Ero sivun ”GPRS” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
302 merkkiä lisätty ,  7 vuotta sitten
sanontaa kevennetty ja modernisoitu
(sanontaa kevennetty ja modernisoitu)
[[Kuva:SEK750i-detail.jpg|thumb|Wikipedian verkkosivu avattuna matkapuhelimessa.]]
'''GPRS''' ({{lyhenne|'''G'''eneral '''P'''acket '''R'''adio '''S'''ervice}}) on [[GSM]]-verkossa toimiva [[pakettikytkentä]]inen tiedonsiirtopalvelu, jota käytetään pääasiassa langattoman [[Internet|Internet-yhteyden]] muodostamiseen matkapuhelimen tai GPRS-sovittimen avulla. GPRS:llä voidaan teoriassa saavuttaa 114 kb/s tiedonsiirtonopeus verkosta päätelaitteelle, mutta käytännössä se jää 30–40 kb/s tasolle. Vasteaika muodostuu myös suureksi, tyypillisesti RTT (round-trip time) on 600–700 ms. GSM-yhteyden tapaan GPRS käyttää [[radioaalto]]ja tiedon siirtämiseen. Uusimmatkin puhelinmallit käyttävät edelleen myös GPRS-tiedonsiirtoa tilanteissa jossa nopeampia 3G- tai 4G-verkkoja ole käytettävissä. Asialla ei ole käyttäjän kannalta muuta merkitystä kuin se että tiedonsiirtonopeus on huomattavasti alhaisempi GPRS-yhteydellä.
 
Tietyn kaistan varaavan [[Piirikytkentäinen data|piirikytkentäisen]] datayhteyden (CSD) ja pakettimuotoisen datan kuljettavan GPRS-yhteyden ero on siinä, että jälkimmäinen voi olla jatkuvasti päällä sen kuitenkaan kuormittamatta tai varaamatta verkkoa muulloin kuin dataa siirrettäessä. Se käyttää siis pakettimuotoista spasmista tiedonsiirtotapaa [[GSM-data]]-yhteyksien kiinteän nopeuden sijaan. Seuraava kehitysvaihe GPRS:n jälkeen oli [[EDGE]] eli '''''E'''nhanced '''D'''ata rates for '''G'''lobal '''E'''volution''.
 
GPRS-tiedonsiirrosta veloitetaan siirretyn tiedon määrän perusteella. Tyypillinen veloitus Suomessa on useita euroja siirrettyä megatavua kohden. Nykyään2010-luvulla onovat lisääntyvässäoperaattorit määrinalkaneet siirryttylisääntyvässä operaattorienmäärin tarjoamiintarjoamaan kiinteähintaisiin sopimuksiinsopimuksia, joissa dataa voi kotiverkossaoman operaatorin verkossa siirtää rajattomasti kohtuullisella kiinteällä kuukausihinnalla. GPRS-tiedonsiirron edeltäjässä, [[GSM-data]]puhelussa, yhteys oli äänipuhelun tavoin aikaveloitteinen. KotiverkonOman operaatorin verkon ulkopuolella, eli käytännössä vierailtaessa puhelimella ulkomaisen operaattorin verkossa, voion tiedonsiirto ollaedelleen huomattavan kallista.
 
Eräs GPRS-[[standardi]]n pääarkkitehdeista on suomalainen [[Hannu Kari]]. GPRS tuli mukaan GSM-standardiin alun perin saksalaisten vaatimuksesta saada käyttöön datan pakettipohjainen siirtojärjestelmä.
19 638

muokkausta

Navigointivalikko