Ero sivun ”Prekessio” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
MerlIwBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: bg:Прецесия
p Botti poisti 45 Wikidatan sivulle d:q104225 siirrettyä kielilinkkiä
Rivi 24: Rivi 24:
[[Luokka:Planeettatutkimus]]
[[Luokka:Planeettatutkimus]]
[[Luokka:Astrometria]]
[[Luokka:Astrometria]]

[[ar:بدارية]]
[[bg:Прецесия]]
[[ca:Precessió]]
[[cs:Precese]]
[[da:Præcession]]
[[de:Präzession]]
[[et:Pretsessioon]]
[[en:Precession]]
[[es:Precesión]]
[[eo:Precesio]]
[[fa:حرکت تقدیمی]]
[[fr:Précession]]
[[ga:Luainíocht]]
[[gl:Precesión]]
[[ko:세차 운동]]
[[hi:अयन (खगोलविज्ञान)]]
[[hr:Precesija]]
[[io:Precesiono]]
[[it:Precessione]]
[[he:נקיפה]]
[[ka:პრეცესია]]
[[kk:Прецессия және нутация]]
[[ht:Presesyon]]
[[hu:Precesszió]]
[[ml:പുരസ്സരണം]]
[[nl:Precessie]]
[[ja:歳差]]
[[no:Presesjon]]
[[nn:Presesjon]]
[[oc:Precession]]
[[nds:Präzession]]
[[pl:Precesja]]
[[pt:Precessão]]
[[ro:Precesie]]
[[ru:Прецессия]]
[[sk:Precesia]]
[[sl:Precesija]]
[[sh:Precesija]]
[[sv:Precession]]
[[th:การหมุนควง]]
[[vi:Tiến động]]
[[tr:Devinme]]
[[uk:Прецесія]]
[[ur:بے دائریت]]
[[zh:進動]]

Versio 9. maaliskuuta 2013 kello 15.45

Hyrrän prekessioliike
Maan akseli tekee prekessioliikettä kuin hyrrän akseli, koska Kuu ja Aurinko pyrkivät vetämään päiväntasaajan pullistumaa kiertoradan tason suuntaiseksi.

Prekessio (myös presessio) tarkoittaa pyörimisakselin kiertymistä. Prekessoiva kappale pyörii oman akselinsa ympäri ja lisäksi akselin suunta muuttuu siten, että kaltevuuskulma pysyy vakiona mutta kaltevuussuunta kiertyy.[1] Jos pyörivän hyrrän akseli ei ole tarkkaan pystysuorassa, se suorittaa prekessioliikettä.

Maan prekessio

Tähtitieteessä prekessiolla tarkoitetaan Maan tai muun taivaankappaleen akselin kaltevuussuunnan muuttumista pitkän ajan kuluessa. Maan akseli kiertää hyrrän akselin tavoin ympyrämäistä liikettä 25 725 vuoden[2] jaksossa, joka tunnetaan nimellä platoninen vuosi.

Prekessiosta seuraa muun muassa se, että pitkällä aikavälillä Maa ei aina ole samalla puolella Aurinkoa samana vuodenaikana suhteessa tähtiin. Ne kohdat Maan radasta, joissa Maa on esimerkiksi kevätpäiväntasauksena, siirtyvät vuodessa noin 50,26" eli yhden asteen noin 72 vuodessa. Samoin on laita sen tähtitaivaan pisteen, taivaanekvaattorin ja ekliptikan leikkauspisteen eli kevättasauspisteen, jonka suunnassa Aurinko tällöin on. Se sijaitsi kaksituhatta vuotta sitten lähellä Kalojen ja Oinaan tähdistöjen rajaa, nykyisin lähellä Vesimiehen ja Kalojen rajaa. Vasta yhden platonisen vuoden kuluttua nämä ovat entisellä kohdallaan

Prekessio johtuu siitä, että Aurinko ja Kuu pyrkivät vetovoimillaan kääntämään litistyneen maapallon ekvaattoria ekliptikatason eli ratatason suuntaiseksi. On oletettu, että jos Maalla ei olisi kuuta, maan akseli vaappuisi melko holtittomasti. Prekessioliike aiheuttaa suuria ilmastonmuutoksia ollen eräs jääkausien syy. Maan akseli sattuu nyt osoittamaan lähelle Pohjantähteä. Prekession vaikutuksesta Lyyran päätähti Vega siirtyy Pohjantähden sijasta napatähdeksi vuonna 14000. Pienempää maan akselin vaappumista sanotaan nutaatioksi.

Milutin Milankovićin teorian mukaan prekessioliike yhdessä eräiden muiden maan pyörimis- ja kiertoliikkeeseen liittyvien jaksollisten vaihtelujen kanssa aiheuttaa suuria ilmastonmuutoksia ja on yksi jääkausien syy.

Jens Olsenin maailmankellossa Kööpenhaminan raatihuoneella on osoitin, joka on ajastettu tekemään yksi kierros yhtä pitkässä ajassa kuin Maan akseli prekession vuoksi palaa entiseen asentoonsa eli yhdessä platonisessa vuodessa. Tämä on hitain ihmisen tekemä esine, joka liikkuu säädetyllä nopeudella.

Viitteet

  1. Young & Freedman: ”10.7”, University Physics with Modern Physics, 11. painos, s. 387. Pearson, 2004. ISBN 0-321-20469-7. (englanniksi)
  2. Otavan iso Fokus, 5. osa (Mn-Qv), art. Presessio, Otava 1973, ISBN 951-1-01070-0

Katso myös