Ero sivun ”Jyrsin” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
MerlIwBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: hu:Marás
p Botti poisti 25 Wikidatan sivulle d:q623106 siirrettyä kielilinkkiä
Rivi 64: Rivi 64:
{{Link FA|sv}}
{{Link FA|sv}}


[[ar:فارزة]]
[[ca:Fresadora]]
[[cs:Frézka]]
[[de:Fräsmaschine]]
[[en:Milling (machining)]]
[[en:Milling (machining)]]
[[es:Fresadora]]
[[eo:Frezmaŝino]]
[[fa:فرزکاری]]
[[fr:Fraiseuse]]
[[gl:Fresadora]]
[[ko:밀링 머신]]
[[hi:मिलिंग मशीन]]
[[hr:Glodalica]]
[[it:Fresatrice]]
[[he:כרסומת]]
[[kk:Жоңғылау білдегі]]
[[hu:Marás]]
[[nl:Freesmachine]]
[[ja:フライス盤]]
[[pl:Frezarka]]
[[pt:Fresadora]]
[[ru:Фрезерный станок]]
[[sk:Frézovačka]]
[[sv:Fräsmaskin]]
[[uk:Фрезерна група верстатів]]
[[zh:铣床]]

Versio 10. maaliskuuta 2013 kello 06.06

Tämä artikkeli kertoo teknisestä laitteesta. Jyrsimellä voidaan tarkoittaa myös maataloustöissä käytettävää peltojyrsintä.[1]
Jyrsintää

Jyrsin on kone, jonka pyörivä terä irrottaa lastuamalla materiaalia kappaleesta.

Jyrsimen työkalu pyörii ja siihen kiinnitetyt terät lastuavat työstettävää kappaletta. Pöytä tai terä liikkuu asetetulla syötöllä, joka voi olla pituus-, leveys- tai korkeussuuntaista. Jyrsin voi liikkua myös käsivaraisella syötöllä, varsinkin puuntyöstössä. Työkaluja voivat olla esimerkiksi kuvan nelihampainen tasojyrsin tai poranterää muistuttava tappijyrsin.

Työkalun pyörimisnopeus lasketaan lastuamisnopeuden avulla, joka syötön ohella riippuu työstettävän kappaleen materiaalista ja kiinnityksestä pöytään, sekä työkalun ja terien ominaisuuksista.

Jaottelu

Yläjyrsin

Yläjyrsin on jyrsin jossa teräakseli uppoaa pääsääntöisesti puuhun. Yläjyrsimiä on kahta eri päätyyppiä: - kiinteitä yläjyrsimiä joita käytetään ammattimaisessa puuntyöstössä, esimerkiksi koristekuvioiden muokkaamiseen. Jyrsittävä kappale sijoitetaan pöydälle ja polkimen avulla jyrsimen terä saadaan painettua jyrsittävälle pinnalle. Kappaletta voidaan tämän jälkeen siirtää yläjyrsimen pöydän pintaa pitkin ja jyrsiä haluttuja kuvioita. Tässä työssä voi käyttää apuna ns. mallinnetta, jonka mukaan kappaletta voidaan ohjata jyrsimen terässä olevaa laakeria hyväksi käyttäen. - käsiyläjyrsimet, kappaletta jyrsitään suoraan siirtämällä käsiyläjyrsintä kappaletta pitkin.

Käsiyläjyrsimiä on monelta valmistajalta ja niitä on myös monen kokoisia. - pienet käsiyläjyrsimet, karakoko joko 1/4 tuuma tai 6 mm, näitä käytetään pöytälevyjen reunojen paikan päällä tapahtuvan siistimiseen, esimerkiksi kun melamiinilevyn reunanauhat ylijäämät halutaan ajaa pois. Tehoja tämäntyyppisissä laitteissa voi olla esimerkiksi 450-800 wattia.

- keskikokoiset käsiyläjyrsimet, karakoko joko 1/4, 1/2 tuuma tai 6, 8 tai 12 mm, nämä ovat harrastelijoiden ja ammattilaisten yleiskoneita, niitä voi käyttää joko käsin tai esim. jyrsinpöytään kiinnitettynä. Tehoja yleensä 800-1400 wattia.

- isot käsiyläjyrsimet, karakoko vakiona yleensä 1/2 tuumaa tai 12 mm. Nämä koneet ovat todella raskaita ja vaikka niitä voikin käyttää käsin, niin yleensä ne kuitenkin sijoitetaan jyrsinpöytään. Tällaisia koneita tarvitaan yleensä esim. paneeliovien tekemiseen (kalusteovet), isojen profiiliterien käyttämiseen (listojen valmistaminen). Tehoja näistä löytyy yleensä 1600-2500 wattia.

Tuumakokoiset karat ovat käytössä imperiaalisia mittayksiköitä käyttävissä maissa, muun muassa USA, Australia ja Englanti. Millimetripohjaiset karat ovat käytössä kaikissa Euroopan maissa, mutta monet valmistajat valmistavat kumpiakin karoja ja niitä voi hankkia lisävarusteina. Terävalikoima esim. Suomessa on monesti pieni ja internetin kautta tilatessa mm. USA:sta saa satojen terien valikoimista 1/4 ja 1/2 tuuman teriä.

Kara on jyrsimen moottorin akselissa kiinni oleva terän kiinnitysmekanismi. Karassa olevaan reikään terä pudotetaan ensin pohjaan asti ja sitten vedetään sitä muutama millimetri ylös, ennenkuin kara kiristetään. Karoja voi olla useita ja niitä voidaan yleensä vaihtaa terän karakoon mukaisesti. Karan koon täytyy täsmätä käytettävään terään! Jos kiinnität esimerkiksi 6:mm terän 1/4" tuuman karaan, terää ei voi kiinnittää luotettavasti ja se voi irrota karasta käytön aikana ja aiheuttaa huomattavaa vahinkoa.

Käsiyläjyrsin voidaan sijoittaa myös jyrsinpöytään. Osa harrastajista valmistaa pöydän itse, mutta niitä saa ostaa myös valmiina (esim. Ryobi ja Festool). Pöytään kiinnitettynä käsiyläjyrsimestä tulee alajyrsimen kaltainen työkalu, mikä monesti turvallisemman ja monipuolisemman käytön. Esimerkiksi isoja profiili- ja peilioviteriä ei saa käyttää käsivaraisesti, ainoastaan jyrsinpöydässä.

Käsiyläyrsimiä valmistavat (aakkosjärjestyksessä) mm. - useat kiinalaiset työkaluvalmistajat (eri rautakauppaketjut tuovat näitä maahan omalla nimellään, esim. AlphaTool, SuperPower jne.)

  • - Bosch (Bosch.fi)
  • - Black & Decker
  • - DeWalt (osa B&D konsernia)
  • - Festool
  • - Hitachi
  • - Makita
  • - Ryobi
  • - Skil

Alajyrsin

Alajyrsin on jyrsin jossa teräakseli ei uppoa puuhun. Kiinteä terä on yleensä pöydän alla ja työstettävää kappaletta liikutellaan pöydän päällä.

Metallijyrsin

Työstettävä materiaali on metallia ja työkalun terät pinnoitettuja kovametalli (tai pikateräs eli HSS luokan) teriä. Työstettäessä käytetään yleensä lastuamisnestettä jäähdyttämään työkalua ja kappaletta, joka myös parantaa pinnanlaatua ja antaa mahdollisuuden käyttää suurempia lastuamisnopeuksia.

Puujyrsin

Puujyrsin voi olla kädessä pidettävä yläjyrsin tai pöytään kiinnitetty ala- tai yläjyrsin. Terinä käytetään pikateräs- tai kovametalliteriä.

Katso myös

Lähteet

  1. Facta 2001 osio 7 s. 298
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link FA Malline:Link FA