Ero sivun ”The Actors Studio” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
MerlIwBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: sk:Actors Studio
p Botti poisti 27 Wikidatan sivulle d:q216458 siirrettyä kielilinkkiä
Rivi 27: Rivi 27:
[[Luokka:Yhdysvaltain elokuva]]
[[Luokka:Yhdysvaltain elokuva]]
[[Luokka:Teatterikoulut]]
[[Luokka:Teatterikoulut]]

[[ca:Actors Studio]]
[[cs:Actors' Studio]]
[[cy:Actors Studio]]
[[de:The Actors Studio]]
[[en:Actors Studio]]
[[es:Actors Studio]]
[[eu:Actors Studio]]
[[fa:اکتورز استودیو]]
[[fr:Actors Studio]]
[[ko:액터스 스튜디오]]
[[os:Актёрты студи]]
[[it:Actors Studio]]
[[he:אולפן השחקנים]]
[[sw:Actors Studio]]
[[ja:アクターズ・スタジオ]]
[[no:Actors Studio]]
[[nn:Actors' Studio]]
[[pms:Actors Studio]]
[[pl:Actors Studio]]
[[pt:Actors Studio]]
[[ru:Актёрская студия]]
[[sc:Actors Studio]]
[[sk:Actors Studio]]
[[sl:Actors' Studio]]
[[ckb:ئەکتەرس ستۆدیۆ]]
[[sv:Actors Studio]]
[[vi:The Actors Studio]]

Versio 9. maaliskuuta 2013 kello 13.37

The Actors Studio on vuodesta 1947 toiminut elokuva- ja teatterinäyttelijöiden työpaja, joka sijaitsee New Yorkissa Yhdysvalloissa.

Lähtölaukaus ja perustaminen

The Actors Studion perustivat Cheryl Crawford, Elia Kazan ja Robert Lewis vuonna 1947 New Yorkiin. Actors Studio ei ollut aluksi eikä ole nykyäänkään varsinainen koulu tai koulutusohjelma, vaan näyttelijöiden ja ohjaajien työpaja ja harjoituskenttä.

Taiteen kehittäminen

Studiossa työskentely kulminoituu Konstantin Stanislavskin ja Lee Strasbergin oppeihin metodinäyttelemisestä ja sen prosessista, jossa voidaan erottaa näyttämötaiteen eri elementit itse produktion tuottamisesta. Esimerkiksi näyttelijän ei tarvitse tällöin keskittyä lopullisen suorituksen hiontaan, vaan prosessiin, jolla etsitään ja löydetään luovan inspiraation tulos kuvattavasta henkilöhahmosta. Oleellinen osa prosessia ovat mielikuva-, tunnemuisti- ja assosiointiharjoitteet.

Jäsenyys

Actors Studion jäsenyys on ilmainen ja ikuinen. Jäseneksi pyrkivien näyttelijöiden on läpäistävä kaksi pääsykoetta, joista ensimmäinen esitetään rivijäsenille ja toinen kolmelle merkittävälle näyttelijäjäsenelle, jotka kuuluvat Actors Studion johtokuntaan. Actors Studion presidentit ovat näyttelijät Ellen Burstyn, Harvey Keitel ja Al Pacino.

Uudet koulutusohjelmat

Actors Studiolla oli vuosina 1994-2005 yhteistyösopimus New Yorkissa toimivan New School Universityn kanssa, joka tarjosi koulutusta maisteritasoiseen tutkintoon saakka näyttelijä-, ohjaaja- ja käsikirjoittajaopiskelijoille. The New School For Drama -opinto-ohjelman vierailevia luennoitsijoita ja kouluttajia olivat Actors Studion jäsenet, maailmankuulut näyttelijät, ohjaajat ja käsikirjoittajat. Kun sopimus New School Universityn kanssa raukesi toukokuussa 2005, kolmivuotinen The Actors Studio Drama School -koulutusohjelma siirtyi New Yorkin Pace Universityyn ja uusin tiloihin.

Inside the Actors Studio eli televisiosarja Tähdet kertovat

Yhdysvaltalaisen Bravo-televisiokanavan tuottama ja James Liptonin juontama ohjelma Tähdet kertovat kutsuu The Actors Studion jäseniä usean tunnin mittaisiin haastattelutuokioihin. Tästä haastattelusta ja yleisönä olevien näyttelijä-, käsikirjoittaja- ja ohjaajaoppilaiden kysymys/vastaus -osioista koostetaan alle tunnin mittainen televisio-ohjelma.

Ohjelman ensimmäinen vieras oli Paul Newman, joka toimi Actors Studion presidenttinä vuosina 1982-1994.

Aiheesta muualla