Ero sivun ”Z” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.3) (Botti lisäsi: tt:Z
Idioma-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.3) (Botti lisäsi: gn:Z
Rivi 31: Rivi 31:
[[arc:Z]]
[[arc:Z]]
[[ast:Z]]
[[ast:Z]]
[[gn:Z]]
[[az:Z]]
[[az:Z]]
[[id:Z]]
[[id:Z]]

Versio 5. maaliskuuta 2013 kello 19.41

 
Latinalaiset aakkoset
Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
Ww Xx Yy Zz
Luettelo kirjaimista


Z on latinalaisten aakkosten 26. ja useimmissa latinalaista aakkostoa käyttävissä kielissä (ei kuitenkaan suomessa) viimeinen kirjain. Se vastaa kreikkalaisten aakkosten zeetaa. Sen mukaisesti se oli latinalaisissakin aakkosissa alkujaan 7:ntenä, heti F:n jälkeen, mutta jäi jo varhain pois käytöstä. Kun se latinassa myöhemmin, vähän ennen ajanlaskumme alkua tuli uudestaan käyttöön kreikkalaisperäisissä lainasanoissa, se lisättiin aakkosten loppuun. Tämän myöhäisen käyttöönottonsa vuoksi se on ainoana latinalaisten aakkosten kirjaimena säilyttänyt vanhan kreikkalaisen nimensä (zeeta) eri kielissä vain vähän muuntuneena. Niinpä sen nimi esimerkiksi suomen kielessä on tseta tai tset.

Kirjain äännetään muun muassa italiassa ja saksassa ts-äänneyhdistelmänä, englannissa ja ranskassa soinnillisena s-äänteenä. Suomessa se esiintyy vain vierasperäisissä erisnimissä ja sitaattilainoissa.

Ennen nykyisen kirjoitustavan käyttöönottoa Z:aan on usein merkitty samantyylinen poikkiviiva kuin usein merkitään numeroon 7.


Z-kirjaimen merkityksiä