Ero sivun ”Tammi (kirjankustantamo)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
p Botti poisti 2 Wikidatan sivulle d:q3579529 siirrettyä kielilinkkiä
Rivi 54: Rivi 54:
[[Luokka:Suomalaiset kirjankustantamot|Tammi]]
[[Luokka:Suomalaiset kirjankustantamot|Tammi]]
[[Luokka:Bonnier]]
[[Luokka:Bonnier]]

[[en:Tammi (publishing company)]]
[[fr:Éditions Tammi]]

Versio 10. maaliskuuta 2013 kello 08.41

Kustannusosakeyhtiö Tammi
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 3. kesäkuuta 1941
Perustaja KK, OTK, Kansa-yhtiöt, Osuusliike Elanto, SAK ja Työväen Sivistysliitto
Toimitusjohtaja Timo Julkunen
Avainhenkilöt kustannusjohtaja Outi Mäkinen, kustannusjohtaja Tuija Nurmiranta,
hallituksen pj. Jacob Dahlborg
Toimiala Kirjankustantaminen
Emoyhtiö Bonnier
Omistaja Bonnier
Kotisivu Tammi.fi

Kustannusosakeyhtiö Tammi on vuonna 1943 perustettu kirjankustantamo, Suomen kolmanneksi suurin.[1] Sen omistaa ruotsalainen Bonnierin mediakonserni.

Vuosittain Tammi julkaisee noin 300 uutta teosta, aikuisten ja lasten kaunokirjallisuutta ja tietokirjoja. Yhtiön liikevaihto on noin 20 miljoonaa euroa, ja se työllistää 40 henkilöä. Yhtiön toimitusjohtaja on maaliskuusta 2013 alkaen Timo Julkunen, ja hallituksen puheenjohtaja on Bonnierin pohjoismaisten kirjakustantamoiden johtaja Jacob Dahlborg.

Bonnier osti 2011 WSOY:n yleisen kirjallisuuden liiketoiminnan Sanomalta, jolle se puolestaan myi kaupassa Tammen oppimateriaalien liiketoiminnan. Yhdessä Tammi, WSOY, Readme ja Bonnier Kirjat muodostavat Suomen suurimman yleisen kirjallisuuden kustantajaryhmän Bonnier Books Finlandin, johon kuuluvat myös kirjakerhot Uudet kirjat, Juju, Koti ja Tyyli sekä Suomen suurin lastenkirjakerho Lasten Parhaat Kirjat.

Tammen kirjailijoita ovat muiden muassa Leena Lehtolainen, Kaari Utrio, Sinikka Nopola ja Tiina Nopola, Timo Parvela, Hannu Mäkelä, Jari Järvelä, Pirjo Tuominen, Kalle Isokallio, Markku Pääskynen, Jyrki Kiiskinen ja Anna Kortelainen.

Vuonna 1954 perustetussa Keltaisessa kirjastossa julkaistaan laadukasta maailmankirjallisuutta. Sarjassa on ilmestynyt tähän menessä yli 400 teosta. Nobel-palkittuja kirjailijoita sarjassa on 26, joista viimeisin on ruotsalainen runoilija Tomas Tranströmer. Sarjassa julkaistuja kirjailijoita ovat esimerkiksi Günter Grass, Orhan Pamuk, James Joyce, Italo Calvino, Paul Auster, Antonio Munos Molina, Jose Saramago, Sarah Waters ja Haruki Murakami.

Tammi julkisee myös lasten- ja nuortenkirjallisuutta, ja muun muassa suosittujen J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjojen suomennoksia ja lasten- ja nuortenkirjasarjoja, kuten Tammen kultaiset kirjat, Keltanokka ja Musta Kaista. Tammi on myös mangakustantaja julkaisulinjojensa Sangatsu Manga ja Punainen jättiläinen kautta.

Historia

Kustannusosakeyhtiö Tammi on perustettu 3. kesäkuuta 1941. Lähtökohtana oli edistyksellisen osuuskauppaliikkeen tarve saada markkinoille yleisestä linjasta poikkeavaa kirjallisuutta. Jatkosodan alkaminen kuitenkin keskeytti toiminnan ennen kuin se ehti alkaa. Tammen uusi perustava yhtiökokous pidettiin 6. toukokuuta 1943. Yhtiön perustajiksi tulivat Kulutusosuuskuntien Keskusliitto, Osuustukkukauppa, Kansa-yhtiöt ja Osuusliike Elanto, jotka omistivat osakkeista yhteensä 90 prosenttia, sekä Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliitto ja Työväen Sivistysliitto.[2] Merkittävästi kustantamon perustamiseen vaikutti SDP:n senaikainen johtaja Väinö Tanner. Tammen ensimmäinen toimitusjohtaja oli Untamo Utrio. Hänen jälkeensä toimitusjohtajina ovat olleet Olli Arrakoski, Jarl Hellemann, Pentti Molander ja Anne Valsta.

1990-luvun alussa muodostettiin emoyhtiö Kirjakanava Oy, joka käsitti 10 eri yhtiötä, myös Tammen. Ruotsalainen Bonnierförlagen osti 1996 Tammen ja Kirjakanava Oy:n. Kirjakanava-konsernista tuli vuonna 1997 Tammi-konserni, joka fuusioitui vuoden 1999 lopussa merkittävän yleisen kirjallisuuden kustantajan Kirjayhtymä Oy:n kanssa.

Lähteet

  1. Suomalaisen kustannustoiminnan rakenne
  2. Markku Henriksson (toim.): Työväenliikkeen tietokirja (Tammi, 1974), s. 250.

Aiheesta muualla

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.