Ero sivun ”Mooren laki” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p 5:n nanometrin -> 5 nanometrin
SassoBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.3) (Botti lisäsi: simple:Moore's law
Rivi 55: Rivi 55:
[[ro:Legea lui Moore]]
[[ro:Legea lui Moore]]
[[ru:Закон Мура]]
[[ru:Закон Мура]]
[[simple:Moore's law]]
[[sk:Moorov zákon]]
[[sk:Moorov zákon]]
[[sl:Moorov zakon]]
[[sl:Moorov zakon]]

Versio 25. helmikuuta 2013 kello 19.39

Transistorien lukumäärän kasvu prosessoreissa.

Mooren laki on alun perin Gordon E. Mooren tekemä havainto, jonka mukaan transistorien lukumäärä halvasti toteutettavissa mikropiireissä kaksinkertaistuu noin kahden vuoden välein.

Moore loi "lakinsa" vuonna 1965. Hän kiinnitti huomiota piireissä käytettyjen komponenttien määrän suurin piirtein kaksinkertaistuvan vuoden ajanjaksossa ja päätteli, että kehitys jatkuisi ainakin seuraavan 10 vuoden ajan. Vuonna 1975 hän muutti tarvittavan ajan kahdeksi vuodeksi.

Mooren lakiin viitataan usein virheellisesti; sen kerrotaan kuvailevan tietokoneen laskutehon kaksinkertaistumista 18 kuukauden välein. Mooren Intel-kollegan päättelemä aika 18 kuukautta on kuitenkin seuraus sekä Mooren laista että transistorien nopeutumisesta. Transistorien määrän kasvu yksinään ei välttämättä johda laskutehon kaksinkertaistumiseen, vaan siihen vaikuttavat lukuisat muut tekijät.

Mooren lain arvellaan pätevän läpi 2010-vuosikymmenen Intelin kerrottua, että se pystyy melko varmasti tuottamaan 5 nanometrin transistoreita. Vuonna 2012 pienimmät suorittimissa käytetyt transistorit olivat 22-nanometrisiä.[1]

Aiheesta muualla

Viitteet

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link GA