopa satoja prosentteja. Elokuvassa päähenkilö James Bond ajaa partansa partaveitsellä ja toteaa ”vanhojen tapojen olevan joskus parhaita tapoja”. Internetin hakukoneissa tehtiin hakuja sanoilla ”cut throat razor” ja ”straight razor” viisi päivää ensi-illan jälkeen noin 735 % useammin kuin ennen ensi-iltaa.[1][2]

Lähteet

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Partaveitsi.