Ero sivun ”Resessiivinen ominaisuus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti poisti 17 Wikidatan sivulle d:q516266 siirrettyä kielilinkkiä
MerlIwBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti poisti: es:Gen recesivo (strong connection between (2) fi:Resessiivinen ominaisuus and es:Dominancia (genética))
Rivi 28: Rivi 28:
[[Luokka:Perinnöllisyystiede]]
[[Luokka:Perinnöllisyystiede]]


[[es:Gen recesivo]]
[[he:גן (ביולוגיה)#מושגים בסיסיים]]
[[he:גן (ביולוגיה)#מושגים בסיסיים]]

Versio 10. maaliskuuta 2013 kello 03.35

Perinnöllisyystieteessä resessiivinen eli väistyvä ominaisuus tulee näkyviin yksilön ilmiasussa eli fenotyypissä vain, mikäli sitä ei ole peittämässä dominoivan ominaisuuden aiheuttavaa alleelia. Yksilöillä on aina kaksi alleelia samasta geenistä ominaisuutta kohden. Resessiivinen ominaisuus näkyy siis ilmiasussa vain, mikäli kummatkin alleelit ovat samanlaiset eli yksilö on resessiivinen homotsygootti. Resessiivinen alleeli voi periytyä monen sukupolven yli ilman, että se tulee näkyviin ilmiasussa.[1]

  T t
T T T T t
t T t t t

Resessiivistä alleelia kuvataan oikealla olevassa esimerkissä pienellä kirjaimella t, kun taas vastaavasti dominoivaa isolla. Vain tapauksessa tt resessiivinen ominaisuus voi tulla näkyville. Muissa tapauksissa dominoiva (T) ominaisuus tulee näkyville.

Katso myös

Lähteet

  1. Harry Federley: ”Perinnöllisyys”, Iso ietosanakirja osa X, Mustonen - Pielisjärvi, s. 1218-1229. Helsinki: Otava, 1935.
Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.