Ero sivun ”NTFS” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p kv
p Botti poisti 42 Wikidatan sivulle d:q183205 siirrettyä kielilinkkiä
Rivi 28: Rivi 28:
[[Luokka:Tiedostojärjestelmät]]
[[Luokka:Tiedostojärjestelmät]]
[[Luokka:Windows]]
[[Luokka:Windows]]

[[ar:إن تي إف إس]]
[[az:NTFS]]
[[id:NTFS]]
[[ms:NTFS]]
[[bg:New Technology File System]]
[[ca:New Technology File System]]
[[cs:NTFS]]
[[da:NTFS]]
[[de:NTFS]]
[[et:NTFS]]
[[el:NTFS]]
[[en:NTFS]]
[[es:NTFS]]
[[eu:NTFS]]
[[fa:ان‌تی‌اف‌اس]]
[[fr:New Technology File System]]
[[gl:New Technology File System]]
[[gu:એનટીએફએસ]]
[[ko:NTFS]]
[[hi:NTFS]]
[[it:NTFS]]
[[he:NTFS]]
[[lt:NTFS]]
[[hu:NTFS]]
[[nl:New Technology File System]]
[[ja:NT File System]]
[[no:NTFS]]
[[pl:NTFS]]
[[pt:NTFS]]
[[ro:NTFS]]
[[ru:NTFS]]
[[si:NTFS]]
[[simple:NTFS]]
[[sk:New Technology File System]]
[[sl:NTFS]]
[[sv:NTFS]]
[[ta:என்.ரி.எப்.எசு]]
[[te:NTFS]]
[[vi:NTFS]]
[[tr:NTFS]]
[[uk:NTFS]]
[[zh:NTFS]]

Versio 9. maaliskuuta 2013 kello 22.21

NTFS (New Technology File System) on Microsoftin kehittämä tiedostojärjestelmä, joka on käytössä kaikissa Microsoftin Windows NT -pohjaisissa käyttöjärjestelmissä. NTFS suunniteltiin korjaamaan puutteita FAT- ja HPFS-tiedostojärjestelmissä, ja se tarjoaakin näitä paremman suorituskyvyn, luotettavuuden ja tehokkaamman levytilan hyväksikäytön. NTFS tarjoaa myös uusia ominaisuuksia kuten datan journalointi, tiedostojen käyttöoikeudet sekä paremman tuen metadatalle.

Ominaisuudet

  • Levykiintiöt (Disk Quota)
Ominaisuuden avulla järjestelmän ylläpitäjät voivat rajoittaa ja seurata muiden käyttäjien levytilan käyttöä. Ominaisuus ei ota huomioon reaaliaikaisen pakkauksen aiheuttamaa levytilan säästöä. Tuki ominaisuudelle lisättiin NTFS:n versioon 3.0.
  • Tiedostojen varjokopiot (Volume Shadow Copy eli VSC)
Ominaisuuden avulla tiedostojärjestelmä ottaa tiedoista automaattisesti kopion kun niiden päälle tallennetaan uusi versio. Tämä mahdollistaa tiedoston vanhemman version palauttamisen käyttäjän niin halutessa.
  • Läpinäkyvä pakkaus
Ominaisuuden avulla tiedostojärjestelmä pakkaa kaiken levylle kirjoitetun datan automaattisesti. Pakkaamiseen käytetään LZ77-algoritmia jota käytetään myös tunnetussa ZIP-tiedostomuodossa. Koska reaaliaikainen pakkaus käyttää huomattavasti prosessorin tehoja, sitä ei suositella käytettäväksi palvelimissa ja muissa ympäristöissä joissa kiintolevyn I/O-kuorma on korkea.
  • Läpinäkyvä salaus (Encrypting File System eli EFS)
Ominaisuuden avulla kaikki levylle tallennettu data salataan käyttäen Microsoftin CryptoAPI-rajapintaa. Tuki ominaisuudelle lisättiin NTFS:n versioon 3.0.
  • Journalointi (Change Journal)
Ominaisuuden avulla kirjoitusoperaatioiden keskeytyminen esimerkiksi sähkökatkoksen tai käyttöjärjestelmän kaatumisen takia eivät korruptoi kirjoitettavaa dataa.

Rajoitukset

  • Varatut tiedostonimet
Koska NTFS varastoi metadatan tavallisissa tiedostoissa ja kansioissa, ovat tietyt tiedostonimet osion juurihakemistossa varattuja. Varatut tiedostonimet ovat $MFT, $MFTMirr, $LogFile, $Volume, $AttrDef, $Bitmap, $Boot, $BadClus, $Secure ja $Upcase. Varatut kansiot ovat . (piste) ja $Extend.
  • Osion kokorajoitus
Teoriassa NTFS tukee korkeintaan 264−1 klusterin kokoisia osioita, mutta esimerkiksi Windows XP rajoittaa koon 232−1 klusteriin. Käyttäen NTFS:n oletus klusterikokoa eli 4 kilotavua, on osion maksimikoko 16 teratavua miinus 4 kilotavua. Käyttäen suurinta mahdollista klusterikokoa eli 64 kilotavua, kasvaa osion maksimikoko 256 teratavuun miinus 64 kilotavua.
  • Tiedoston kokorajoitus
Teoriassa NTFS tukee korkeintaan 16 eksatavun kokoisia tiedostoja, mutta käytännössä suurin mahdollinen tiedostokoko on 16 teratavua.
  • Tiedostojen pirstoutuminen
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.