Ero sivun ”Lundin tuomiokirkko” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
408 merkkiä lisätty ,  9 vuotta sitten
lähteistys ym
[katsottu versio][katsottu versio]
(lähteistys ym)
Kirkkorakennus rakennettiin [[Keskiaika|keskiajalla]] [[hiekkakivi|hiekkakivestä]], noudattaen [[Lombardia]]n ja [[Rein]]in-alueen [[Romaaninen arkkitehtuuri|romaanisen arkkitehtuurin]] tyylisuuntaa. Kirkon tornit kohoavat 55 metrin korkeuteen, kirkonkelloista vanhin on peräisin vuodelta [[1513]].
 
Tuomiokirkossa on myös astronominen kello, ''Horologium mirabile Lundense'', joka on peräisin vuoden [[1424]] tienoilta. Kello sisältää kirkon [[urut|uruista]] pienimmät, jotka soittavat päivittäin sävelmän ''In dulci jubilo''.<ref Kellonname="orglar">[http://www.lundsdomkyrka.se/lunds-domkyrka/fordjupning/orglar/ urkujenLunds lisäksidomkyrka: kirkossaSex onorglar myösi neljätdomkyrkan] {{sv}} Viitattu 10.3.2013.</ref> Kirkossa on yhteensä muutkuudet urut.<ref name="orglar" /> Suurimmat uruistaniistä on rakennettu vuosina [[1932]]–[[1934]], ja niissä on 7074 pilliä.<ref name="orglar" /> Urkujen rakentajana toimi tanskalainen yritys Marcussen & Søn.
 
Kirkossa vierailee vuosittain 700 000 kävijää ja jumalanpalveluksissa 90 000.<ref>[http://www.lundsdomkyrka.se/lunds-domkyrka/ Lunds domkyrka] {{sv}} Viitattu 10.3.2013.</ref>
 
==Lähteet==
{{viitteet}}
 
== Aiheesta muualla ==
{{Commonscat|Lunds domkyrka}}
* [http://www.lundsdomkyrka.org/ Viralliset sivut]
 
64 613

muokkausta

Navigointivalikko