Ero sivun ”Introvertti ja ekstrovertti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.2+) (Botti lisäsi: sl:Ekstravertnost in introvertnost
p Botti poisti 31 Wikidatan sivulle d:q127588 siirrettyä kielilinkkiä
Rivi 27: Rivi 27:


[[Luokka:Persoonallisuustyypit]]
[[Luokka:Persoonallisuustyypit]]

[[ar:الإنطواء والإنفتاح النفسيّان]]
[[az:Ekstraversiya və İntroversiya]]
[[bg:Екстравертност и интровертност]]
[[ca:Introversió i extraversió]]
[[cs:Extraverze a introverze]]
[[da:Extravert (psykologi)]]
[[de:Introversion und Extraversion]]
[[en:Extraversion and introversion]]
[[es:Introversión y extraversión]]
[[fa:برونگرایی و درونگرایی]]
[[fr:Introversion et extraversion]]
[[ko:외향성과 내향성]]
[[hr:Ekstraverzija]]
[[it:Introversione ed estroversione]]
[[he:מופנמות - מוחצנות]]
[[sw:Silika kadiri ya C. G. Jung]]
[[ku:Întroversiyon]]
[[lv:Introversija]]
[[lt:Asmenybės tipas]]
[[ml:അന്തർമുഖത]]
[[nl:Introvert en extravert]]
[[no:Introversjon og ekstroversjon]]
[[pl:Introwersja i ekstrawersja]]
[[ru:Интроверсия — экстраверсия]]
[[simple:Introversion and Extroversion]]
[[sl:Ekstravertnost in introvertnost]]
[[sr:Екстраверзија и интроверзија]]
[[ta:அகமுகி]]
[[vi:Hướng nội và hướng ngoại]]
[[uk:Інтроверсія — екстраверсія]]
[[zh:外向性与内向性]]

Versio 8. maaliskuuta 2013 kello 16.57

Introvertin ja ekstrovertin käsitteistä on keskusteltu paljon psykologiassa. Alun perin luonnetyypittelyjä ja jaotteluja tekivät Carl Jung sekä myöhemmin Isabel Myers ja Katherine Briggs. On syytä huomata, että niin Jung kuin Briggs ja Myerskin tarkastelevat ekstraversiota. Ekstroversiota käytetään piirretesteissä, jotka enemmänkin mittaavat sosiaalisuutta kuin asenneperusteista suuntautumista ympäristön asioihin ja ihmisiin. Ekstravertti voi olla vähemmän puhelias ja seurallinen mutta silti vahvasti ympäristön asioihin ja ihmisiin suuntautunut.

Ekstraversio on myös preferenssi Myers–Briggs-tyyppi-indikaattorin ulottuvuudessa ekstroversio–introversio.

Introvertti

Introvertti on henkilö, joka on sisäänpäin kääntyneempi ja miettii tekojaan enemmän kuin ekstrovertti. Introvertiksi kuvaillaan joskus henkilöä, joka pitää itsenäisestä toiminnasta enemmän kuin sosiaalisesta, mutta tämä on enemmän käyttäytymyksellisempi kuin kognitiivisempi kuvaus. Ennen kaikkea introvertti saa energiansa omasta itsestään, ja jatkuva muiden kanssa vuorovaikuttaminen reaalielämässä pikemminkin vie sitä häneltä kuin ylläpitää sitä. Introvertit tarvitsevat omaa rauhaa ”ladatakseen akkujaan”.

Introvertit ovat hiljaisia ja varautuneita, minkä kovaääniset ekstrovertit usein sekoittavat itseluottamuksen puutteeseen. He toimivat usein älyä tai logiikkaa vaativissa tehtävissä, mutta painottavat vähemmän sosiaalista vuorovaikutusta ja ihmissuhdetaitoja.

Tyypillinen introvertti on hiljainen, itseään tutkiskeleva (introspektiivinen) ja varautunut, hän pitää hyvin järjestäytyneestä elämästä eikä luota impulsiiviseen päätöksentekoon. Tutkimuksissa [1] on havaittu introverttien olevan herkempiä kivulle, väsyvän helpommin ja tuntevan jännityksen madaltavan suoritustasoa, pärjäävän paremmin koulussa, suosivan vakaampia ammatteja ja olevan vähemmän alttiita vaikutteille sekä olevan ekstrovertteja vähemmän seksuaalisesti aktiivisia. [2]

Introversio on myös preferenssi ekstroversio-introversio -ulottuvuudella Myers–Briggs-tyyppi-indikaattorissa.

Ekstrovertti

Ekstrovertti suuntautuu ihmisiin ja asioihin ympäristössä päinvastoin kuin introvertti. Ekstrovertti saa energiaansa vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa kasvotusten.

Ekstrovertit hakeutuvat tilanteisiin, joihin liittyvät muut ihmiset ja heidän kanssaan vuorovaikuttaminen. Ekstroverteillä saattaa olla vaikeuksia keskittyä esimerkiksi opintoihin, ellei opiskelu tapahdu pienessä vuorovaikuttavassa piirissä. Koska ekstrovertit ovat ulkoisesti referensoituneita, he eivät kiinnitä yhtä paljoa huomiota tunteisiinsa ja puhuvat ennen ajattelemista. Muun muassa tämän takia ekstroverttejä pidetään impulsiivisempina, koska he eivät ota aikaa reflektoidakseen tilanteisiin, toisin kuin introvertit.

Lähteet

  1. Eysenck 1990; Wilson, 1978, Zuckerman; 1991
  2. Pervin 2003, 44-45.

Kirjallisuutta

  • Cain, Susan: Hiljaiset: Introverttien manifesti. (Quiet: The power of introverts in a world that can't stop talking, 2012.) Suomentanut Lea Peuronpuro. Helsinki: Avain, 2012. ISBN 978-951-692-910-4.

Aiheesta muualla