Ero sivun ”Maanjako” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
29 merkkiä lisätty ,  9 vuotta sitten
lisätty sisäisiä linkkejä käsitteille
Ei muokkausyhteenvetoa
(lisätty sisäisiä linkkejä käsitteille)
== Käsitteiden määrittelyä==
 
* ''[[Isojako]]'' tarkoittaa sellaista maanjakoa, jossa jakamattoman kylän monipalstaisuus lopetaan ja kullekkin talolla annetaan toimitetun jyvityksen perusteeella sille kuuluvat tilukset yhtena tai mahdollisimman harvoina tiluskappaleina.
 
* ''[[Kylä]]'' tarkoittaa isojaossa vanhastaan ollutta yksinäistaloa tai muutakin lohkokuntaa, jonka alueet on tietyillä rajoilla määritelty. Siellä missä ei ollut kylää, kutsuttiin jakokunnaksi. Isojako voidaan toimittaa sellaisessa kylässä tai jakokunnassa, jossa sitä ei ole aikaisemmin toimitettu. Isojako on lain mukaan toimitettava, mikäli yleinen etu tai joku talon omistaja sitä vaatii.
 
*''Manttali[[Manttaali]]'' ilmaisee sen osuuden, joka talolle kuuluu kylän maasta tai vesialueesta.
 
*''[[Uusjako]]'' on toimitus, jolla voidaan korjata aikaisemmin isojaossa tapahtuneita virheitä ja puutteita. Uusjaot ovat uusia isojakoja, joissa jakoperusteena on isojaon mukainen nautinta.
 
*''Isojaon täydentämisessä'' käydään läpi uudelleen rajoja ja pyykityksiä. Monipalstaisuuden vähentämiseksi voidaan tiluksia ja kylänmäkiä vaihtaa tai muuten muuttaa.
 
*''[[Lohkominen]]'' on rajoilleen määrätyn alueen erottaminen tilasta uudeksi itsenäiseksi tilaksi, jolla on oma reksiterinumreo ja manttaali, jos sellainen oli emätilalla.<ref name="pieni tietosanakirja" />
 
== Lähteet ==
124 871

muokkausta

Navigointivalikko