Ero sivun ”K2” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
RibotBOT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muutti kielilinkin ko:K2 muotoon ko:K2 산
Escarbot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.3) (Botti lisäsi: bs:K2
Rivi 48: Rivi 48:
[[be:Гара Чагары]]
[[be:Гара Чагары]]
[[be-x-old:Чагары]]
[[be-x-old:Чагары]]
[[bs:K2]]
[[bg:К2]]
[[bg:К2]]
[[ca:K2]]
[[ca:K2]]

Versio 3. maaliskuuta 2013 kello 23.21

Tämä artikkeli kertoo vuoresta. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
K2
Korkeus 8 611 m
Sijaintitiedot
Sijainti PakistanPakistanin ja KiinaKiinan raja
Vuoristo Karakorum
Koordinaatit 35°52′57″N, 76°30′48″E
Kiipeilytiedot
Ensimmäinen nousu huipulle Lacedelli & Compagnoni 31. heinäkuuta 1954


K2 (tunnetaan myös nimillä Godwin-Austen, Lambha Pahar, Chogori, Kechu ja Dapsang) on vuori Karakorumissa, Himalajan vuoriston läntisessä osassa, Kiinan ja Pakistanin rajalla. K2 on 8 611 metriä korkea ja on siten maailman toiseksi korkein vuori Mount Everestin (8 850 m) jälkeen.

Eurooppalaiset havainnoivat vuorta ensimmäisen kerran vuonna 1856. Tuolloin T.G. Montgomery, Henry Haversham Godwin-Austenin johtaman tutkimusryhmän jäsen, havainnoi Karakorumia Mount Haramukhilta käsin, ja merkitsi kaksi merkittävintä huippua K1:ksi ja K2:ksi (Karakorum 1 ja 2). Retkikunnalla oli ohjeet käyttää paikallisia nimiä vuorille, ja pian K1:n nimeksi selvisi Masherbrum. K2:lle taasen ei löytynyt paikallista nimeä johtuen sen eristyneisyydestä, joten sen nimi jäi K2:ksi.

K2:ta pidetään yleisesti paljon vaikeampana valloitettavana kuin Mount Everestiä. Vuoden 2009 alkuun mennessä 284 ihmistä oli onnistunut saavuttamaan vuoren huipun, Everestin huipulle on onnistunut kiipeämään lähes 3 700 ihmistä. 77 ihmistä on kuollut yrittäessään vuoren valloitusta, joista 13 pelkästään vuonna 1986. Ensimmäinen varteenotettava yritys tehtiin vuonna 1902, mutta huipulle päästiin ensimmäisen kerran vasta 31. heinäkuuta 1954. Retkikuntaa johti italialainen Ardito Desio, ja retkikunnasta huipun saavuttivat Lino Lacedelli ja Achille Compagnoni.

Ensimmäinen huipulle päässyt nainen oli Wanda Rutkiewicz vuonna 1986. Viisi ensimmäistä huipulle päässyttä naista ovat kaikki kuolleet (3 näistä paluumatkalla). Tämä on johtanut uskomukseen, että K2 on kirottu vuori naisille. Kaiken kaikkiaan K2:n huipun on saavuttanut 11 naista.

Ainoana suomalaisena vuorelle on tähän mennessä kiivennyt Veikka Gustafsson.

K2:ta kutsutaan maailman vaarallisimmaksi vuoreksi. Perjantaina 1.8.2008 uutisoitiin laajasti vuorella tapahtuneesta onnettomuudesta. Jäävyöry oli vienyt mukanaan köydet vuoren vaarallisimmalta kohdalta, joka tunnetaan nimellä Bottleneck eli ”pullonkaula”. Suuri määrä kiipeilijöitä jäi loukkuun, ja yli kymmenen menehtyi.

Katso myös

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta K2.
Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.