Ero sivun ”One (U2:n kappale)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
TjBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.2) (Botti lisäsi: hr:One (U2)
MastiBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.3) (Botti muutti kielilinkin ru:One (сингл U2) muotoon ru:One (песня U2)
Rivi 59: Rivi 59:
[[pt:One (canção de U2)]]
[[pt:One (canção de U2)]]
[[ro:One (cântec U2)]]
[[ro:One (cântec U2)]]
[[ru:One (сингл U2)]]
[[ru:One (песня U2)]]
[[sk:One (U2)]]
[[sk:One (U2)]]
[[sv:One (musiksingel av U2)]]
[[sv:One (musiksingel av U2)]]

Versio 5. maaliskuuta 2013 kello 23.40

”One”
U2
Singlen ”One” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Achtung Baby
 B-puoli ”Lady With the Spinning Head”
 Äänitetty  lokakuusta 1990 syyskuuhun 1991 Hansa Tonstudiolla Berliinissä ja Windmill Lane Studiolla Dublinissa
 Julkaistu 6. maaliskuuta 1992
 Formaatti CD-levy
C-kasetti
7” vinyylisingle
12” vinyylisingle
 Tuottaja(t) Daniel Lanois
Brian Eno
 Tyylilaji Rockmusiikki
Balladi
 Kesto 04.36
 Levy-yhtiö Island Records
Listasijoitukset

7. Yhdistynyt kuningaskunta
1. Irlanti
10. Yhdysvallat
4. Australia

U2:n muut singlet
Mysterious Ways
1991
”One”
1992
Even Better Than the Real Thing
1992

"One" on irlantilaisen rockyhtye U2:n kappale. Se on kolmas raita yhtyeen vuoden 1991 studioalbumilla Achtung Baby, ja se julkaistiin albumin kolmantena singlenä 6. maaliskuuta 1992.

"One" julkaistiin alun perin hyväntekeväisyyttä tukevana singlenä, ja sen tuotto käytettiin AIDS -tutkimusten rahoittamiseen. Single sijoittui julkaisunsa jälkeen välittömästi kärkisijalle yhtyeen kotimaan singlelistalla. Britannian singlelistalla kappale oli neljännellä sijalla, ja Yhdysvaltojen Billboard Hot 100 -listalla sijalla seitsemän. Näiden lisäksi kappale piti ykköstilaa hallussaan pitkään Yhdysvalloissa myös Hot Mainstream Rock Tracks- ja Modern Rock Tracks -listoilla. Lisäksi kappaleen promootiota varten tehtiin lukuisia lukuisia musiikkivideoita. Julkaisustaan lähtien kappaletta on pidetty yhtenä kaikkien aikojen parhaista kappaleista, ja yhtye on esittänyt sen joka ainoassa konsertissaan sen julkaisun jälkeen.

Sävellys

One on rockballadi, joka kulkee 4/4 -tahtilajilla ja 91 iskun tempolla minuutissa. Kappaleen kitaroiden sointukulku seuraa säkeissä neljää sointua (Am, Dsus2, Fmaj7 ja G)[1].

Konserttiesitykset

One esitettiin ensimmäisen kerran konsertissa 29. helmikuuta 1992 Lakelandissa, Floridassa yhtyeen Zoo TV Tour -maailmankiertueen avausesiintymisessä[2]. Ensiesityksensä jälkeen yhtye on soittanut kappaleen jokaisessa konsertissaan[3].

PopMart -maailmankiertueella esittäessään kappaleen yhtye omisti kappaleen INXS -yhtyeen edesmenneen laulajan Michael Hutchencen muistolle. Kyseinen esitys tallennettiin myös PopMart: Live from Mexico City -videotallenteelle. U2 360° Tour -maailmankiertueeseen asti kappale soitettiin konserteissa puoli sävelaskelta matalammalta. Kappaleen esityksen yhteydessä Bono laulaa myös ylimääräisen säkeen, joka tunnetaan yleisesti nimellä Hear Us Coming. Kyseisen säkeen sanoitukset kuuluvat yleisesti sanoin “You hear us coming Lord? / You hear us call? / You hear us knocking, knocking at Your door? / You hear us coming Lord? / You hear us call? / You hear us scratching, will You make me crawl?”.

Kappaleen live-esitys on nähtävillä myös videotallenteilla Zoo TV: Live from Sydney, U2 Go Home: Live from Slane Castle, Vertigo: Live from Chicago, U2 3D ja U2 360° at the Rose Bowl.

Lähteet

  1. U2 - One Sheet Music Musicnotes. (englanniksi)
  2. {{Verkkoviite | Osoite = http://www.u2gigs.com/One-s21.html | Nimeke = U2 One | Julkaisija = U2 Gigs | Julkaistu = | Viitattu = | Kieli = (englanniksi)
  3. FAQ: So have any songs near missed a concert since their debut? U2 Gigs. (englanniksi)