Ero sivun ”Polygeeninen ominaisuus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Vagobot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.2) (Botti lisäsi: tr:Niceliksel özellik lokusu
p Botti poisti 15 Wikidatan sivulle d:q853421 siirrettyä kielilinkkiä
Rivi 17: Rivi 17:


[[Luokka:Perinnöllisyystiede]]
[[Luokka:Perinnöllisyystiede]]

[[id:Lokus sifat kuantitatif]]
[[de:Quantitative Trait Locus]]
[[en:Quantitative trait locus]]
[[es:QTL]]
[[fr:Locus de caractères quantitatifs]]
[[ko:양적 형질 위치]]
[[it:Tratto quantitativo]]
[[hu:Quantitative trait locus]]
[[nl:Kwantitatieve vererving]]
[[ja:量的形質座位]]
[[pl:QTL]]
[[ru:Локус количественных признаков]]
[[th:โลคัสลักษณะถ่ายทอดเชิงปริมาณ]]
[[tr:Niceliksel özellik lokusu]]
[[uk:Полімерія (генетика)]]

Versio 9. maaliskuuta 2013 kello 18.40

Polygeeniset ominaisuudet ovat eliöillä ominaisuuksia, joiden kehitystä säätelevät useat vuorovaikutuksessa olevat geenit. Toisin kuin yhden geenin määrittelemät kvalitatiiviset ominaisuudet (kuten Gregor Mendelin tutkimat suora- tai angorakarvaisuus ja kelta- tai vihersiemenisyys), polygeeniset ominaisuudet ovat usein kvantitatiivisia (kuten pituus ja paino). Tällaisten ominaisuuksien muuntelu ole ryhmiteltävissä selvästi toisistaan erottuviin tyyppeihin, koska sen lisäksi että niiden syntyyn vaikuttaa useampia geenejä, ei useinkaan mikään geenien alleeleista ole dominoiva, vaan niiden vaikutus on summautuva.

Esimerkki polygeenisestä periytymisestä

Tavallinen esimerkki polygeenisestä ominaisuudesta on kasvin pituus. Esimerkkikasvin pituuteen vaikuttaa vain kaksi eri lokuksissa olevaa geeniä (A ja B) ja kaksi alleeliparia (Al, Ap ja Bl, Bp). Näistä Al ja Bl ovat lyhytkasvuisuuden ja Ap ja Bp pitkäkasvuisuuden alleeleja. Yksilö AlAlBlBl on noin 40 senttimetriä pitkä. Se edustaa lajin lyhintä tyyppiä. Ap ja Bp lisäävät yksilön 40 senttimetrin peruuspitutta kymmenellä sentillä. Näin yksilöt, joiden perimä on ApApBpBp ovat 80 senttimetrin mittaisia, ja pisimpiä lajissaan.

Kun kaksi ääripään tyyppiä risteytetään keskenään, ovat kaikki ensimmäisen polven yksilöt perimältään AlApBlBp, jotka kaikki edustavat keskiarvotyyppiä, eli ovat 60 senttimetriä pitkiä. Kun kaksi ensimmäisen polven yksilöä risteytetään, voidaan niiden jälkeläiset ryhmitellä viiteen eri pituusluokkaan. Jälkeläiset muodostavat ominaisuuksiltaan normaalin muuntelukäyrän eli Gaussin käyrän, jossa kummankin pään äärityyppejä on vähiten ja ensimmäisen polven kaltaisia keskiarvotyyppejä eniten.

Jos pituuskasvuun vaikuttavia geenejä olisi enemmän kuin kaksi, kuten todellisuudessa useimmiten on, olisi pituusluokkia vielä enemmän ja pituus muuntelisi vielä liukuvammin. Myös samassa lokuksessa olevia alleeleja voi populaatiossa segregoitua useampia kuin kaksi. Toki myös ympäristötekijät vaikuttavat kasvin kasvuun. Tyypillistä kvantitatiivisille ominaisuuksille kuitenkin on, että niiden yleisyyttä kuvaa Gaussin käyrä.

Oleellista on huomata, että vaikka ominaisuuteen vaikuttavia polygeenejä olisi enemmänkin, ovat kahden ääriyksilön ensimmäisen polven jälkeläiset keskiarvotyyppejä. Näin esimerkiksi puhtaan negridin ja valkoihoisen keskinäiset jälkeläiset, mulatit, ovat ihonväriltään vanhempiensa keskiarvoja. Ihonväriin vaikuttavia polygeenejä on ainakin neljä.

Polygeeniset ominaisuudet ihmisellä

Ihmisellä polygeenisiä ominaisuuksia ovat muun muassa ruumiinrakenne, henkiset ominaisuudet (luonne, älykkyys), paino, pituus, hiusten väri ja ihon väri (ks. mulatti). On kuitenkin pidettävä mielessä, että esimerkiksi henkisten ominaisuuksien määräytymisessä ympäristöllä voi olla hyvinkin suuri merkitys, vaikka osa muuntelusta johtuukin geneettisistä eroista.

Lähteet