Ero sivun ”Pyörrevirta” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
14 merkkiä poistettu ,  16 vuotta sitten
p
aloittava otsikko veks
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
p (siirsi sivun ”Pyörrevirrat” uudelle nimelle ”Pyörrevirta”)
p (aloittava otsikko veks)
'''Pyörrevirta''' on muuttuvan magneettikentän vaikutuksesta syntyvä sähkövirta metalleissa ja muissa johtimissa. Ilmiötä voidaan käyttää hyväksi mm. metallintunnistimissa, pyörrevirtajarruissa sekä induktiivisessa kuumentamisessa. [[Virranahto|Virranahtoilmiön]] (skin-efekti) vuoksi virta ahtautuu johtimen pintaosiin; ilmiö on merkittävä vain suurilla taajuuksilla.
== Pyörrevirrat==
 
Pyörrevirta on muuttuvan magneettikentän vaikutuksesta syntyvä sähkövirta metalleissa ja muissa johtimissa. Ilmiötä voidaan käyttää hyväksi mm. metallintunnistimissa, pyörrevirtajarruissa sekä induktiivisessa kuumentamisessa. [[Virranahto|Virranahtoilmiön]] (skin-efekti) vuoksi virta ahtautuu johtimen pintaosiin; ilmiö on merkittävä vain suurilla taajuuksilla.
 
[[Magneettivuo]] aiheuttaa [[johdin|johtimeen]] potentiaalieroja, mikä puolestaan aikaansaa pyörrevirtoja; toisin sanoen pyörrevirrat syntyvät kohtiin, joissa [[magneettivuon tiheys]] muuttuu. Muutokset voivat johtua kappaleen liikkeestä tai kentän muutoksesta. Kumpiakin käytetään hyväksi esimerkiksi induktiivisessa kuumennuksessa.
62 696

muokkausta

Navigointivalikko